Εξεταστικός «πυρετός» από 23 Μαΐου έως 30 Ιουνίου

8:40 π.μ. - Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022
08:04 π.μ. - Πέμ, 21/40/2022
Image: Εξεταστικός «πυρετός» από 23 Μαΐου έως 30 Ιουνίου

Μαραθώνιος εξετάσεων περιμένει τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων λίγο μετά τις διακοπές του Πάσχα

Με Τράπεζα Θεμάτων για πρώτη φορά οι εξετάσεις σε Α’ και Β’ Λυκείου, που θα αυξήσουν μετεξεταστέους και απορριπτόμενους. ● Δύο μαθήματα σε μία μέρα θα εξεταστούν στα Γυμνάσια. ● Στις 2 και 3 Ιουνίου η εκκίνηση των Πανελλαδικών.

Περίπου 20 μέρες μετά το τέλος των διακοπών του Πάσχα και το άνοιγμα των σχολείων (Τρίτη 3 Μαΐου) ξεκινάει εξεταστικός μαραθώνιος καθώς από τις 23 Μαΐου ώς το τέλος Ιουνίου εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των ΕΠΑΛ της χώρας θα συμμετάσχουν σε προαγωγικές, απολυτήριες και πανελλαδικές εξετάσεις.

Στη φετινή εξεταστική περίοδο των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων έχουμε το πρόβλημα της εξεταστέας ύλης, το δεδομένο της απουσίας κάθε εξεταστικής διαδικασίας για δυο συναπτά έτη στο τέλος κάθε χρονιάς αλλά και τις αναμφισβήτητες δυσκολίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας μιας ολόκληρης τριετίας που αναμένεται να αφήσουν το αποτύπωμά τους και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, στις δυο πρώτες τάξεις του οποίου θα μετρήσουμε και τις συνέπειες της «δράσης» της Τράπεζας Θεμάτων.

Εκτιμούμε ότι φέτος οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες που αναμένονται δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την προαγωγή των μαθητών και την απόλυσή τους στο επόμενο έτος καθώς στους βαθμούς των γραπτών εξετάσεων θα προσμετρηθούν αφενός οι προφορικές βαθμολογίες των δυο τετραμήνων, αφετέρου και οι βαθμολογίες των μαθημάτων που δεν εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις (Ομάδα Β').

Στα Γυμνάσια

Με το δεδομένο ότι τα μαθήματα λήγουν στις 30 Μαΐου, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα γίνουν από την 1η ώς τις 15 Ιουνίου παράλληλα με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά τις ημέρες που δεν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική διαδικασία για τα ΑΕΙ.

H αξιολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου προκύπτει από τον συνδυασμό του Π.Δ. 126/2016 και τον νόμο 4692/2020 που τροποποίησε κάποιες διατάξεις του. Τα επτά μαθήματα τα οποία εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις είναι: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία), Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση), Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία, Αγγλικά και Βιολογία.

Φέτος, με την πρόωρη διεξαγωγή των Πανελλαδικών, οι ελεύθερες ημερομηνίες για εξετάσεις στα Γυμνάσια είναι μόνο έξι. Συγκεκριμένα την 1/6 (ημέρα Τετάρτη), 2/6 (Πέμπτη), 7/6 (Τρίτη), 9/6 (Πέμπτη), 14/6 (Τρίτη) και 15/6 (Τετάρτη). Τις άλλες μέρες διενεργούνται Πανελλαδικές στα Λύκεια. Η 13η Ιουνίου είναι αργία (Αγίου Πνεύματος). Είναι 6 μέρες για 7 μαθήματα.

Είναι προφανές ότι σε μία μέρα θα εξεταστούν 2 μαθήματα μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο μάθημα το οποίο θα εξεταστεί μαζί με κάποιο άλλο θα είναι η Βιολογία.

Στα Λύκεια

Οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις θα γίνουν 23-27 Μαΐου στη Γ' Λυκείου. Πέντε ημέρες για πέντε μαθήματα και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα έχουν ακόμη 4 ημέρες -που γίνονται 6 αν υπολογιστεί και το Σαββατοκύριακο- προκειμένου να προετοιμαστούν.

Στην Α' και τη Β' Λυκείου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνονται σε 8 μαθήματα (με Τράπεζα Θεμάτων) και θα ολοκληρωθούν από τις 23 Μαΐου ώς τις 3 Ιουνίου. Οι εξετάσεις βέβαια, εάν το επιλέξουν κάποια σχολεία, μπορούν να γίνουν και μέρα παρά μέρα σε κάποια μαθήματα και να επεκταθούν και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, ελάχιστα σχολεία αναμένεται να επιλέξουν κάτι τέτοιο.

Στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου ο βαθμός δυσκολίας της εξεταστικής διαδικασίας αυξάνεται απότομα με τη συμμετοχή της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη σχολική «θνησιμότητα» (μετεξεταστέους ή απορριπτόμενους μαθητές).

Τα μαθήματα της Α' τάξης του Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις είναι: Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία), Μαθηματικά (Αλγεβρα και Γεωμετρία), Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες (μόνο οι κλάδοι Φυσική και Χημεία), Αγγλικά.

Τα μαθήματα της Β' τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις είναι Γενικής Παιδείας, Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδοι Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία), Ιστορία, Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία), Μαθηματικά (Αλγεβρα και Γεωμετρία), Αγγλικά και τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.

Τα μαθήματα της Γ' τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις είναι: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Ιστορία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και όλα τα μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού.

Οι Πανελλαδικές

Ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, στις 2 του μήνα, για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο φέτος την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στα αρχές Αυγούστου. Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου.

efsyn.gr