Δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση σε μετανάστες στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

8:38 π.μ. - Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020
08:01 π.μ. - Τετ, 08/38/2020
Image: Δικάζονται σε δεύτερο βαθμό για την επίθεση σε μετανάστες στη Βαϊνιά Ιεράπετρας

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχους πέντε Κρητικούς

Την Παρασκευή 17 του Γενάρη αναμένεται να γίνει στο Ηράκλειο η δίκη για τη ρατσιστική επίθεση που είχε σημειωθεί πριν από περίπου επτά χρόνια σε βάρος μεταναστών στη Βαϊνιά Ιεράπετρας . Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2013. Τον Νοέμβριο του 2014 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχους πέντε Κρητικούς, οι οποίοι - τουλάχιστον τότε - φέρονται να ήταν μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Ιεράπετρας της Χρυσής Αυγής. Η εκδίκαση της υπόθεσης - σε δεύτερο βαθμό - έχει οριστεί για την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Επισημαίνεται ότι η επίμαχη υπόθεση αποτελεί μία από τις δεκάδες συσχετισμένες από την Ελληνική Δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν σε δράσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης και η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία για τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι οι 5 Κρητικοί, που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την άγρια επίθεση σε βάρος μεταναστών, βρίσκονται μεταξύ των συνολικά 69 κατηγορουμένων της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το χρονικό

Το συμβάν είχε σημειωθεί στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 στην ευρύτερη περιοχή της Βαϊνιάς, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λασιθίου, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους πέντε καταδικασθέντες Λασιθιώτες, μαζί με έξι ακόμη νεαρούς ημεδαπής καταγωγής, οι οποίοι, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν από τις Αρχές.

Η επίθεση φέρεται να έλαβε χώρα στο πλαίσιο των δράσεων της Τοπικής Οργάνωσης Ιεράπετρας της Χρυσής Αυγής: Οι κατηγορούμενοι, αφού συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Τοπικής Οργάνωσης, αποφάσισαν να μεταβούν στη Βαϊνιά, όπου βρίσκονταν Πακιστανοί που εργάζονταν στο ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαϊνιάς-Κεντρίου.

Αφού έφτασαν στην περιοχή, οι δύο από τους χρυσαυγίτες μπήκαν στο ελαιουργείο, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν ο μηχανικός του ελαιουργείου κι ένας υπάλληλος, αμφότεροι ημεδαπής καταγωγής. Ένας εκ των κατηγορουμένων ρώτησε εάν εργάζονταν στο ελαιουργείο Πακιστανοί, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση.

Στη συνέχεια, οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το σημείο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, μετέβησαν σε κοντινή οικοδομή, από όπου προμηθεύτηκαν ξύλα. Κατόπιν, συνέχισαν να πορεύονται μέχρι που βρέθηκαν σε αγροικία της περιοχής, όπου διέμεναν οι τρεις Πακιστανοί. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, αφού πρώτα απείλησαν τους μετανάστες ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή, τους επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας ξύλινα μαδέρια, και χτυπώντας τους στο κεφάλι και το σώμα. Η επίθεση ήταν απρόκλητη, καθώς, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι «δεν είχαν προηγουμένως καμία σχέση ή επαφή και δεν είχαν κανένα λόγο να στραφούν κατά των συγκεκριμένων παθόντων, αλλά ενήργησαν με κίνητρα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα».

Κατόπιν, οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν από το σημείο, αφήνοντας τα θύματά τους αιμόφυρτα. Σημειώνεται ότι και οι τρεις Πακιστανοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, με σοβαρά τραύματα.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2014 στη Νεάπολη: Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λασιθίου είχε κρίνει τότε ένοχους και τους 5 κατηγορούμενους για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, για απρόκλητη απλή σωματική βλάβη, καθώς και για συμμορία.

Στον έναν εξ αυτών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 μηνών. Στους υπόλοιπους 4 επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών.

Ο ένας εκ των καταδικασθέντων είχε καταθέσει ότι ήταν αυτός που ενοικίαζε το γραφείο όπου στεγαζόταν η Τοπική Οργάνωση Ιεράπετρας της νεοναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον τότε υπεύθυνο λειτουργίας της Τοπικής, ο οποίος, μάλιστα, είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής νομού Λασιθίου με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, στις εθνικές εκλογές του 2012.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης είχαν ασκήσει οι 4 από τους πέντε καταδικασθέντες. Πρόκειται για τους τέσσερις στους οποίους επιβλήθηκε ποινή 3 ετών και 9 μηνών.

Συνεχίζεται αύριο η πολύκροτη δίκη στην Αθήνα

Μετά από διακοπή μερικών ημερών, η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην Αθήνα, συνεχίζεται αύριο Τετάρτη με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Η αυριανή δικάσιμος θα είναι η 401η ημέρα της επίμαχης δίκης, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Σημειώνεται ότι οι συνεδριάσεις ξεκινούν στις 9:30 το πρωί και διεξάγονται στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες εβδομάδες, η εισαγγελέας της Έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε προτείνει - μεταξύ άλλων - την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης». Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκαν αντιδράσεις στο ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα, αλλά και σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Εξάλλου, με αφορμή την πρόταση της εισαγγελέως, είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα στα Χανιά αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πηγή : neakriti.gr