Αποκλειστικό: Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης στον ΗχώFm 99,8 για τον φορέα διαχείρισης που περιλαμβάνει τη Χρυσή

12:17 π.μ. - Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017
12:11 π.μ. - Πέμ, 30/17/2017
Image: Αποκλειστικό: Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης στον ΗχώFm 99,8 για τον φορέα διαχείρισης που περιλαμβάνει τη Χρυσή

Τι δηλώνει η Γ.Γ. κα Μαρία Κοζυράκη

 
Η Γενική Γραμματέας στην Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης  κα Μαρία Κοζυράκη, μίλησε στον Ηχώ fm 99,8 για το θέμα των φορέων Διαχείρισης που προτείνονται από το Υπουργείο για την Κρήτη ενώ αναφέρθηκε και σε σχετική σύσκεψη που έγινε πρόσφατα με τη συμμετοχή  των δασικών υπηρεσιών  του νησιού και την  εποπτική δασική υπηρεσία , για θέματα δασικής πολιτικής , διοικητική στρατηγικής κ.α.   
 
Συζητήθηκαν ζητήματα τεχνικά και διοικητικά των δασικών υπηρεσιών και άλλα που έχουν να κάνουν με δασικούς χάρτες , πράξεις χαρακτηρισμού, προστατευόμενες περιοχές , παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη κλπ.  Ειδικά θέματα που αφορούν τον κάθε νομό δεν συζητήθηκαν.  Ιδιαίτερη  βάση όμως δόθηκε στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Η πρόταση του Υπουργείου που ήταν προς διαβούλευση προβλέπει έναν φορέα διαχείρισης για το Νομό Χανίων ( υφιστάμενος αλλά ενισχυμένος ) και έναν άλλο για τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου , Ρεθύμνης (Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης ).  Το  σχήμα αυτό που περιλαμβάνει τους τρεις νομούς είναι τεράστιο και υπάρχουν πολλές δυσκολίες ως προς τη λειτουργία του. Από τη σύνθεση  του Δ.Σ. εκλείπει το κράτος που θα μπορούσε να δώσει  απαντήσεις σε θέματα που θα προκύπτουν ή και να δοθούν δεσμεύσεις για διάφορα ζητήματα. Επιπλέον στο Δ.Σ. ,μεταξύ άλλων, προβλέπεται εκπροσώπηση από μια ΜΙΚΟ ,  έναν παραγωγικό φορέα κ.α. και υπάρχουν ασάφειες ποιος φορέας θα επιλεγεί και πως.
 
Ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι εάν ένας φορέας στους τρεις νομούς θα μπορεί να διαχειριστεί όλες αυτές τις προστατευόμενες περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η κάθε μία. Κάποιες από αυτές είναι πιο ευαίσθητες από τις άλλες όπως η Χρυσή , το Βάι , η Πρέβελη. Περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον  επιχειρηματικό και εμπορικό  και υποδέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών . Για τους λόγους αυτούς υπάρχουν και τεράστιες συγκρούσεις. Μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών -  Δήμου , δημοσίου και ιδιωτών που έχουν διαφανεί ως προς την προστασία και τη διαχείριση μέχρι τώρα. Σε αυτό το σχήμα – φορέα  Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης -  οι συγκρούσεις  αυτές όχι μόνο δεν αμβλύνονται αλλά γίνονται μεγαλύτερες.
 
Όλα τα παραπάνω  επισημάνθηκαν στη σύσκεψη. Προτάσεις και σκέψεις υπάρχουν.  Θα μπορούσε π.χ. να γίνει ένας φορέας που θα αναλάβει τις πιο ευαίσθητες περιοχές μεταξύ αυτών και η Χρυσή και ένας τρίτος τις υπόλοιπες , ένα σχήμα ποιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό για να επιτευχθούν οι στόχοι της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών. Την τελική απόφαση  θα λάβει το αρμόδιο Υπουργείο
 
Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Μαρίας Κοζυράκη: