Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια – Εκκενώνονται κι άλλα χωριά

9:16 π.μ. - Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021
09:08 π.μ. - Πέμ, 05/16/2021
Image: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια – Εκκενώνονται κι άλλα χωριά

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται στην Αρχαία Ολυμπία

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας, της Μεσσηνίας και της Εύβοιας, με τις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές αυτές να συνεχίζουν να καίνε μέχρι και τώρα. Αυτή την ώρα επικρατεί σχετική άπνοια, αλλά εκφράζονται φόβοι για τις επόμενες ώρες, με το μέτωπο της Εύβοιας να χειροτερεύει.

Κι αυτό γιατί, ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

«Συνεχίζει η φωτιά με περισσότερη ένταση γιατί το μήκος των μετώπων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βρίσκει μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε συμπαγή δάση. Εχουμε αναζωπυρώσεις σε σημεία που είχαν ελεγχθεί, το χωριό των Κεχριών, είναι μια πολύ κακή εξέλιξη», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, o αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης,

Έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Κουρκουλών και Σκεπαστής. «Κινδυνεύουν ήδη κάποια σπίτια, γενικώς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και η συνδρομή με τα εναέρια μέσα, είναι πολύ κρίσιμη γιατί έχουμε πολλές δυσπρόσιτες περιοχές. Ήδη στην πλευρά της λίμνης μετράμε πάρα πολλές πληγές».

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, 5 εναέρια μέσα, 2 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα.

Μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 118 πυρκαγιές στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και σήμερα Πέμπτη, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) η χώρα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και την Σουηδία.