Έφτασαν στην Κρήτη τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

7:25 π.μ. - Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Τετ, 30/25/2020
Image: Έφτασαν στην Κρήτη τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Πρόκειται για περισσότερα από 10.000 εμβόλια της Pfizer - Από τη Δευτέρα ξεκινάει η διανομή τους στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και υπό άκρα μυστικότητα έφτασαν επί Κρητικού εδάφους τα πρώτα εμβόλια για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Τα εμβόλια φορτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο “Φαιστός Παλάς”, με τον πλοίαρχο Μανόλη Γιακουμάκη, σε μια ιστορική στιγμή, να υποδέχεται το πολύτιμο φορτίο το οποίο ταξίδεψε με ασφάλεια όλη νύχτα ως το Ηράκλειο, συνοδεία ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης κατέπλευσε το πλοίο των Μινωικών Γραμμών στο λιμάνι του Ηρακλείου, που μετέφερε το ειδικά διαμορφωμένο όχημα ιδιωτικής εταιρείας  που διατηρεί τα εμβόλια σε συνθήκες βαθιάς ψύξης.

Έπειτα, τα εμβόλια, συνοδεία της αστυνομίας και τουΓενικού Διευθυντή τουΣΥΦΑΚ, κ. Δημήτρη Αλιμπέρτη, μεταφέρθηκαν στιςαποθήκες του ΣΥΦΑΚαπό όπου και θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού όλης της Κρήτης. Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού υπάρχουν ταειδικά ψυγείαπου διατηρούν τα εμβόλια σε συνθήκες βαθιάς ψύξης.

Στην Κρήτη έχουν φτάσει λίγο περισσότερα από 10.000 εμβόλια της Pfizer, τα οποία - από τη Δευτέρα - θα ξεκινήσουν να διανέμονται στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης για να εμβολιαστούν πρώτοι οι υγειονομικοί του νησιού, με πρώτα το ΠΑΓΝΗ και το Άγιος Γεώργιος στα Χανιά.

Σημειώνεται πως τα εμβόλια μεταφέρθηκαν σε χάρτινα κουτιά τα οποία περιέχουν ξηρό πάγο που μπορεί να τα διατηρήσει στην απαραίτητή θερμοκρασία, για αρκετές ημέρες

Κάθε φιαλίδιο περιέχει 5 δόσεις εμβολίου, ενώ η μεταφορά των εμβολίων και η καταμέτρησή τους γίνεται από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε πρώτη φάση στη μάχη των εμβολιασμών θα ριχτούν τα εμβολιαστικά κέντρα που έχει ορίσει το υπουργείο υγείας με τα φαρμακεία να έχουν απλά συμβουλευτικό ρόλο. Ωστόσο, σε δεύτερο χρόνο κι όταν θα παραλειφθούν εμβόλια που δεν θα έχουν ανάγκη εξειδικευμένων συνθηκών διατήρησης δεν αποκλείεται να αναλάβουν ρόλο και τα φαρμακεία. 

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα είναι ως τις αρχές του καλοκαιριού να  έχει εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού έτσι ώστε να έχει στηθεί ένα τοίχος ανοσίας. 

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η Ε.Ε. σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις, όπως τονίστηκε.

Σε αυτές τις δόσεις θα προστεθούν και εκείνες από το εμβόλιο της Moderna, που αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου, και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένονται επίσης 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο τέλος Ιανουαρίου, και εφόσον πάρει την απαραίτητη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επιπλέον, 800.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης αναμένονται τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Εξάλλου, ο αριθμός των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό θα αυξηθεί, εφόσον προχωρήσουν οι εγκρίσεις και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

hxonews Φωτογραφικό υλικό από την άφιξη των εμβολίων στο Λιμάνι του Ηρακλείου
Φωτογραφικό υλικό από την άφιξη των εμβολίων στο Λιμάνι του Ηρακλείου

-

hxonews Φωτογραφικό υλικό από την άφιξη των εμβολίων στο Λιμάνι του Ηρακλείου
Φωτογραφικό υλικό από την άφιξη των εμβολίων στο Λιμάνι του Ηρακλείου

-

hxonews Φωτογραφικό υλικό από την άφιξη των εμβολίων στην αποθήκη του ΣΥΦΑΚ
Φωτογραφικό υλικό από την άφιξη των εμβολίων στην αποθήκη του ΣΥΦΑΚ

-

hxonews Φωτογραφικό υλικό από τη φόρτωση των εμβολίων χθες βράδυ στο “Φαιστός Παλάς”
Φωτογραφικό υλικό από τη φόρτωση των εμβολίων χθες βράδυ στο “Φαιστός Παλάς”

-

hxonews Φωτογραφικό υλικό από τη φόρτωση των εμβολίων χθες βράδυ στο “Φαιστός Παλάς”
Φωτογραφικό υλικό από τη φόρτωση των εμβολίων χθες βράδυ στο “Φαιστός Παλάς”

neakriti.gr