Εμβόλιο AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών – Σκέψεις για αλλαγή ορίων ηλικίας

12:45 μ.μ. - Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021
12:05 μ.μ. - Τετ, 26/45/2021
Image: Εμβόλιο AstraZeneca: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών – Σκέψεις για αλλαγή ορίων ηλικίας

Επανέρχεται η συζήτηση για την αλλαγή- και πιο συγκεκριμένα για την αύξηση- των ηλικιακών ορίων

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και στο τραπέζι έχει τεθεί η σκέψη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, για όσους θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τα επεισόδια θρομβώσεων που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Οι πληροφορίες ήδη από χθες ανέφεραν ότι επανέρχεται η συζήτηση για την αλλαγή- και πιο συγκεκριμένα για την αύξηση- των ηλικιακών ορίων όσον αφορά στον εμβολιασμό με AstraZeneca, που επί του παρόντος δεν γίνεται μόνο σε όσους είναι κάτω των 30 ετών.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δεν επιβεβαιώνουν επισήμως τις πληροφορίες περί αλλαγών και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απλώς συστάσεις ή να εκδοθεί μια καθησυχαστική ανακοίνωση.

Τα περιστατικά που προκάλεσαν ανησυχία

Τα πρόσφατα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, αλλά και ο θάνατος μιας 63χρονης γυναίκας στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ μετά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο κέντρο Υγείας της Καλλονής με το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας, ανοίγουν εκ νέου το θέμα της αύξησης των ηλικιακών ορίων.

Ήδη η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, που και πριν από ένα μήνα είχε εκφράσει την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται στους τριαντάρηδες, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός με την AstraZeneca μετά τα 50, επανήλθε λέγοντας πως θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες.

"Δεν θα έπρεπε να γίνεται (σ.σ. ο εμβολιασμός σε νεώτερες ηλικίες) και δεν το κάνει καμία χώρα πλέον. Όπου υπάρχει δυνατότητα να επιλέγει άλλο εμβόλιο mrna, η σύσταση είναι να αποφεύγονται εμβόλια μη mrna γιατί υπάρχει εκεί ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο που δεν είναι το κλασικό αλλά σπάνιο σύνδρομο" είπε χαρακτηριστικά.

Γεροτζιάφας: Σε άνω των 55 ετών το AstraZeneca στη Γαλλία

Στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, και αναφέρθηκε στα στοιχεία της γαλλικής επιτροπής φαρμακοεπεγρύπνησης:

"Σε 4 εκατ. δόσεις μέχρι τις 6 Μαϊου, εδώ και 2,5 μήνες κάνουμε AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, έχουμε 34 περιπτώσεις συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης. Από τους 34 οι 11 πέθαναν. Η αναλογία είναι 30% θάνατοι στα δηλωμένα περιστατικά VITT.

neakriti.gr