Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καταγγελίες για… περίεργα «παιχνίδια» με την εγγραφή νέων μελών

3:44 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019
03:02 μ.μ. - Τετ, 27/44/2019
Image: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Καταγγελίες για… περίεργα «παιχνίδια» με την εγγραφή νέων μελών

Θέατρο του παραλόγου λίγο πριν από τις εκλογές για να αποκτήσει νέο Συμβούλιο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

 Γιατί δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες τα μέλη του. Μαζικές εγγραφές και πληρωμές 600 ευρώ από άνδρα μυστήριο που προκάλεσε ένταση σε Τράπεζα της Λάρισας. Μέλη που μένουν εκτός Αττικής εμφανίζονταν να πληρώνουν παράβολο σε τράπεζες Αθήνα ή Πειραιά.
Μια απίστευτη φαρσοκωμωδία φαίνεται πως παίζεται, τους τελευταίους μήνες, στην πλάτη του εθελοντισμού. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και τα παιχνίδια κάποιων λίγο πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Συμβουλίου.
 
Όλα ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες, όταν, μετά από ταλαιπωρία πολλών ετών και υπό την πίεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνέταξε νέο καταστατικό, με πρόβλεψη για ελεύθερη εγγραφή νέων μελών και διενέργεια εκλογών προς ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης από τα μέλη του και όχι διορισμένο από το κράτος, όπως μέχρι πρότινος γινόταν.
 
 
 
Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, τα νέα μέλη μπορούν να συμμετέχουν αμέσως μετά την εγγραφή τους στην εκλογική διαδικασία και με βάση αυτό προκηρύχθηκαν εκλογές για την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι θα εγγράφονταν μέχρι 7 Φεβρουαρίου θα είχαν και δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.
 
Και ξαφνικά, μετά από αυτές τις αλλαγές, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είδε τα μέλη του να πολλαπλασιάζονται με εξωφρενικούς ρυθμούς. Οι αιτήσεις έρχονταν κατά εκατοντάδες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με τέτοιους ρυθμούς που έκαναν το Κεντρικό Δ.Σ. του συλλόγου να αναβάλλει τις εκλογές για τις 31 Μαρτίου, λόγω του ότι «υπάρχει μεγάλη επιθυμία της κοινωνίας να εγγραφεί στον Ερυθρό Σταυρό» και, συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος.
 
 
 
Όμως, λίγο νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο  πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, είχε καταγγείλει «μαζικές εγγραφές» εθελοντών με παράδοξους τρόπους.
 
Πλήρωσαν, γράφτηκαν αλλά… δεν το ήξεραν
Στρατηγικές και μεθοδεύσεις που »αποκαλύπτουν ότι το κίνητρο ξέφυγε από το «μπορώ να βοηθήσω» και έφτασε στο «θέλω τον Ερυθρό Σταυρό δικό μου» ή ακόμα χειρότερα «θέλω να εξουσιάσω»», κατήγγειλε, πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, με επιστολή του σε όλες τις διευθύνσεις του σωματείου, στην οποία αναφέρει: »Κόσμος από όλη τη χώρα  βρέθηκε εγγεγραμμένος με πληρωμένη τη συμμετοχή του, χωρίς ούτε ο ίδιος να το γνωρίζει. Οι μαζικές προπληρωμένες εγγραφές του τελευταίου 24ώρου, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας εγγραφών, οδήγησε σε απόγνωση τους εθελοντές και εργαζόμενους που είναι επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα της καταγραφής και ελέγχου εγκυρότητας όλων αυτών των αιτήσεων. Και όλα αυτά για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, όχι από αληθινά μέλη, αλλά από πρόσκαιρους και περιστασιακούς ψηφοφόρους».

 
“Περιστασιακοί ψηφοφόροι”
Μιλώντας στο newsit.gr, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος αναφέρει: “Τις εκλογές τις αναβάλαμε για να δούμε τι θα γίνει με αυτές τις μαζικές εγγραφές. Αυτή τουλάχιστον ήταν η δική μου θέση. Η θέση του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου ήταν άλλη. Ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στην κοινωνία και στον κόσμο να εγγραφεί. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και για να αντιμετωπιστούν και τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτές τις χιλιάδες νέες αιτήσεις των μελών. Όλος αυτός ο κόσμος γράφτηκε τις τελευταίες δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Για να μην πω το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Οπότε, δεν προλαβαίναμε ούτε τους εκλογικούς καταλόγους να φτιάξουμε και να τους στείλουμε στην περιφέρεια. Όλη η Ελλάδα ψηφίζει” λέει σχετικά με την αναβολή των εκλογών ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος και συμπληρώνει: “Όλα αυτά τα νέα μέλη εγώ δεν τα θεωρώ ειλικρινά μέλη του Ερυθρού Σταυρού, για μένα φαίνεται πως είναι περιστασιακοί ψηφοφόροι”.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αυτή τη στιγμή και μετά από αυτές τις μαζικές αιτήσεις νέων μελών, ο σύλλογος έχει 17.000 μέλη, ενώ τα μέχρι πρότινος μέλη ήταν 1.600. Δηλαδή, μέσα σε λίγες μέρες τα μέλη δεκαπλασιάστηκαν και οι εγγραφές συνεχίζονται!
 
Αποδείξεις, ονόματα και… φυσική παρουσία
Σχετικά με αυτές τις μαζικές προπληρωμένες εγγραφές, οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτήματα, συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με την απόφαση που έλαβε, υποχρεώνει όλα τα νέα μέλη να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στα γραφεία του σωματείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.
 
“Καταλήξαμε ότι μένουμε σταθεροί στην πρόθεσή μας για υλοποίηση των εκλογών την 31η Μαρτίου και αποφασίσαμε ότι όλες αυτές οι εγγραφές γίνονται αποδεκτές, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι αιτούντες θα συμπληρώσουν την εγγραφή τους με προσωπική παρουσία, στα κέντρα εγγράφων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο, γράφοντας ολογράφως το όνομά τους και υπογράφοντας. Επιπλέον, όλοι τους θα λάβουν και ένα ενημερωτικό έντυπο για να ξέρουν πού γράφονται, για να ξέρουν τι είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός” αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΕΣ, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr, σχετικά με τη χθεσινή, “περιπετειώδη” όπως τη χαρακτήρισε, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

 
“Τυχοδιώκτες έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία του ΕΕΣ”
Καταπέλτης είναι και ο Νίκος Οικονομόπουλος, μέλος Κεντρικού Συμβουλίου και  πρώην πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρεται σε “τυχοδιώκτες που έχουν βάλει στο μάτι την περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού” και τονίζει ότι ο τρόπος που γίνονται οι εγγραφές των νέων μελών του συλλόγου “εγείρει θέματα που άπτονται της ποινικής δικονομίας”: “Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες για αθρόες εγγραφές μελών και μη τήρηση της παραγράφου του άρθρου του νέου καταστατικού που αφορά στην αυτοπροσώπηση του κάθε ενδιαφερόμενου για να γίνει μέλος. Εκατοντάδες αιτήσεις νέων μελών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συμπληρώνονται με παράβολο που έχει πληρωθεί σε τράπεζες του Λεκανοπεδίου. Για παράδειγμα, μέλη που έκαναν αίτηση στη Δράμα και μένουν εκεί, φαίνεται ότι έχουν πληρώσει το παράβολο στην Κηφισιά. Αιτήσεις από το Ηράκλειο Κρήτης έχουν πληρωθεί στην Αγία Βαρβάρα Αττικής. Αιτήσεις από την Πάτρα έχουν πληρωθεί σε υποκατάστημα Τράπεζας στον Πειραιά. Στην Αθήνα έχουν πληρωθεί οι συνδρομές για άλλες περιοχές, όπως είναι η Λάρισα.
 
Έχω ζητήσει να ελεγχθούν όλες αυτές οι αιτήσεις. Πρόκειται για εγγραφές οι οποίες, κατά τον τρόπο που έγιναν, εγείρουν πολλά θέματα που άπτονται της ποινικής δικονομίας”.
 
“Είναι οξύμωρο το ότι, ενώ οι θέσεις του προέδρου και της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι θέσεις άμισθες, υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και ξοδεύονται πολλές χιλιάδες ευρώ από συγκεκριμένους κύκλους για την επιρροή τους και την επικράτηση στην εκλογική διαδικασία, με στόχο την ανάληψη της διοίκησης του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Όλα αυτά εγείρουν υποψίες. Ανέκαθεν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε μία τεράστια περιουσία την οποία πολλοί είχαν βάλει στο μάτι κατά καιρούς. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτή η προσπάθεια δεν θα πετύχει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα γλυτώσει από αυτούς τους τυχοδιώκτες που στοχεύουν σε πράγματα που κανένας δεν πρέπει να αγγίξει” προσθέτει ο  Νίκος Οικονομόπουλος.

 
Οι εγγραφές – delivery στη Λάρισα
Παράδοξες εγγραφές νέων μελών, με μαζικές καταθέσεις χρημάτων από ένα συγκεκριμένο άτομο, καταγγέλλει γυναίκα, εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα, η οποία ασχολείται με την καταγραφή των ατόμων που θέλουν να γίνουν μέλη του.
 
Στις αρχές Ιανουαρίου, το συγκεκριμένο αυτό άτομο της έδωσε μια λίστα με δεκάδες αιτήσεις ανθρώπων που ήθελαν να γίνουν μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Όταν ρώτησε πώς θα καταβληθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να γίνει κάποιος μέλος (10 ευρώ για την εγγραφή και άλλα 10 για την ετήσια συνδρομή), η απάντηση ήταν »θα πάω να τα καταθέσω εγώ στην τράπεζα».
Η γυναίκα, τότε, κάλεσε την αστυνομία. Ένα περιπολικό έφτασε στην τράπεζα την ώρα που ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατέθετε τα χρήματα.
 
Για το περιστατικό μιλάει στο newsit.gr και η πρόεδρος του Περιφερειακού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη Λάρισα, Ρουμπίνη Λεονταρή: ”Ήμουν στο εξωτερικό και με ενημέρωσαν τηλεφωνικά. Ζήτησα από την εθελόντρια να κάνει μία αναφορά την οποία μου παρέδωσε όταν επέστρεψα στην Ελλάδα. Θεώρησα ότι έπρεπε να  γνωστοποιήσω το περιστατικό στο διοικητικό κεντρικό συμβούλιο. Έτσι λοιπόν, τους έστειλα την αναφορά της εθελόντριας μαζί με αυτήν της αστυνομίας για το συγκεκριμένο συμβάν. Το να γίνουν ομαδικές εγγραφές, από την αρχή, ήταν κάτι που δεν μου άρεσε. Μια πρόταση, δικιά μου, ήταν όποιος θέλει να γραφτεί να έρθει με την ταυτότητά του στα γραφεία μας και να κάνει την αίτηση εγγραφής. Στα κεντρικά δεν έλαβαν πολύ σοβαρά την κατάσταση ή έστω τη δική μου σκέψη και μας ήρθε ένα έγγραφο το οποίο έλεγε ότι μπορούμε να δεχτούμε τις ομαδικές εγγραφές. Προφανώς, θεώρησαν ότι έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούν κάποιοι, ερχόμενοι οι ίδιοι εδώ για την εγγραφή τους. Και έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνονται τόσες πολλές αιτήσεις”.


 
Δεν γνώριζαν ότι είχαν κάνει αίτηση για να γίνουν εθελοντές
Η εθελόντρια προσθέτει στην αναφορά της ότι, λόγω του ότι είναι στην αρμοδιότητά της η καταγραφή των αιτήσεων των νέων μελών στο νομό Λάρισας, χρειάστηκε να επικοινωνήσει με κάποια από αυτά, των οποίων οι αιτήσεις είχαν ελλείψεις στοιχείων. Τότε, ανακάλυψε ότι κάποια από αυτά τα άτομα, δεν γνώριζαν για τις εκλογές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ούτε για την αίτηση μέλους που φαινόταν ότι είχαν κάνει και δεν είχαν καταβάλει κανένα σχετικό ποσό!
 
Μαζικές αιτήσεις σε φακέλους με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ
Η πρόεδρος περιφερειακού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή, μιλώντας στο newsit.gr, αναφέρεται και σε ένα άλλο περιστατικό: “Κάποια άλλη εθελόντρια μου έδειξε και μία φωτογραφία στην οποία μέσα σε ένα φάκελο υπήρχαν αιτήσεις νέων μελών και από πάνω χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Το συγκεκριμένο άτομο είχε φέρει αυτόν το φάκελο στην εθελόντρια, μαζί με τα χρήματα, για να γίνουν οι εγγραφές. Το περίεργο ήταν ότι αυτές οι αιτήσεις δεν συνοδεύονταν από κανένα χαρτονόμισμα των 10 ευρώ ή των 20, αφού το αντίτιμο για την εγγραφή των νέων μελών είναι 10 ευρώ και άλλα 10 ευρώ έπρεπε να δοθούν για την ετήσια συνδρομή του 2019. Σε αυτόν το φάκελο υπήρχαν μόνο πενηντάρικα. Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την έστειλε η ίδια στο e mail της γενικής γραμματέως του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού”.
 
“Όλοι οι εθελοντές λέγαμε ότι δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να έχει πάει από μέλος σε μέλος, από πόρτα σε πόρτα για να μαζέψει αυτές τις αιτήσεις, γιατί τότε θα του έδιναν χαρτονομίσματα των δέκα και είκοσι ευρώ. Για να έρχονται εδώ ποσά των 500 και 600 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εγγραφές ήταν μαζικές” λέει η συγκεκριμένη εθελόντρια στο newsit.gr.
 
«Άγκυρα» στο γκισέ της τράπεζας και… ένταση
Η συγκεκριμένη εθελόντρια, επιβεβαιώνει ότι πράγματι τράβηξε και έστειλε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στα κεντρικά γραφεία του ΕΕΣ και προσθέτει ότι και στη δική της αντίληψη, αλλά και στην αντίληψη άλλων εθελοντών, είχε πέσει ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε φέρει στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα, πολλούς φακέλους με λίστες αιτήσεων νέων μελών, τις συνδρομές των οποίων πλήρωνε ο ίδιος, στην τράπεζα. »Μας είχε φέρει, συνολικά, λίστες περίπου 500 νέων μελών, ενώ μόνο την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, κατατέθηκαν 190 αιτήσεις στο ταμείο και 250 ηλεκτρονικά. Δηλαδή, σε μία μέρα κατατέθηκαν περίπου 400 αιτήσεις» λέει και προσθέτει: “Εμείς ήμασταν στο γραφείο και βοηθούσαμε στις εγγραφές των νέων μελών. Διαπιστώσαμε ότι από συγκεκριμένο άτομο ερχόντουσαν πολλές αιτήσεις με αρκετά χρήματα μαζεμένα και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι ενώ η ετήσια συνδρομή είναι 10 ευρώ και άλλα 10 ευρώ κόστιζε η εγγραφή, εδώ ερχόντουσαν μαζεμένα πακέτα αιτήσεων με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Μια μέρα βρέθηκα στην τράπεζα και ήταν εκεί και το συγκεκριμένο άτομο. Είχε πιάσει ένα ταμείο και κατέθετε χρήματα και η ταμίας κάλεσε το διευθυντή και έγινε φασαρία. “Δεν είναι κατάσταση αυτή, να κρατάτε ένα ταμείο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, για να καταθέτετε χρήματα” του είπαν”.


 
«Πυρετός» αρχαιρεσιών και στην Πάτρα
Στις αρχές του μήνα, στάλθηκαν, με μαζική αποστολή, δεκάδες ηλεκτρονικές αιτήσεις εθελοντών οι οποίες προέρχονταν από αποστολέα στην Αθήνα και αφορούσαν στον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας.
 
Οι αιτήσεις αυτές, νόμιμες σε όλα, είχαν ταυτόχρονα και την ένδειξη ότι η πληρωμή των συνδρομών, που απαιτείται για να γίνει κάποιος μέλους του ΕΕΣ, είχαν γίνει από ίδιο συγκεκριμένο άτομο.
 
 
 
«Υπάρχει ασφαλώς ηθικό ζήτημα’‘ είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος τους ΕΕΣ Πάτρας, Γιώργος Νιάρος, στο patrasevents.gr, προσθέτοντας ότι »ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανάγκη από εθελοντές μέλη και όχι από ψηφοφόρους«.
 
Μένουν στο Περιστέρι αλλά… πληρώνουν στην Αθήνα
Καταγγελίες υπάρχουν και από το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιστερίου, στο οποίο  παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου μαζική εγγραφή νέων μελών. »Μας έχουν αποσταλεί δεκάδες αιτήσεις γραμμένες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα και με πληρωμένα τα παράβολα των 20 ευρώ» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του προέδρου, Ευστράτιου Εγγλέζου, στην οποία προστίθεται ότι καθημερινά φτάνουν στα γραφεία του άτομα που τους πληροφορούν ότι »οι εγγραφές αυτές έγιναν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμη και σε καφενεία».
 
»Αυτό δε που μας εντυπωσιάζει είναι ότι πολλά νέα μέλη δηλώνουν διευθύνσεις που απέχουν λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα από το γραφείο του Περιφερειακού Τμήματος, αλλά προτίμησαν να κάνουν την εγγραφή τους και να πληρώσουν τη συνδρομή τους στα κεντρικά γραφεία του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
 
newsit.gr