Δήμαρχος: Διεκδικούμε έργα αλλά και οι πολίτες οφείλουν να κάνουν συνετή χρήση του νερού

1:44 μ.μ. - Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018
01:03 μ.μ. - Παρ, 16/44/2018
Image: Δήμαρχος: Διεκδικούμε έργα αλλά και οι πολίτες οφείλουν να κάνουν συνετή χρήση του νερού

Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την υλοποίηση έργων άρδευσης στην Ιεράπετρα

Με αφορμή τις συναντήσεις στην Αθήνα για το θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων από ανεμοθύελλα μίλησε στον Ηχώ Fm 99,8 ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης. Τόνισε ότι δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης αυτό που τους μεταφέρθηκε είναι ότι αναμένουν τη σύνταξη του φακέλου από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να σταλεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή προς έγκριση και να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους από το κρατικό ταμείο. Ειδικότερα δε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του προέδρου στην Ιεράπετρα στις 24 Μαρτίου.  Επιπλέον, όπως προέκυψε από  τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Εργασίας , Εσωτερικών να καθίσουν  σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν εάν και από ποια κονδύλια μπορούν να διατεθούν χρήματα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα πιέσουμε σε κάθε κατεύθυνση με στόχο να στηρίξουμε τους πληγέντες, επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι είχε επαφές και με άλλες υπηρεσίες και το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθούν χρήματα στον Δήμο  για την αποκατάσταση ζημιών  όπως  π.χ. στο Γυμνάσιο Κουτσουρά , το Λύκειο Μακρύ Γιαλού αλλά και στο δημοτικό σχολείο Κουτσουρά.
 
Σε ότι αφορά την προσαγωγό διώρυγα τέθηκε και αυτό το θέμα στο τραπέζι  των συζητήσεων.  Αναμένονται  εξελίξεις το επόμενο διάστημα για αυτό το σημαντικό έργο πνοής για την Ιεράπετρα. Παράλληλα όμως υπάρχουν και άλλα έργα αρδευτικά που έχει ανάγκη η Ιεράπετρα , έργα που έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα όπως π.χ. το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη τα οποία θα πρέπει και αυτά να υλοποιηθούν. Για την λύση της  αφαλάτωσης ο Δήμαρχος ανέφερε πως   θα πρέπει να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, μια μελέτη σκοπιμότητας  που θα καταγράφει και αναλύει τα στοιχεία  και τις δυνατότητες κατασκευής  ενός εργοστασίου αφαλάτωσης στον δήμο Ιεράπετρας.   Δεν περιμέναμε να έρθει η έλλειψη νερού στην Ιεράπετρα και από τότε που αναλάβαμε εντάξαμε και δημοπρατήσαμε έργα που αφορούν την άρδευση , δεξαμενές και δίκτυα άρδευσης τα οποία είτε έχουν παραδοθεί είτε θα παραδοθούν, έχουμε εκτελέσει έργα πάνω από  50 χιλιόμετρα  δίκτυα στην ύδρευση και την άρδευση. Οι ανάγκες του δήμου είναι μεγάλες και χρειαζόμαστε την  στήριξη της κυβέρνησης  για να υλοποιηθούν μεγάλα έργα, τόνισε .  
 
 Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης έγινε  συζήτηση και για επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού, τη συμβολή των καταναλωτών ώστε ειδικά σε αυτή τη δύσκολη λόγω λειψυδρίας περίοδο, την αναγκαιότητα να γίνουν  μελέτες και έργα ώστε να μην χάνεται νερό στη θάλασσα  αλλά και η δυνατότητα να αξιοποιηθούν  οι γνώσεις  ντόπιων μηχανικών, πτυχιακές εργασίες φοιτητών που έχουν ως αντικείμενο  προτάσεις για διασφάλιση νερού με μικρά αρδευτικά έργα κ.α. .  
 
Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του Δημάρχου: