Έως 30 Σεπτέμβρη οι άδειες νερού για να μείνει φθηνό το αγροτικό ρεύμα

2:01 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014
02:09 μ.μ. - Τετ, 24/01/2014
Image: Έως 30 Σεπτέμβρη οι άδειες νερού για να μείνει φθηνό το αγροτικό ρεύμα

Μάχη µε τις προθεσµίες δίνουν οι αγρότες για να νοµιµοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους, προκειµένου να µην µετατρέψει η ∆ΕΗ το τιµολόγιο σε οικιακό από 1ης Νοεµβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. «Κολληµένες παραμένουν χιλιάδες αιτήσεις καλλιεργητών που περιµένουν έναν αριθµό πρωτοκόλλου για άδεια χρήσης νερού, ενώ την ίδια ώρα, για να µην γκρεµίσουν τα αντλιοστάσια, τους επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ.

Μάχη µε τις προθεσµίες δίνουν οι αγρότες για να νοµιµοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους, προκειµένου να µην µετατρέψει η ∆ΕΗ το τιµολόγιο σε οικιακό από 1ης Νοεµβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. «Κολληµένες παραμένουν χιλιάδες αιτήσεις καλλιεργητών που περιµένουν έναν αριθµό πρωτοκόλλου για άδεια χρήσης νερού, ενώ την ίδια ώρα, για να µην γκρεµίσουν τα αντλιοστάσια, τους επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ.
 
Από 1 Νοέμβρη τα 4/5 των γεωτρήσεων θα χρεώνονται με οικιακό τιμολόγιο λέει η ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται σιωπηρή παράταση.Από 1 Νοέμβρη τα 4/5 των γεωτρήσεων θα χρεώνονται με οικιακό τιμολόγιο λέει η ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται σιωπηρή παράταση.
ΠιΈνα «πρωτόκολλο» φαίνεται να χωρίζει τους αγρότες που κάνουν αίτηση για άδεια χρήσης νερού από τη µετατροπή του φτηνού τιµολογίου της ∆ΕΗ σε οικιακό. Την ώρα που το χρονοδιάγραµµα είναι ασφυκτικό, χιλιάδες είναι οι αιτήσεις των καλλιεργητών που περιµένουν την τελική έγκριση από τους αρµόδιους των κατά τόπους ∆ιευθύνσεων Υδάτων για τις άδειες χρήσης νερού.
 
Κι ενώ η προθεσµία που έχουν οι αγρότες για την καταγραφή και νοµιµοποίηση της γεώτρησής τους για να πάρουν τον πολυπόθητο αριθµό πρωτοκόλλου λήγει στις 30 Σεπτεµβρίου, η ∆ΕΗ δίνει περιθώριο µέχρι τις 30 Οκτωβρίου στους κατόχους να προσκοµίσουν τη σχετική άδεια προκειµένου να µη µετατρέψει το τιµολόγιό τους από αγροτικό σε οικιακό. Ειδικότερα, η ∆ΕΗ ζητάει από τους αγρότες που είναι κάτοχοι ηλεκτροδοτούµενων υδροληψιών (ποµόνες), για να συνεχίσει να παρέχει ρεύµα µε βάση το αγροτικό τιµολόγιο, να υποβάλλουν τον αριθµό πρωτοκόλλου της αίτησης εγγραφής στο ΕΜΣΥ, είτε της αίτησης αδειοδότησης για χρήση νερού.
 
Αυτό σηµαίνει ότι από 1η Νοεµβρίου τα 4/5 των γεωτρήσεων των αγροτών θα χρεώνονται µε οικιακό τιµολόγιο, σύµφωνα µε µια πρώτη καταγραφή. Άλλωστε, τα νούµερα αυτά αφορούν µόνο όσους έχουν ήδη κάνει αιτήσεις, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί δεν έχουν καν µπει ακόµα στη διαδικασία.
 
Με έναν πρόχειρο υπολογισµό, αναµένεται η εξέταση 5.000 περίπου αιτήσεων στη δυτική Μακεδονία, άλλων 3.500 στην κεντρική Μακεδονία και ακόµα 6.000 αιτήσεων στην Πελοπόννησο, ενώ στα συρτάρια των ∆ήµων «κάθονται» χιλιάδες φάκελοι που δεν έχουν ακόµα φτάσει στις ∆ιευθύνσεις Υδάτων. 
 
Εν τω µεταξύ, κάποιοι µιλούν για παράταση, ενώ αναµένεται και µια νέα ΚΥΑ από τη Γενική Γραµµατεία Υδάτων, που θα διευκολύνει –όπως εκτιµάται αρµοδίως- τη διαδικασία σχετικά µε τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, που αρκετοί αγρότες δεν έχουν, πρόβληµα που θα λύνεται µέσω του E9 και του κτηµατολογίου.
 
Άλλο ένα µελανό σηµείο, που πρέπει να διευθετηθεί είναι το γεγονός ότι «στα µέσα Σεπτεµβρίου έληξε η προθεσµία που είχε δώσει το υπουργείο προκειµένου κάθε δικαιούχος γεώτρησης να έχει λάβει έναν αλγόριθµο, για την κατοχή της γεώτρησής του», λέει εµφατικά ο γραµµατέας της β νοµαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος.
 
Εν τω µεταξύ, όσοι έχουν καταφέρει και πήραν άδεια χρήσης νερού, έχουν τώρα περιθώριο 6 µηνών προκειµένου να τοποθετήσουν ένα υδρόµετρο, από το οποίο θα παρακολουθείται αν το νερό πού καταναλώνουν είναι αυτό πού προβλέπεται από τις καλλιέργειες που δηλώνουν. Να σηµειωθεί ότι το κόστος του υδρόµετρου ανέρχεται στα 55 µε 75 ευρώ. Στην περίπτωση που ένας παραγωγός αλλάξει καλλιέργεια, τότε µε µια απλή δήλωση στη ∆ιεύθυνση Υδάτων, θα αλλάζει άµεσα και η επιτρεπόµενη δόση νερού.
 
 
 
Πρόστιµο 500 ευρώ στα σπιτάκια της ∆ΕΗ
 
Εξαιρούνται της κατεδάφισης αντλητικές εγκαταστάσεις, µε την καταβολή ενός προστίµου ποσού 500 ευρώ, σύµφωνα µε το νόµο 4178 για την αντιµετώπιση της αυθαίρετης δόµησης. Για την υπαγωγή στην κατηγορία εξαίρεσης, υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση Μηχανικού, καθώς και φωτογραφίες. Αναφορικά µε τις κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων, στην κατηγορία 3 του Άρθρου 9 του εν λόγω νόµου αναφέρονται τα εξής: 
 
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόµου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, µε την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίµου: Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσµατα µε µέγιστες διαστάσεις 3,00 Χ 3,00 και ύψους έως 2,50 µέτρα.