Εβδομάδα Παθών στους ναούς: Οι απαγορεύσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και οι ανυπάκουοι πιστοί

7:53 π.μ. - Τρίτη, 14 Απριλίου 2020
07:04 π.μ. - Τρί, 14/53/2020
Image: Εβδομάδα Παθών στους ναούς: Οι απαγορεύσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και οι ανυπάκουοι πιστοί

Όπως φάνηκε και την Κυριακή των Βαΐων, στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα οι ιερείς αψήφησαν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους της πολιτείας και τέλεσαν κανονικά το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας

Ως την πιο κρίσιμη εβδομάδα για τον κοροναϊό χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Μεγάλη Εβδομάδα στις δηλώσεις του τη Δευτέρα. Πίσω από τα λόγια του, κρυβόταν ένα διπλό μήνυμα: δεν πρόκειται απλά για την εβδομάδα που ο κοροναϊός αναμένεται να φτάσει στο peak του στη χώρα μας, αλλά και για την εβδομάδα που όλα θα κριθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών και δη των πιστών.

Εδώ και έναν μήνα περίπου, από τότε που ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας, κάθε Κυριακή μία είδηση πρωτοστατούσε στην επικαιρότητα: το γεγονός ότι κάποιες εκκλησίες ανά τη χώρα λειτουργούσαν κανονικά, με τους ιερείς να κοινωνούν τους πιστούς.

Η επέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αποφάσισε οι εκκλησίες να λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών, δεν ήταν αρκετή για να συνετίσει κάποιους φανατικούς. Όπως φάνηκε και την Κυριακή των Βαΐων, στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα οι ιερείς αψήφησαν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους της πολιτείας και τέλεσαν κανονικά το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.

Πολλές μάλιστα είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από… κρυφές λειτουργίες που γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους.

Καθώς λοιπόν ξεκινάει η Εβδομάδα των Παθών – κυριολεκτικά και μεταφορικά – Εκκλησία και Πολιτεία δίνουν σαφές μήνυμα ότι φέτος η προσευχή και ο εορτασμός του Πάσχα πρέπει να γίνουν από το σπίτι.

Τα παρατράγουδα

Σάλος προκλήθηκε για τα περιστατικά που έγιναν γνωστά την Κυριακή των Βαΐων, σε Κέρκυρα και Κουκάκι, όπου ιερείς, όχι απλά παραβίασαν τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού αλλά κοινώνησαν πιστούς κρυφά.

Οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν επιληφθεί για τα περιστατικά, και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.

Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος είναι ο ίδιος που καλούσε τον κόσμο να στείλει 6 στο 13033 και με πρόσχημα τη γυμναστική να έρθει να κοινωνήσει. Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας κατέθεσε στον ανακριτή.

hxonews

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμητρης Μεταλληνός και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου.

Η δήμαρχος ήταν και αυτή παρούσα στη Θεία Λειτουργία, παρόλο που είχε πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια του «Μένουμε Σπίτι». Η ίδια ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι βρέθηκε στο ναό για λίγα λεπτά και δεν συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία ούτε κοινώνησε.

hxonews

Από την άλλη, ο ιερέας που κοινώνησε από την πίσω πόρτα εκκλησίας στο Κουκάκι παραμένει… άφαντος, καθώς το βράδυ της Δευτέρας εκπνέει το αυτόφωρο.

Ο ίδιος πάντως πρόλαβε και έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, αναδημοσιεύοντας τα λόγια του Μητροπολίτη Μόρφου ότι «όταν κλείνουμε τις εκκλησίες και περιορίζουμε τη Θεία Κοινωνία και φοβίζουμε τον κόσμο να έρχεται είναι σαν να κλείνουμε τα νοσοκομεία».

Χαρδαλιάς: Δεν είναι κάποιοι περισσότερο χριστιανοί από άλλους

Τη δυσαρέσκειά του προς τους ιερείς που αψήφησαν τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς.

«Θα εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία τήρησε τις απαγορεύσεις, εκτός από δύο εξαιρέσεις. Δεν είναι κάποιοι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους, όταν παραβιάζουν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και οι νόμοι του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων κατά τις γιορτές του Πάσχα, όπως είχε αναφέρει και νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: «Θα γιορτάσουμε όταν θα έχουμε βγει νικητές από αυτή τη μάχη. Είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση».

Τι ισχύει για τις εκκλησίες το Πάσχα σύμφωνα με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Η Ιερά Σύνοδος επανήλθε στο θέμα με μια νέα εγκύκλιο που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας από τους ιερείς μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το άνοιγμα των εκκλησιών δυο ώρες τη Μεγάλη Εβδομάδα και τέσσερις τη Μεγάλη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, καλεί τους ιερείς να κρατήσουν κλειστές -για τους πιστούς- τις εκκλησίες, έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, ενώ οι ακολουθίες θα γίνονται παντού κεκλεισμένων των θυρών.

Την ίδια ώρα, από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώνεται ότι:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.

Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού».

in.gr