Αρχαιολογικό ή αιολικό πάρκο στο Κάτω Χωριό;

11:48 π.μ. - Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
11:01 π.μ. - Τετ, 23/48/2019
Image: Αρχαιολογικό ή αιολικό πάρκο στο Κάτω Χωριό;

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας Κάτω Χωριού

 
Συνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Χωριού και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό της επένδυσης για τις ανεμογεννήτριες σε περιοχή του Κάτω Χωριού . Το μέλος της «Πρωτοβουλία Ιεράπετρας βιώσιμης Ανάπτυξης» κ. Γιώργος Τομαδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα συμπεράσματα από αυτή τη συνάντηση τονίζοντας καταρχάς ότι ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή και  θεωρούν ότι θα έπρεπε να γίνει μια πιο ανοιχτή συνεδρίαση με συμμετοχή και από κοντινά χωριά  πχ  από Βασιλική , Παχειά Άμμο και άλλες περιοχές που επηρεάζονται.  Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο αρχαιολόγος κ. Ν. Παναγιωτίδης ο οποίος είχε κάνει ανασκαφές στην περιοχή , λόγω του αεροδρομίου Ξένιος Ζευς που επρόκειτο να κατασκευαστεί εκεί. Αυτό που τους μετέφερε ο αρχαιολόγος είναι ότι  στην περιοχή μέχρι και τη θέση Κεφάλα Βασιλικής υπάρχει ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο με 20 σημεία να έχουν ανασκαφεί αλλά δεν έχουν αναδειχθεί. Με μια επένδυση αιολικού πάρκου ακυρώνεται η ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού πάρκου, μετέφερε με τις δηλώσεις του ο κ. Τομαδάκης. Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις σχετικά μ ε την επένδυση συνεχίζονται.   Έχει  κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά  στον Εισαγγελέα ενώ γίνεται προσπάθεια συλλογής υπογραφών  για την προστασία του  πιο σημαντικό αρχαιολογικό πάρκο του Ισθμού της Ιεράπετρας που κινδυνεύει και θα σταλεί προς την Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη - Γενική Γραμματέας Πολιτισμού.  

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Τομαδάκη:


 
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννης Σουργιαδάκης ανέφερε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και ο αρχαιολόγος ενημέρωσε για την κατάσταση στην περιοχή που σχεδιάζεται η επένδυση , από αρχαιολογικής άποψης. Η θέση της τοπικής κοινότητας είναι πως αυτό που  προέχει είναι να γίνει ΄΄ ό,τι είναι καλό για το χωριό΄΄ όπως είπε χαρακτηριστικά.  Ό,τι  είναι καλό για τους κατοίκους για την κοινωνία. Είμαστε και είμαι αντίθετος σε ότι μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη ζωή, τόνισε προσθέτοντας ότι το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Σουργιαδάκη:


 
Στη συνάντηση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης  ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η περιοχή έχει σημαντικές αρχαιότητες σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από τον αρχαιολόγο κ. Παναγιωτάκη. Ένα αιολικό πάρκο υποβαθμίζει την περιοχή με τόσο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αναδεικνύεται ωστόσο ότι οι αρχαιότητες στην Ιεράπετρα είναι αναξιοποίητες, ανεκμετάλλευτες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει ενώ  έρχεται στο προσκήνιο και η αναγκαιότητα  να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μουσείο στην Ιεράπετρα, επεσήμανε. Σημείωσε δε ότι δεν λέει όχι στην πράσινη ενέργεια όχι όμως με τον τρόπο που πάει να γίνει  στην επένδυση με το αιολικό πάρκο. Θα μπορούσε να γίνει μια επένδυση με φωτοβολταϊκά ώστε το κέρδος να μην είναι μόνο μιας εταιρίας αλλά τα οφέλη να είναι προς τους κατοίκους, προς την τοπική κοινωνία τόνισε μεταξύ άλλων προσθέτοντας οτι το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Παπαδοπετράκη: