Ένα μάθημα πολιτικής παιδείας έξω από την τάξη για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας

12:47 π.μ. - Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017
12:12 π.μ. - Πέμ, 21/47/2017
Image: Ένα μάθημα πολιτικής παιδείας έξω από την τάξη για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ιεράπετρας

Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ :«Life & Job Skills for Successful Europeans»

Ένα μάθημα πολιτικής παιδείας έξω από την τάξη και μέσα σε εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων παρακολούθησαν οι μαθητές της Α’ τάξης του 1ΟΥ ΓΕΛ Ιεράπετρας, χθες, 20 Δεκεμβρίου 2017.
 
Οι μαθητές στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης που προτάθηκε από την καθηγήτρια του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας και της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος ERASMUS+ :«Life & Job Skills for Successful Europeans» παρεβρέθησαν σε εργαστήριο παραγωγής κρητικών εδεσμάτων στο Καβούσι Ιεράπετρας καθώς και σε ελαιοτριβείο στο Κεντρί Ιεράπετρας.

 
Μέσα από την εποπτεία της παραγωγικής διαδικασίας και το διάλογο με τους επαγγελματίες πληροφορήθηκαν αλλά και προβληματίστηκαν σχετικά με έννοιες ,όπως είναι η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η πρωτοβουλία, οι επαγγελματικές προοπτικές σε διάφορα επαγγέλματα που στηρίζονται στην παραγωγή , διακίνηση και διάθεση ειδών τοπικής διατροφής στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά.
 
Παράλληλα, νομοτελειακά, η συζήτηση οδήγησε και σε προβληματισμό για την κοινωνική ευθύνη του κάθε επαγγελματία αλλά και για την ευθύνη του απέναντι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 
Τα παραδοσιακά προϊόντα, που ήταν το αντικείμενο του μαθήματος (γλυκά και ελαιόλαδο) τα οποία και απόλαυσαν οι μαθητές στην πηγή της παραγωγής τους, αναβαθμίστηκαν κατά τη διαβεβαίωση των ιδίων στη συνείδησή τους .
 
Τέλος , με το βλέμμα στραμμένο στο επαγγελματικό τους μέλλον ,και συζητώντας για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο συν-ανάπτυξης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανόησαν πως: « Η Ευκαιρία έχει μαλλιά στο μέτωπό της , ενώ πίσω είναι φαλακρή. Εάν ,λοιπόν , την αφήσεις κάποτε να σου ξεφύγει, ούτε αυτός ο ίδιος ο μεγάλος Δίας δε θα μπορέσει πλέον να την ξαναπιάσει(Σενέκας). Ή αλλιώς , σύμφωνα με τη λαϊκή αρχαία και σύγχρονη ελληνική σοφία : «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» και «Αη Γιώργη βόηθα με. Μα βάλε κι εσύ το χέρι σου!».

 
Από την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ : «Life & Job Skills for Successful Europeans»