Eπιτροπή πολιτών ενάντια στις ανεμογεννήτριες: Απάντηση στις απόψεις του Γ. Σαρικλάκη

6:48 μ.μ. - Κυριακή, 17 Μαΐου 2020
06:05 μ.μ. - Κυρ, 17/48/2020
Image: Eπιτροπή πολιτών ενάντια στις ανεμογεννήτριες: Απάντηση στις απόψεις του Γ. Σαρικλάκη

Διαβάστε την απάντηση στην επιστολή του Γιώργου Σαρικλάκη απο την Επιτροπή Πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Επισκοπή

Ο κ. Σαρικλάκης, αν και μόνιμος κάτοικος Ιεράπετρας,πιάνει το θέμα εντελώς αποσπασματικά, λες και οι επενδύσεις είναι μόνο κεφάλαιο. Δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει σε βάθος τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανακοίνωση της παράταξης ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ.

Αναγνώσκει μόνο ημερομηνίες, από το 2002 μέχρι το σήμερα. 18 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει! Βγάζει το απλοϊκό (που λόγω της επιστήμης του δεν θα έπρεπε) συμπέρασμα, ότι όλο αυτό το διάστημα οι «καημένοι» οι επιχειρηματίες, πάλευαν με το «κακό» και γραφειοκρατικό κράτος, αγωνιζόμενοι να πάρουν, τις πολυπόθητες άδειες. Σήμερα, που επιτέλους, τα κατάφεραν και είναι σε όλα «νόμιμοι», βρέθηκαν ορισμένοι (κοντεύουν τους 1500) άνθρωποι, που δουλειά δεν έχουν να κάνουν και είναι ενάντια στην «ανάπτυξη του τόπου μας», να τους θέτουν εμπόδια. Αναρωτιόμαστε, γιατί σε αυτή την κρίσιμη, για τον αγώνα μας φάση, ο κ. Σαρικλάκης αρθρογραφεί.

Στο κείμενό του, επανέρχεται σε πολλά σημεία στην ζημιά που υφίσταται η εταιρία από καθυστερήσεις και την υποτιθέμενη πρόθεσή της να ζητήσει αποζημίωση από φυσικά πρόσωπα. Μπαίνει, μάλιστα, τόσο σθεναρά στη θέση των επιχειρηματιών, που παραπονείται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η διαδικασία αποζημίωσης θα καθυστερήσει πολλά χρόνια και αγωνιά αν θα ζουν οι επενδυτές όταν «δικαιωθούν»!!! Ευθαρσώς κατηγορεί, για την κωλυσιεργία του έργου, τα μέλη της «Επιτροπής Πολιτών ενάντια στις Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή ΜΕΣΑ στον αρχαιολογικό χώρο».

Αλλά ας τα δούμε τα επιχειρήματα του κ. Σαρικλάκη, ένα προς ένα.

Πράγματι, το 2002 η εταιρία, έλαβε την πρώτη άδεια παραγωγής και το 2018 εκδόθηκε η άδεια εγκατάστασης. Τα 16 αυτά χρόνια ποιος έφταιγε που δεν υλοποιήθηκε η «επένδυση»; Οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους παχυλούς μισθούς , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ή κάποιοι πολίτες που εναντιώνονται στις «επενδύσεις»; Τίποτα από τα δύο. Για την σωστή πληροφόρηση των συμπολιτών μας, να αναφέρουμε ότι, μεσολάβησαν συνεχείς παρατάσεις της άδειας του έργου, τροποποιήσεις, αλλαγές στην δυναμικότητα του αιολικού, αλλαγές στο οικόπεδο, αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας και εκ νέου τροποποιήσεις. Με απλή ανάγνωση των εγγράφων, γίνεται αντιληπτό, ότι δεν φταίνε ούτε οι νόμοι, ούτε η γραφειοκρατία αλλά πολύ περισσότερο ούτε οι πολίτες, διότι απλά τότε δεν υπήρχε συγκροτημένη αντίδραση πολιτών ενάντια στις Α/Γ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αντιθέτως, αποφάσεις των αρχών, ευνοούσαν παρατάσεις και διαφόρων ειδών διευκολύνσεις. Η εταιρεία ήταν αυτή που ζητούσε διαρκώς τροποποιήσεις και νέες αδειοδοτήσεις. Οι επενδυτές, για δικούς τους λόγους, εμείς πιθανολογούμε ότι έψαχναν τρόπους να ελιχθούν, να παρακάμψουν εμπόδια και κυρίως να βρουν τα κεφάλαια και την κατάλληλη ευκαιρία, να ξεκινήσουν.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα και συνοπτικά ορισμένα από τα σημεία που αναφέρει ο κ. Σαρικλάκης:

Στην πρώτη άδεια παραγωγής το 2002 (όπου δεν χρειάζεται να κατατεθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και τοπογραφικά) ο πρώτος εκ των επενδυτών, δηλώνει οικόπεδο του αιολικού πάρκου, έκταση 330 στρεμμάτων. Ποια ήταν αυτή η έκταση; Διότι στην περιοχή, η μόνη έκταση τόσων πολλών στρεμμάτων, ήταν αυτή της Εταιρίας «Αεροδρόμιο Ανατολικής Κρήτης – Ξένιος Ζευς». Πιθανόν να πρόκειται περί συμπτώσεως.

Πέντε με έξι σχεδόν χρόνια, μετά την πρώτη άδεια, το 2007-2008, αγοράζεται η έκταση, όπου σήμερα κατασκευάζεται το αιολικό πάρκο.

Υπήρξαν, ακόμη τροποποιήσεις, που αφορούσαν την μείωση της δυναμικότητας των ανεμογεννητριών για να μην υπάρχουν απαιτήσεις σε περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες, αλλά και για να αποφευχθεί διεθνής διαγωνισμός αν η ισχύς ήταν άνω των 3MW. Υπήρξαν επίσης, συνεχείς αλλαγές στην μετοχική σύνθεση του Δ.Σ της εταιρείας για να εξευρεθούν τα κεφάλαια κοκ.

.

ΟΛΕΣ αυτές τις καθυστερήσεις των 18 χρόνων, δεν τις έφερε ο νόμος, οι υπάλληλοι ή οι αντιτιθέμενοι πολίτες, αλλά οι ίδιοι οι επενδυτές! Μόλις τον Γενάρη του 2020, πήραν την τελευταία τους άδεια από την πολεοδομία Ιεράπετρας και εν μέσω κορονοιού άνοιξαν τον δρόμο, για να μην έχουν αντιδράσεις πολιτών και τους ασκηθούν ασφαλιστικά μέτρα. Πονηροί, λοιπόν, οι επενδυτές κ. Σαρικλάκη.

Ας δούμε ακόμη και πώς παρέκαμψαν οι «επενδυτές», το τελευταίο εμπόδιο της αρχαιολογίας και θα τονίσουμε τρία σημεία:

1. Με το 517 ΦΕΚ του 2000 ΟΛΗ η περιοχή που καλύπτει το βόρειο μέρος του Ισθμού Ιεράπετρας, κηρύσσεται αρχαιολογική ζώνη ως «Σπουδαιότατο ιστορικό αρχαιολογικό σύνολο», ενώ με την ίδια πράξη κηρύσσονται οκτώ (8) αρχαιολογικοί χώροι. Στην ουσία όλη η περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαία που καλύπτουν ιστορική περίοδο 7.000 ετών!

2. Είναι πάγια πρακτική της αρχαιολογικής υπηρεσίας να μην εγκρίνει μεγάλου μεγέθους επενδύσεις όταν αυτές είναι ορατές και προκαλούν ΟΠΤΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ σε αρχαία μνημεία. Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου δεν είχε εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 42 MW, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στις κορυφές Παπούρα και Αφέντης στην Θρυπτή. Διότι θα ήταν ορατές από αρχαιολογικούς χώρους που μερικοί ήταν σε απόσταση ακόμη και 7 χιλιομέτρων.

3. Το 2017 όταν εισήχθη ο φάκελος της επένδυσης στο 7μελές Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ΔΕΝ ανέφερε καθόλου την ύπαρξη των αρχαιοτήτων του Ισθμού Ιεράπετρας και την οπτική όχληση που θα προκαλούνταν σε αυτούς από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Όταν ήλθε η ώρα, στο εν λόγω συμβούλιο να ψηφίσουν, καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι της Βασιλικής, της Αφροδίτης το Κεφάλι (δίπλα στο αιολικό), του Χαλασμένου (στο Χα), της Παχιάς Άμμου είναι πολύ γνωστοί, αναρωτήθηκαν αν θα είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες από αυτούς. Αντί, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης, όπως επιβάλλεται εκ του νόμου, να προβεί το ίδιο σε αυτοψία, κλήθηκε ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ο επιβλέπον αρχαιολόγος του έργου, υπάλληλος της ΕΦΑΛΑΣ, ο οποίος τους απάντησε ότι ΔΕΝ θα είναι ορατές! Όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, γνωρίζουν ότι αυτό είναι αναληθές. Υπάρχουν όμως φωτογραφίες και βίντεο από drone που αποδεικνύουν, ότι οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τα εξής σημεία: Από της Αφροδίτης το Κεφάλι, την Καζάρμα Επισκοπής, τον Χαλασμένο στο Μοναστηράκι, τον αρχαιολογικό χώρο του Χα (στο βόρειο τοίχος του φαραγγιού), την Κεφάλα Βασιλικής και μια σειρά πολλών άλλων αρχαιολογικών χώρων του Ισθμού Ιεράπετρας. Επίσης θα είναι ορατές από τον Αζοριά, το Κάστρο, Βροντά, Χαλέπα και δεκάδες άλλων αρχαιολογικών χώρων του Καβουσίου.

4. Τέλος, ένα μήνα μετα την εγκριτική απόφαση της αρχαιολογίας, τον Οκτώβριο του 2018, η εταιρία κατέθεσε τον τελικό φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όπου συμπεριέλαβε και μελέτη εσωτερικής οδοποιίας όπου προβλέπεται η διάνοιξη 350 μέτρων δρόμων μέσα στο οικόπεδο του αιολικού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν έλαβε καμία γνώση της εν λόγω μελέτης, απ’ ότι γνωρίζουμε.

Βάσει, της παραπλανημένης απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης και αφού, ζήτησαν και έλαβαν νέα τροποποίηση στο αιολικό, το 2018 έλαβαν την πολυπόθητη έγκριση της αρχαιολογίας Λασιθίου, αλλά με 4 όρους (έχουμε δημοσιεύσει την σχετική άδεια της αρχαιολογίας). Η απόφαση καταλήγει: «Οποιαδήποτε παραβίαση των όρων αυτών θα επιφέρει αυτοδίκαιη ανάκληση της αδείας». Σήμερα δεκάδες πολίτες βεβαιώνουμε, ότι οι όροι παραβιάσθηκαν. Κατ’ αρχήν, κανένας υπάλληλος της αρχαιολογίας δεν ήταν παρών, συνέχεια κατά την διάρκεια των ανασκαφών (3 φορές μεταβήκαμε στον χώρο από τέλος Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι και το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου 2019 και δεν υπήρχε επιβλέπον υπάλληλος). Στη συνέχεια, ο αγροτικός- δασικός δρόμος που οδηγεί στο οικόπεδο της επένδυσης, διαπλατύνθηκε μέσα στην περίοδο εγκλεισμού μας (σχετική καταγγελία έγινε πρόσφατα στο ΑΤ Ιεράπετρας). Καμία υπηρεσία δεν έλαβε γνώση, ούτε η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, ούτε το δασαρχείο, ούτε η διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας , που και οι τρεις υπηρεσίες στα έγγραφά τους σημειώνουν ότι ο υπάρχον αγροτικός δρόμος θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, χωρίς διαπλάτυνση χωρίς καμία διαμόρφωση. Θα μπορούσε ο δήμος, έχοντας στα χέρια του την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παρέμβει και να τηρηθεί ο ΝΟΜΟΣ (!!!), ωστόσο δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ!

ΝΑΙ, εμείς οι απλοί πολίτες, το καταγγείλαμε όπου έπρεπε. Είμαστε σε εγρήγορση και αισιόδοξοι ότι η άδεια θα ανακληθεί. Οι μη σύννομες ενέργειες της εταιρείας είναι αυτές που τελικά θα της κοστίσουν την αφαίρεση της αδείας της. Είναι ηθικό πρώτα απ’ όλα το θέμα, στη συνέχεια είναι θέμα υγείας για τους κατοίκους της περιοχής, είναι πολιτιστικό θέμα σε σχέση με τις αρχαιότητές μας και τον πολιτισμό μας, είναι οικολογικό, για να προστατευτεί το κρητικό τοπίο που έρχεται στο σήμερα από τους Μινωικούς χρόνους, αλλά και ο πληθυσμός του γυπαετού και των όρνεων της Θρυπτής που οι ανεμογεννήτριες θα τους ξεκάνουν όλους, είναι δε και οικονομικό διότι τελικά το αιολικό αυτό θα ΚΟΣΤΙΣΕΙ πολύπλευρα στην τοπική κοινωνία.

Υπάρχει εναλλακτική λύση, φιλική προς το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, η οποία μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

κ. Σαρικλάκη, δεν νομίζουμε, ότι εσείς ως επιστήμονας, ύστερα από την πληροφόρηση που σας παρέχουμε να συνεχίσετε να έχετε την ίδια άποψη για την συγκεκριμένη επένδυση.

Δεν είναι οι νόμοι, οι αποφάσεις της διοίκησης, οι δημόσιοι υπάλληλοι, που τους έφεραν εμπόδια. Αντίθετα οι «επενδυτές» ευνοήθηκαν.

Είμαστε, ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για την νίκη που πετύχαμε όταν κάναμε προσφυγή στην προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού κ . Μυρσίνη Ζορμπά η οποία την έκανε δεκτή και παρέπεμψε την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δυστυχώς η διάδοχος υπουργός κ Μενδώνη φοβούμενη ίσως ότι θα δικαιωθούμε, στο ΚΑΣ, ανακάλεσε την απόφαση της προκατόχου της και απέσυρε την υπόθεση από το ΚΑΣ. Αν λοιπόν ασκώντας το νόμιμο και ηθικό δικαίωμά μας, να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, τους νόμους και τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας, τους καθυστερούμε, είμαστε περήφανοι για αυτό. Επιδίωξή μας, βέβαια, είναι να αναδειχθούν οι παρατυπίες και να ακυρωθεί η «επένδυση».

Θα θέσουμε ορισμένα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ στο τέλος, στον κ. Σαρικλάκη και εάν επιθυμεί ας απαντήσει:

1. Τι καλό θα φέρει αυτή η επένδυση για τον τόπο; Θέσεις εργασίας; 2-3 φύλακες;

2. Θα δίδεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ψευδώς διαδίδουν κάποιοι καλοθελητές, στην Επισκοπή; Μα το ηλεκτρικό ρεύμα θα πωλείται από το αιολικό πάρκο κατευθείαν στη ΔΕΗ και η ΔΕΗ θα χρεώνει τους κατοίκους σύμφωνα με το τιμολόγιό της. Ας μην ξεχνάμε το ποσό που πληρώνουμε υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ο καθένας μπορεί να διαβάσει στον λογαριασμό της ΔΕΗ που έρχεται σπίτι του. Που σημαίνει ότι οι κάτοικοι όλης της Ιεράπετρας έτσι κι αλλιώς πληρώνουμε για να έχουν κέρδη οι «επενδυτές» των βΑΠΕ

3. Θα δίδονται ως ανταποδοτικά στον Δήμο κάποια χρήματα; Το 1% θα είναι, αν μπορούμε να υπολογίσουμε 10-20.000 ευρώ τον χρόνο, σε έναν δήμο με προϋπολογισμό εκατομμυρίων, δεν είναι σαν καθρεφτάκι σε ιθαγενείς;

4. Πρασίνισμα και αναβάθμιση της περιοχής; Ο τόπος εκεί θα γίνει βιομηχανικός. Η οδός προς την Ασσαρη θα είναι ανοικτή, μόνον αν το θέλουν οι «επενδυτές» και αν τολμάς να περάσεις, θα περνάς ακριβώς από κάτω από το τέρας των 90 μέτρων (30 όροφοι για να συνεννοούμαστε). Απορροές νερών με κίνδυνο πλημμυρών στην Επισκοπή, εξαφάνιση ειδών πανίδας και χλωρίδας θα έχουν άμεσες επιπτώσεις.

5. Ευεργετήματα για την υγεία; 1000 μέτρα είναι η απόσταση από τον οικισμό, που «τυχαία» είναι το ελάχιστο όριο που προβλέπει ο νόμος. Οι Αυστραλοί έχουν ενοχοποιήσει τα αιολικά πάρκα για τουλάχιστον 247 απίθανα συμπτώματα. Το συνεχές βουητό, αν ήσασταν κάτοικος Επισκοπής θα το αντέχατε κ. Σαρικλάκη; Η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών ζητά και κερδίζει αγωγές αποζημιώσεων, για τετραπλασιασμό των ορίων αυτών.

Σαν οικονομολόγος που είστε μήπως να δείτε την εναλλακτική πρόταση που προτείνουμε και να έχουμε την άποψή σας:

Η εναλλακτική μας Πρόταση

Εμείς προτείνουμε, ο Ισθμός Ιεράπετρας, μαζί με τα Γουρνιά και τους αρχαιολογικούς χώρους του Καβουσίου, να προταθούν ως ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Να γίνουν οι ανασκαφές που περιμένουν τόσα χρόνια, να αναδειχθεί όλο αυτό το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ και να διαφυλαχθεί αυτή η περιοχή και με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που φέρει μαζί της.

Αν υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, τί επενδυτικά και αναπτυξιακά τι οφέλη θα έχει ο τόπος μας κ. Σαρικλάκη, σε σχέση με τις 4 Α/Γ; Μπείτε στον κόπο να το μελετήσετε, θα συμβάλλεται πραγματικά στον διάλογο που έχει ανοίξει για του τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την Γεράπετρο.

Γιατί κ. Σαρικλάκη, υπάρχουν και άλλου είδους επενδύσεις, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτές που γίνονται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της αναβάθμισης περιβαλλοντικά του τοπίου αλλά και της ιστορία μας.

Ας απαντήσει και ας πάρει θέση, ο καθένας μας, ποια από τις δύο παραπάνω επιλογές είναι η συμφέρουσα για τον τόπο μας!

Ιεράπετρα 16-5-20