Έρευνα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ιεράπετρα – Ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Θ. Μανιός στον Ηχώ 99,8

11:38 π.μ. - Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021
11:12 π.μ. - Τετ, 15/38/2021
Image: Έρευνα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ιεράπετρα – Ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Θ. Μανιός στον Ηχώ 99,8

Μελετώνται στοιχεία όπως καλλιεργούμενα είδη, νερό, κλιματικές συνθήκες, χρήση πλαστικών, διαχείριση υπολειμμάτων νέων τεχνολογιών

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα διεξάγεται από το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε περιοχές από τα Χανιά ως τη Σητεία με ιδιαίτερη έμφαση σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα Χανίων, αναφορικά με την καταγραφή στοιχείων που σχετίζονται με την θερμοκηπιακή παραγωγή. Στοιχεία που έχουν να κάνουν με την κατασκευή και δομή των θερμοκηπίων, τη χρήση νερού, τη διαχείριση υπολειμμάτων , τι είδους πλαστικά χρησιμοποιούνται κ.α.

Ο αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Μανιός Θρασύβουλος μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το όλο εγχείρημα λέγοντας ότι θα επικοινωνήσουν με 1500 καλλιεργητές από όλο το νησί προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν και τους τρόπους διαχείρισης και ανακύκλωσης των φυτικών και άλλων υπολειμμάτων. Τους ενδιαφέρουν επίσης, η ποιότητα του νερού άρδευσης, τα κλιματικά δεδομένα κάθε περιοχής και πως επηρεάζονται από αυτά οι καλλιέργειες, η δυνατότητα και η διάθεση των παραγωγών για εφαρμογή νέων καλλιεργητικών ειδών όπως οι ασκολύμπροι, η χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ρομποτική κλπ. ‘Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με παραγωγούς της Ιεράπετρας και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από τα δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί είναι ο κατακερματισμός της περιουσίας, της έκτασης. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει αρκετά καλλιεργήσιμα στρέμματα, σε διαφορετικά όμως σημεία και αυτό σαφώς επηρεάζει την οικονομία κλίμακας, το κόστος παραγωγής, εξήγησε ο κ. Αντιπρύτανης.

Ο κ. Μανιός ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που δίνεται στους παραγωγούς να απαντήσουν και ήδη 310 έχουν ανταποκριθεί στόχος όμως είναι να φτάσουν τους 500 παραγωγούς από την Ιεράπετρα και 1500 από όλο το νησί. Έτσι σύντομα μαζί με φοιτητές θα έρθουν και πάλι στην Ιεράπετρα και αντίστοιχες επισκέψεις θα γίνουν και στις υπόλοιπες περιοχές. Απώτερος στόχος της έρευνας, την οποία στηρίζουν τα «Πλαστικά Κρήτης», είναι να δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που ασχολούνται με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.