Εμβόλιο – Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά και ποιοι ακολουθούν

8:01 π.μ. - Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 π.μ. - Τρί, 14/01/2021
Image: Εμβόλιο – Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά και ποιοι ακολουθούν

Περίπου 285.000 πολίτες πρόκειται να λάβουν την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου και άρχισαν ήδη από χθες να λαμβάνουν μήνυμα υπενθύμισης από το emvolio.gov.gr για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, η χορήγηση της αναμνηστικής τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 στους ανοσοκατασταλμένους, όπως είχε προαναγγείλει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού.

Περίπου 285.000 πολίτες πρόκειται να λάβουν την αναμνηστική τρίτη δόση του εμβολίου και άρχισαν ήδη από χθες να λαμβάνουν μήνυμα υπενθύμισης από το emvolio.gov.gr για να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εμβολιαστικού τους ραντεβού.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι προτεραιότητα για τρίτη δόση θα πάρουν οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται σε δομές υγείας, καθώς είναι εκτεθειμένοι στη λοίμωξη.

Επικαλέστηκε προκειμένου να εξηγήσει αυτή την προτεραιότητα έρευνα που έγινε μέσα στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, όπου διαπιστώθηκε ότι τον φετινό Ιούλιο αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα σε υγειονομικούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Συγκεκριμένα, από 227 επαγγελματίες υγείας οι 130 (το 57,3%) βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό με PCR τεστ. 

hxonews

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση

Σε αυτούς που θα λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου περιλαμβάνονται ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσοι υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης, τρίτη δόση θα πρέπει να λάβουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. 

hxonews

Ποιοι θα ακολουθήσουν

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι πολίτες των 60 ετών και άνω είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

in.gr