Απομακρύνει τους πρόσφυγες - μετανάστες από τα σύνορα η Τουρκία

11:05 π.μ. - Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020
11:03 π.μ. - Παρ, 06/05/2020
Image: Απομακρύνει τους πρόσφυγες - μετανάστες από τα σύνορα η Τουρκία

Ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή μεταδίδει ότι η συνοριογραμμή ξεκίνησε να αδειάζει από πρόσφυγες και μετανάστες

Για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, όσον αφορά στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ αλλά και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές του Anadolu και της Deutsche Welle, η Άγκυρα κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την σημαντική μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι αισθητή μεγάλη μείωση του πληθυσμού που παρέμενε συγκεντρωμένος στα σύνορα. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η κυβέρνηση θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή μεταδίδει ότι η συνοριογραμμή έχει ήδη αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένας αστυνομικός ήδη ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Η ανταποκρίτρια παραθέτει φωτογραφίες στο Twitter, δείχνοντας σημείο του περάσματος γεμάτο πριν από αρκετές ώρες και όπως είναι τώρα, δηλαδή άδειο.

Ένταση και χημικά στις Καστανιές το πρωί της Παρασκευής 6/3

Στο μεταξύ, επεσόδια εκτυλίχθηκαν για μία ακόμη ημέρα το πρωί της Παρασκευής (6/3) στον Έβρο, όπου είναι συγκεντρωμένοι στη συνοριακή γραμμή πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV, ομάδα νεαρών προσπάθησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του στρατού να προσπαθούν να το απωθήσουν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ πέταξαν και νερό με την «Αύρα». Παράλληλα, ο ρεπόρτερ του OPEN TV, Ζήσης Μούσιος, έκανε λόγο για μαζική ρίψη χημικών απο την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ακούγονται εκτοξευτήρες.

Στόχος της ρίψης χημικών των Τούρκων στα προηγούμενα επεισόδια ήταν η δημιουργία προπετάσματος καπνού που εμποδίζει την ορατότητα των ελληνικών δυνάμεων, κάτι που προϊδεάζει σε οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 5/3, κατά την επίσκεψη του Tούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπήρξε ηρεμία κατά μήκος των συνόρων του Έβρου.

Τα αυστηρά μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ενώ έχουν συλληφθεί 252 άτομα για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ethnos.gr