Ελιές, μελίσσια, πρόβατα και χορτολιβαδική έκταση αποτέφρωσαν οι φλόγες στο νότιο Ρέθυμνο

9:20 π.μ. - Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Σάβ, 16/20/2022
Image: Ελιές, μελίσσια, πρόβατα και χορτολιβαδική έκταση αποτέφρωσαν οι φλόγες στο νότιο Ρέθυμνο

Βιβλική η καταστροφή, λέει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου - Παραμένει ανεξέλεγκτη η φωτιά - Άνοιξε ο δρόμος Σπηλίου-Αγίας Γαλήνης

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γ.Τσικαλά. Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σημείωσε ότι στις επάλξεις παραμένουν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζοντας τον αγώνα για την οριοθέτηση της φωτιάς.

"Είμαστε ανήσυχοι, δεν έχει κλείσει η πυρκαγιά, είναι σε εξέλιξη", σημείωσε ο κ.Τσικαλάς, εξηγώντας ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι ισχυροί άνεμοι και το πυροθερμικό φορτίο στην περιοχή. 

Χορτολιβαδική έκταση, ελιές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαμνώδη βλάστηση έχει ήδη αποτεφρώσει η φωτιά σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά, με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να προσθέτει ότι έχουν καεί πολλά μελίσσια και πρόβατα. "Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Επιχειρούν τρία ελικόπτερα και ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική" είπε ο κ. Ταταράκης.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής "δεν κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι", ενώ στη μάχη παραμένουν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

hxonews

Φωτογραφία: Twitter

Η φωτιά, παρά την ολονύκτια υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Ένα μέτωπο σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά κατευθύνεται προς τα Ακούμια και ένα άλλο μέτωπο προς την Αγία Γαλήνη. Για το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 5.000 άνθρωποι, ο κ.Ταταράκης εκφράζει την ανακούφισή του που η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό, καθώς όπως είπε θα επικρατούσε πανικός.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, χθες, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μέλαμπες, Σαχτουρίων, Κρύα Βρύση, και Άγιος Γεώργιος δυτικά της Αγίας Γαλήνης. Νωρίτερα το απόγευμα είχε υπάρξει μερική εκκένωση του χωριού Ορνέ, από όπου και απομακρύνθηκαν 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι.

Άνοιξε ο δρόμος Σπηλίου-Αγίας Γαλήνης

Άνοιξε, σήμερα, ο δρόμος Σπηλίου-Αγίας Γαλήνης του δήμου Αγίου Βασιλείου, που χθες είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς.

Το ίδιο έργο σε επανάληψη 

Το πρωί γύρισε στο σπίτι του, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, για να επιστρέψει στο μέτωπο της φωτιάς, συμμετέχοντας στο έργο του συντονισμού. Ο κ.Ταταράκης έκανε λόγο για πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές και ευτυχώς όπως σημειώνει "αυτή στο Ροδάκινο κατασβέστηκε χθες το απόγευμα, αλλά η μεγάλη φωτιά προς την Ορνέ είναι ακόμη ανεξέλεγκτη".

Οι κάτοικοι του νότιου Ρεθύμνου βλέπουν ... το ίδιο έργο σε επανάληψη, ζώντας στιγμές όμοιες με πριν από 15 χρόνια, με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που τους έφεραν στο "μηδέν"...

Ο Γ.Ταταράκης εικάζει ότι πίσω από τα δύο καταστροφικά πύρινα μέτωπα υπάρχουν εμπρηστές, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα ερευνήσει σε δεύτερο χρόνο, το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Πηγή Cretalive