Διάβημα για την «καραντίνα» σε Έλληνες επιβάτες στη Γερμανία

7:26 π.μ. - Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017
07:11 π.μ. - Τετ, 22/26/2017
Image: Διάβημα για την «καραντίνα» σε Έλληνες επιβάτες στη Γερμανία

Ουρές ταλαιπωρίας για επιβάτες... δεύτερης κατηγορίας

Ο λόγος για τις πτήσεις από Ελλάδα προς Γερμανία, που περνούν στην κυριολεξία από "κόσκινο" από τη στιγμή που ένα ελληνικό αεροπλάνο προσγειωθεί σε γερμανικό αεροδρόμιο.
 
Ουσιαστικά, όπως λένε πολλοί επιβάτες που βίωσαν την "εξευτελιστική", όπως τόνισαν, εμπειρία, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για αυστηρούς ελέγχους στις ελληνικές πτήσεις θέτει τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία εκτός των διαδικασιών Σένγκεν.
 
 
Η επαναφορά των ελέγχων σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων και ταυτοτήτων γίνεται με το επιχείρημα της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία από την Ελλάδα.
 
Βέβαια, οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η νέα εντατικοποίηση των ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια σχετίζεται και με τη διαδικασία συνέχειας των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Δηλαδή, με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ένα διάταγμα εσωτερικών εντυπώσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, που θέτει όμως αυτόματα τους "Ευρωπαίους" Έλληνες ως επιβάτες δεύτερης κατηγορίας.
 
Το βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς είναι ότι εντός του 2017 έχουν φτάσει στα αεροδρόμια της χώρας περίπου 1.000 άτομα χωρίς θεώρηση Σένγκεν. Πριν από μερικές μέρες, ένας Έλληνας επιβάτης, που ταξίδευε στη Στουτγάρδη, έστειλε μια επιστολή στο "Πρώτο Θέμα", όπου περιέγραφε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την εμπειρία των εντατικών ελέγχων.
 
Ουσιαστικά τα αεροπλάνα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στάθμευσης και από 'κει οι Έλληνες επιβάτες μεταφέρονται σε ειδικό χώρο μακριά από το κεντρικό τέρμιναλ των αεροδρομίων, και εκεί ακριβώς αρχίζει ένας έλεγχος άνευ προηγουμένου, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από μία ώρα.
 
 
Η επιστολή του Έλληνα επιβάτη
 
«Κυριολεκτικά εκτός Σένγκεν η Ελλάδα από τη Γερμανία - Παρακολουθεί παθητικά η ελληνική κυβέρνηση.
 
Χθες ταξίδεψα από Αθήνα στη Γερμανία (Στουτγάρδη). Η κατάσταση στην άφιξη στη Γερμανία ήταν κυριολεκτικά εξευτελιστική.
 
Οδηγηθήκαμε με πούλμαν σε "ειδικούς" χώρους ελέγχου εκτός Σένγκεν, με τρελές ουρές και χρόνους αναμονής. Υπήρχαν υποστελεχωμένα ελεγκτήρια μόνο για εκτός Σένγκεν, ουσιαστικά "for travelers from Greece only" και όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως διαβατηρίου, έπρεπε να υποστούν την πολύωρη - σαδιστική - αναμονή.
 
Τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει εντολή να εφαρμόζει η γερμανική αστυνομία χειρίζονται ουσιαστικά την Ελλάδα ως χώρα εκτός του χώρου Σένγκεν. Προβλέπουν μια ιδιότυπη "καραντίνα" για όλους τους επιβάτες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα προσγειώνονται σε γερμανικό έδαφος, όπου και υποβάλλονται σε αυστηρό έλεγχο, σε ειδικό χώρο εντός των αερολιμένων.
 
Οι εντολές ισχύουν από τη 12η Νοεμβρίου 2017 μέχρι και - τουλάχιστον - την 11η Μαΐου του 2018. Στα μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση της "φυσούνας" για όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα.
 
Τα αεροσκάφη προσγειώνονται σε ειδικούς χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου (σε θέσεις όπου δεν υπάρχει φυσούνα), και οι επιβάτες αποβιβάζονται και στη συνέχεια παραλαμβάνονται από λεωφορεία των αεροδρομίων, τα οποία τους μεταφέρουν σε ειδικούς χώρους ελέγχου, οι οποίοι ενεργοποιούνται για πρώτη φορά».
 
 
Φωνές διαμαρτυρίας: Αργοπορημένη αντίδραση του ΥΠ.ΕΞ.
 
Σε διάβημα προς το Βερολίνο φαίνεται ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην επαναφορά αυστηρών ελέγχων σε Έλληνες ταξιδιώτες στα γερμανικά αεροδρόμια εκτός των διαδικασιών Σένγκεν.
 
Το Βερολίνο επικαλείται ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση ατόμων χωρίς θεώρηση Σένγκεν, ατόμων που έχουν τα χαρακτηριστικά προσφύγων ή μεταναστών.
 
Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που απασχολεί την πολιτική συζήτηση στο Βερολίνο και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να κλείσει το διάλογο γι' αυτό το θέμα, για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
 
Ωστόσο, δε λείπουν και οι φωνές που κατηγορούν την ελληνική πλευρά για αργοπορημένη αντίδραση και ότι χρειάζονται ακόμα πιο σθεναρές αντιδράσεις για να σταματήσει ο εξευτελισμός των Ελλήνων επιβατών σε γερμανικά αεροδρόμια.
 
Μάλιστα, δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα την τακτική των Γερμανών προς τους Έλληνες να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Γερμανία, καταλύει ευρωπαϊκούς κατοχυρωμένους κανονισμούς και θέτει Ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι οι Έλληνες, σε αυτήν την προσβλητική διαδικασία των εντατικών ελέγχων, κάτι που δε βιώνουν επιβάτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
 
 
Πηγή: neakriti.gr