Δασικοί χάρτες για μεγάλα συμφέροντα;

2:58 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021
02:02 μ.μ. - Πέμ, 18/58/2021
Image: Δασικοί χάρτες για μεγάλα συμφέροντα;

Ο δασολόγος Ματθαίος Φιλιππάκης, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Προϊστάκης και ο τοπογράφος Κώστας Πανταζής μιλούν στον Ηχώ 99,8

Εκτενής συζήτηση για τους Δασικούς χάρτες στο Λασίθι με πολλούς προβληματισμούς, ερωτήματα και απαντήσεις σε μια κρίσιμη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκπομπής «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη. Καλεσμένοι ο κ. Κώστας Πανταζής τοπογράφος μηχανικός προσωρινός πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας, ο κ. Γιώργος Προϊστάκης αρχιτέκτων μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ιεράπετρα Δήμος Πρότυπο», πρώην αντιδήμαρχος. Τηλεφωνικά έγινε παρέμβαση από τον Δασολόγο και συντάκτης των δασικών χαρτών κ. Ματθαίο Φιλιππάκη.

Οι δασικοί χάρτες για την Ανατολική Κρήτη κόστισαν 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ανάδοχος είναι η εταιρία «Ομικρον» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντιρρήσεων και υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων μέχρι 26 Μαϊου. Με τους δασικούς χάρτες γίνεται καταγραφή οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων. Οι δασικοί χάρτες δεν υπεισέρχονται στο ιδιοκτησιακό. Ο πολίτης, εξ ορισμού, δεν χάνει την ιδιοκτησία του. Αλλά κινδυνεύει να τη χάσει. Εάν αφήσει να τελεσιδικήσει ο δασικός χάρτης στην περιουσία του πάνω, ως δασική έκταση, αυτόματα θεωρείται με την κατά τεκμήριο κυριότητα υπερ του δημοσίου και δημόσια, αλλά και πάλι δεν χάνει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια για διοικητική ή δικαστική αναγνώριση ιδιωτική ή δασική. Ότι έκταση, ανεξάρτητα από το προϊστορικό της, ανέπτυξε πάνω από 15% δασική βλάστηση δεσμεύεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Επίσης οι εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν ακαλλιέργητες όπως βραχώδη, χορτολιβαδικά και αυτά δεσμεύτηκαν. Στον νομό Λασιθίου το 63% είναι τέτοιες εκτάσεις. Ο νομός έχει 1820 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση. Τα 1113 τ.χλμ. από αυτά είναι δεσμευμένα από τη δασική νομοθεσία. Περίπου 930 τ.χλμ. έχουν εξαιρεθεί και έχουν αποδοθεί σε ελεύθερη χρήση που σημαίνει ότι μπορεί ο πολίτης ο ίδιος με μια απλή αίτηση ή μέσω μηχανικού να μπαίνει στο σύστημα και να βεβαιώνει τον γεωργικό χαρακτήρα και να συντάσσονται αυτόματα συμβόλαια για αγοραπωλησίες και εκδίδονται άδειες χωρίς άλλη διατύπωση.

Σε ότι αφορά το κόστος των ενστάσεων το παράβολο ξεκινά από 93 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα την περίπτωση. Η ένσταση έχει δυνατότητα διευθέτησης μιας υπόθεσης. Μόνο το ακραίο, το μη λογικό, το αυθαίρετο αίτημα θα απορριφθεί. Εάν κάποιος έχει έναν αγρό και έχει και συμβόλαιο και δεν έχει αναπτυχθεί δασική βλάστηση, οι επιτροπές και ο νόμος τα αντιμετωπίζει θετικά τέτοιες περιπτώσεις και στην πλειοψηφία θα αποδοθούν. Δεν θα αποδοθεί αυτό που είναι κλεισμένο σε οργανική ενότητα σημαντικού δάσους ιδιαίτερης προστασίας. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να συναντήσουμε πχ στο Σελάκανο, τη Θρυπτή. Ωστόσο έχουν ήδη ψηφιστεί μια σειρά μέτρων ευνοϊκά για να επανενταχθεί η καλλιέργεια στο δάσος και θα ψηφιστούν και άλλα. Όποιος δε πολίτης για κάποιο λόγο πχ είναι στο εξωτερικό, χάσει το δικαίωμα να διεκδικήσει την έκτασή του και να τη σώσει τώρα σε αυτή τη διαδικασία του δασικού χάρτη και θέλει αργότερα, διευκρινίζεται ότι δεν χάνει την ιδιοκτησία, θα χαθεί η μορφή. Ο νόμος αρχίζει και αναπτύσσει τη φιλοσοφία της λεγόμενης, των επιτρεπτών επεμβάσεων και της παραχώρησης προς τους αγρότες δημόσιου χαρακτήρα εκτάσεων, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππάκης απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων.

Θέτοντας μια άλλη πλευρά του θέματος και κάνοντας σενάρια θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει η τάση εγκατάλειψης της ατομικής ιδιοκτησίας κυρίως διότι πληρώνει πιο πολλά από όσα βγάζει και περιέρχονται οι εκτάσεις αυτές υπερ του δημοσίου. Σε ένα κοινωνικό επίπεδο λοιπόν εάν ο λαός αφήσει την εξουσία, την εξουσία της πλουτοκρατίας, να χειριστεί με τον τρόπο της, τις εκτάσεις αυτές, θα τις εκχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μεγάλα μονοπώλια. Εάν ο λαός αγωνιστεί θα πάρει μεγάλο κομμάτι από αυτή την πίτα και θα σώσει αυτό που λέμε την εθνική γη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε αναφορά στον νότιο οδικό άξονα από Ιεράπετρα προς Κουτσουρά και τους γύρω οικισμούς, τις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιά, τις αναδασωτέες περιοχές, τις ανταλλάξιμες εκτάσεις και τα λεγόμενα προσφυγικά, τα ακίνητα που παραχώρησαν πρώην κοινότητες σε πολίτες, κλπ.

Ακούστε εδώ αναλυτικά όλη τη συνέντευξη:

-

Διαβάστε παρακάτω σημαντικά στοιχεία για τους δασικούς χάρτες σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Περί δασικών χαρτών

Ο δασικός χάρτης αποτελεί κτηματολογικό διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι εκτάσεις που κατ’ αρχάς διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με ενιαίο τρόπο αφενός οι κατά μορφή και χαρακτήρα δασικές (παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 3 ν. 998/1979) και αφετέρου οι χορτολιβαδικές, οι βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις των ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών (παρ. 1, 2, 3 και 5 αντίστοιχα του άρθρου 3 ν. 998/1979).

Ειδική κατηγορία και εγγραφή υπάρχει για τις κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις της παρ. 4 του ιδίου άνω άρθρου και νόμου.

Συνέπεια των παραπάνω είναι οι λοιπές διατάξεις του ν. 998/1979 που εξειδικεύουν την προστασία και τη διαχείριση των υπαγομένων στον εν λόγω νόμο εκτάσεων να εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται κατά τα προβλεπόμενα σ’ αυτές. Δηλαδή παραδείγματος χάριν η αναγνώριση ιδιοκτησίας σε δασωμένο αγρό (ΑΔ στο δασικό χάρτη) εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ενδιαφερομένου πολίτη από την ανάρτηση του δασικού χάρτη με την παράλληλη ενεργοποίηση της Επιτροπής Δασολογίου.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει επιμέρους κατηγοριοποίηση σε δάσος, δασική έκταση κτλ, αφού τούτο αποτελεί αντικείμενο του Δασολόγου που έπεται του δασικού χάρτη.

Αντιρρήσεις

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται μέσω ψηφιακών διαδικτυακών εφαρμογών εξαιρετικά εύχρηστων και φιλικών στο κοινό (χρήστη), χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες.

Με δεδομένο το παραπάνω δεν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων στα ΣΥΑΔΧ (Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη), πλην ελαχίστων περιπτώσεων (για την εξυπηρέτηση, άλλωστε, αυτών συστήνονται). Παράλληλα με την πρόσφατη εγκύκλιο που απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες για την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποδοχή και επεξεργασία των αντιρρήσεων, δασικών υπηρεσιών, παρασχέθηκε και επισημάνθηκε, επιπλέον, η δυνατότητα τα αναγκαία στοιχεία για την υποβολή ατελώς αντίρρησης να αποστέλλονται σε ψηφιακή μορφή από τους ενδιαφερόμενους, ώστε αφενός να εξασφαλιστούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και αφετέρου να τηρηθούν οι θεσμικά προβλεπόμενες προθεσμίες υποβολής των αντιρρήσεων.

Κάθε παραπέρα σχετικό ζήτημα αντιμετωπίζεται με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν στην πορεία της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Όσο εξελίσσεται η διαδικασία, παρακολουθείται στενά η πρόοδός της και ο αριθμός των υποβαλλομένων αντιρρήσεων. Θα επανεξετάζεται και αναπτύσσεται κάθε δυνατότητα προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου της κύρωσης των δασικών χαρτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο αριθμός των αναγκαίων ΕΠ.Ε.Α. θα αναπροσαρμόζεται.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί όλες οι υποδομές (ΚΥΑ αποζημίωσης, ΥΑ μητρώο αναπληρωματικών μελών, πιστώσεις από το Πράσινο Ταμείο κλπ), ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΠ.Ε.Α.

Στις περιπτώσεις που υποβληθείσα αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη

με αιτιολογικό ότι αποτελεί πρόδηλο σφάλμα των περιπτώσεων της ΥΑ(153394/919/12.04.2017 ) περί πρόδηλων σφαλμάτων , και αφού εξεταστεί από την αρμόδια ΕΠ.Ε.Α. διαπιστωθεί και βεβαιωθεί με την απόφασή της ότι εντάσσεται σε κατηγορία προδήλου τότε επιστρέφεται το καταβληθέν τέλος.

Παλαιές αντιρρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις παλαιές αναρτήσεις για την ενιαία αντιμετώπιση τους και το θέμα υποβολής αντιρρήσεων εκδόθηκε στις 14.01.21 εγκύκλιος όπου με σαφήνεια ορίζονται τα παρακάτω:

• Οι εκκρεμείς αντιρρήσεις που ικανοποιούνται πλέον μέσω της αναμόρφωσης του δασικού χάρτη με το ν. 4685/20, τίθενται στο αρχείο.

• Οι υπόλοιπες εκκρεμείς αντιρρήσεις παραπέμπονται στις νέες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), δεχόμενες συμπλήρωση με νέα δικαιολογητικά από τους πολίτες.

• Οριοθετούνται ευρύτερα οι περιοχές που δέχθηκαν αιτήσεις αναμόρφωσης, ώστε να τεθούν εκ νέου στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες.

• Οι αιτήσεις αναμόρφωσης που δεν εξετάστηκαν ή δεν ικανοποιήθηκαν από την οικεία Δασική Υπηρεσία, μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αντιρρήσεις και αποστέλλονται για εξέταση στις ΕΠΕΑ.

• Διορθώνονται ατελώς τα πρόδηλα σφάλματα με θετικό για τον πολίτη περιεχόμενο, ενώ τα υπόλοιπα παραπέμπονται ατελώς στις νέες ΕΠΕΑ για εξέταση ως αντιρρήσεις.

• Οι υπόλοιπες περιοχές για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον αντίρρησης ή αίτησης αναμόρφωσης από τους πολίτες, είτε με την προηγούμενη είτε με την τωρινή διαδικασία, διατηρούν το ισχύον καθεστώς μερικής κύρωσης του χαρακτήρα τους.

Άδειες οικοδομής

Η περίπτωση της δυνατότητας έκδοσης αδειών οικοδομής, σε περιοχές που αναρτάται ο

δασικός χάρτης και εκ του λόγου τούτου παύσης της ισχύος και εφαρμογής τού άρθρου 14

του ν. 998/1979 περί χαρακτηρισμού των εκτάσεων και την αναγκαιότητα προσκόμισης της

σχετικής πράξης στην ΥΔΟΜ, υφίσταται σαφής πρόβλεψη στο ν. 3889/2010 4 για την

βεβαίωση περί τού δασικού ή μη χαρακτήρα έκτασης, σε κάθε περίπτωση που προβλέπεται από διατάξεις, με δήλωση του συντάκτη του τοπογραφικού διαγράμματος από τα στοιχεία του δασικού χάρτη σε όποιο στάδιο αυτός βρίσκεται.

Ενίσχυση ανθρωπίνου δυναμικού

Με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που έχει εγκριθεί, εκκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης 350

Δασολόγων, 200 Δασοπόνων και 150 Διοικητικών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών

λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών, στις αρμοδιότητες υλοποίησης έργων των οποίων

κυρίαρχη θέση έχουν οι δασικοί χάρτες και η ολοκλήρωσή τους.

Δασωμένοι αγροί

Στο πλαίσιο διαρκούς ομάδας επεξεργασίας ζητημάτων θεσμικού χαρακτήρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξετάζονται τροποποιήσεις και βελτιώσεις διατάξεων, καθώς και εισηγήσεις νέων με σκοπό την επίλυση θεμάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της εν γένει δασικής νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό και με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το περιεχόμενο και τα στοιχεία των αναρτούμενων δασικών χαρτών, οι δασωμένοι αγροί είναι ένα από τα υπό επεξεργασία ζητήματα.