Δ. Καλιοντζής: Χωρίς φωτιές φέτος Ιεράπετρα και Σητεία - Κάηκαν μόλις 130 στρέμματα

11:03 π.μ. - Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019
11:06 π.μ. - Τρί, 11/03/2019
Image: Δ. Καλιοντζής: Χωρίς φωτιές φέτος Ιεράπετρα και Σητεία - Κάηκαν μόλις 130 στρέμματα

Το ευχαριστώ του Διοικητή της Π.Υ. Ιεράπετρας στους πολίτες και τις εθελοντικές ομάδες

Με θετικό πρόσημο  έκλεισε φέτος η αντιπυρική περίοδος για την Πυροσβεστική υπηρεσία Ιεράπετρας -στην οποία εντάσσεται και το Κλιμάκιο  Σητείας-, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον Ηχώ 99,8 ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Καλιοντζής. Όπως ανέφερε  φέτος κάηκαν  130 στρέμματα όταν  υπήρχαν χρονιές που καίγονταν  πάνω 6.000 στρέμματα ετησίως . Ήταν  γενικά μια καλή χρονιά και σε αυτό συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες.  Οι κλιματολογικές συνθήκες, παρά την ανησυχία που υπήρχε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου,  η  τύχη, η κεντρική γραμμή της υπηρεσίας σχετικά με την πρόληψη,  οι περιπολίες της υπηρεσίας  ,  η επιβολή προστίμων. Επιπλέον διανεμήθηκαν  ενημερωτικά φυλλάδια με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών κατανόησε την επικινδυνότητα που υπήρχε και ήταν προσεκτικός . Υπήρχαν και λίγοι, που δεν το κατανόησαν , εντοπίστηκαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Για το θετικό αυτό αποτέλεσμα συνέβαλαν ακόμη  η συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες και οι εθελοντικές ομάδες,  επεσήμανε ο κ. Διοικητής.
 
Ο κ. Καλιοντζής τόνισε στη συνέχεια ότι η αντιπυρική περίοδος μπορεί να τελείωσε όμως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το άναμμα  φωτιάς στην ύπαιθρο. Σοβαρό πρόβλημα είναι τα νάιλον θερμοκηπίων που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή του Στόμιου , του Μύρτου , στην καρδιά δηλαδή της παραγωγής και αλλού. Εάν αυτά δεν απομακρυνθούν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Επίσης κάποιοι πετούν ανεξέλεγκτα,  απορρίμματα , νάιλον και άλλα υλικά σε ρυάκια με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενώ σε αρκετά σημεία ανά τον δήμο υπάρχουν μικρές ή μεγαλύτερες παράνομες   χωματερές. Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι τα αυξημένα περιστατικά διάσωσης πολιτών από φαράγγια.
 
Πρόσθεσε πως οι αυξημένες περιπολίες και με διπλά οχήματα  είχε και τις δυσκολίες του , υψηλό κόστος για την κίνηση των οχημάτων, ζημιές, απασχόληση προσωπικού , στοιχεία που δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς  η υπηρεσία δεν διαθέτει αρκετό ντόπιο προσωπικό  και  επιπλέον δεν υπήρξε ανταπόκριση στις φετινές προσλήψεις. Από άποψη κτιριακών υποδομών , μια προσπάθεια  που είχε ξεκινήσει για να μεταστεγαστεί η υπηρεσία σε χώρο των πρώην σφαγείων δεν προχώρησε.
 
Ακούστε αναλυτικά τον κ. Καλιοντζή: