Ένα σπίτι στην Κρήτη διεκδικεί το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής

3:45 μ.μ. - Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017
03:01 μ.μ. - Δευ, 30/45/2017
Image: Ένα σπίτι στην Κρήτη διεκδικεί το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Είναι από τις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν !

Ένα έργο από την Κρήτη συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική συμμετοχή στο  κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που δίνεται στις 26 Μαΐου στη Βαρκελώνη. Στην διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά τριακόσια πενήντα έξι (356) υποψήφια έργα από 260 τοποθεσίες ενώ την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ανακοινώνονται τα 40 επικρατέστερα έργα.
 
Πρόκειται για μια κατοικία στο Ηράκλειο, των Tense Architecture Network και είναι από τις υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν. Προηγούμενα έργα του γραφείου, όπως οι κατοικίες στο Συκάμινο και στα Μέγαρα, ήταν υποψήφια για το βραβείο του 2013 και του 2015 αντίστοιχα, με την κατοικία στο Συκάμινο να έχει προκριθεί στα 40 καλύτερα έργα. 
 
Φέτος, ένα ανοιχτόχρωμο γλυπτικό κέλυφος από ανεπίχριστο σκυρόδεμα καμπυλώνει απόκοσμα, αγγίζοντας σχεδόν το λαδοπράσινο φυτεμένο πλέγμα του ισογείου. Η διπλή καμπυλότητα της γραμμικής οικίας γεννιέται από το έντονο κρητικό φως. «Η γλυπτική χειρονομία προκύπτει από αυτήν την ηλιόλουστη συνθήκη. Η δύναμη της πορείας του ήλιου ωθεί το σπίτι προς τα μέσα, ενώ η κυρίως όψη του εκτέμνεται προς τον ουρανό, αποκαλύπτοντας έναν υπαίθριο χώρο και ένα κρυφό υπαίθριο λουτρό, και προς τη γη, τον βασικό ημιυπαίθριο χώρο της κατοικίας», τονίζουν οι αρχιτέκτονες Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και Κώστας Μαύρος.
 
cretalive.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr