ΕΕ: Εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες για το βακτήριο που ρημάζει ελαιώνες

5:18 μ.μ. - Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015
05:11 μ.μ. - Δευ, 16/18/2015
Image: ΕΕ: Εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες για το βακτήριο που ρημάζει ελαιώνες

Λόγω ανησυχίας για καταστροφή της ελαιοπαραγωγής στην Ευρώπη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επτά εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες για το διαβόητο βακτήριο Xylella fastidiosa, εξαιτίας του οποίου έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία.

Η ανακοίνωση της απόφασης για την «πολύ σοβαρή απειλή» έγινε στις Βρυξέλλες έπειτα από συνάντηση που οργάνωσε για το θέμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αναφέρει το BBC.
 
Το βακτήριο Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς εκτός από τα ελαιόδεντρα προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
 
Στην Ευρώπη το βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και στη νότια Γαλλία.
 
«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η EFSA, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
 
Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
 
Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους.
 
Όπως είχε μεταδώσει τον Μάρτιο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει την Ιταλία ότι επιδείνωσε την κατάσταση λόγω της απροθυμίας να ξεριζώσει αιωνόβια αλλά άρρωστα δέντρα.
 
Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξη του βακτηρίου υπάρχει και στην Ελλάδα.
 
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ
in.gr