Απάντηση σε δημοσιεύματα από την Μονή Τοπλού

8:31 π.μ. - Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018
08:05 π.μ. - Παρ, 25/31/2018
Image: Απάντηση σε δημοσιεύματα από την Μονή Τοπλού

Τι λένε ο Ηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού

Ο Ηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού, με λύπη διαπιστώνουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέπουν το φώς,  δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Σητείας, με τα οποία διαδίδονται στους ανθρώπους της Σητείας, ανακρίβειες, ψεύδη και συκοφαντίες, παράλληλα δε  εξαπολύεται άνανδρη επίθεση στο πρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κ.κ. Κυρίλλου και του αδελφού της Μονής Αρχιδιακόνου Αμβρόσιου Σκαρβέλη, σε μία  εντός εισαγωγικών και κακώς εννοούμενη προσπάθεια στήριξης της Μονής και του προσώπου του Ηγουμένου.
Τέτοια δημοσιεύματα ιδίοις όμασι διαπιστώσαμε να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα και τα εσωτερικά φύλλα της τοπικής εφημερίδας «ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ» [ Α. Αριθμός φύλλου 1442/17-04-2018, άρθρο με τίτλο «ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΝΤΟΣ;», άρθρο με τίτλο «Επιτέλους οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας ας εκπληρώσουν το χρέος τους προς αυτήν», Β. Αριθμός φύλλου 1446/15-05-2018, ενότητα «Του κύκλου τα γυρίσματα» δύο κείμενα: 1) Επιστολή του συμβολαιογράφου Θεοδώρου Βουτυράκη για το θέμα της Μονής Τοπλού και 2) άρθρο του Γεωργίου Καζαναράκη απευθυνόμενο προς τον  Μητροπολίτη Ιεραπύτνης & Σητείας με τίτλο «Κύριε Κύριλλε, μας προσβάλλατε και δεν θα σας προσφωνώ σεβασμιότατε»], της  τοπική εφημερίδα «ΣΗΤΕΙΑΚΑ», αρ. φύλλου 152/30-04-2018, δημοσίευμα Γεωργ. Ζερβάκη, αλλά και σελίδες του ηλεκτρονικού τύπου [Α. STYLE 100/24-04-2018 δημοσίευμα ο κ. Πετυχάκη Παντελή με τίτλο «ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤAI ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ», Β.  SITIA press.gr/30-04-2018,  Sitia FM/30-04-2018, 104 fm.gr/28-04-2018]. 
Πλέον των ανωτέρω υπάρχει μία πλειάδα δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό τύπο υπό μορφή σχολίων,  ανωνύμων,  ανυπόγραφων   ή με ψευδή και ανύπαρκτα ονόματα υπογραφόντων, τα οποία έρχονται  να συνηγορήσουν άλλως να επαυξήσουν και να επιβεβαιώσουν όλα τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα.
Ο Ηγούμενος και το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έχοντας εμπιστοσύνη στα αισθήματα του φιλήσυχου, φιλοπρόοδου και εργατικού λαού της Σητείας, που στήριξε και στηρίζει πάντα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, την Μονή Τοπλού και την τοπική Εκκλησία, διατρανώνει έναντι όλων ότι:
α) τα όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, δεν απηχούν τις θέσεις ούτε του Ηγουμένου της Μονής Τοπλού αλλ’ ούτε του Ηγουμενοσυμβουλίου, 
β) είναι δημοσιεύματα τα οποία κατά το μέρος που αφορούν την Μονή Τοπλού, τους πατέρες της Μονής και την Ιερά Μητρόπολή μας, είναι ψευδή,  ανυπόστατα,  συκοφαντικά και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, επιδιώκουν δε  να βλάψουν βαρύτατα την τοπική εκκλησία,  τους εκπροσώπους της και το εκκλησιαστικό φρόνημα του λαού της περιοχής μας. 
Οι διεργασίες και οι αποφάσεις εντός της Μονής και στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας, υπό την πνευματική καθοδήγηση του πατρός και ιεράρχη μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κ.κ. Κυρίλλου, γίνονται με αυστηρή τήρηση των κανόνων που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης (Ν. 4149/1961), μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεννόησης, απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και στο εκκλησιαστικό πνεύμα. Η διαχείριση της περιουσίας της Μονής, προς πληροφόρηση κάθε ενδιαφερομένου, προκειμένου επιτέλους να παύσουν να αναγράφονται και να διαδίδονται ανυπόστατα γεγονότα και κακόβουλες φήμες, ανήκει αποκλειστικά στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Ο.Δ.Μ.Π.», που εδρεύει στην Νεάπολη Λασιθίου, το μοναδικό καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο να ελέγχει την Μονή και τις Μονές του Νομού Λασιθίου γενικότερα, για τα της διαχείρισης της περιουσίας τους. 
Εν κατακλείδι, προς αποφυγή άλλων τέτοιων δυσάρεστων συμβάντων και με δεδομένη την θέση ότι  οι πατέρες της Μονής και η Εκκλησία,  ουδεμία χρεία έχουν αυτόκλητων προστατών και σωτήρων, καλούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) έντυπα και ηλεκτρονικά, να  επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και διακριτικότητα, κατά την δημοσίευση  άρθρων στα οποία εμπλέκεται το όνομα της Μονής, του Ηγουμένου αυτής  και των πατέρων της. Σε κάθε δε περίπτωση, αν προκύπτουν θέματα που θα πρέπει να απαντηθούν αποκλειστικά αρμόδιος προς τούτο είναι ο Ηγούμενος της Μονής ή ο προς τούτο εξουσιοδοτημένος από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής. 
Σητεία, 21.5.2018
Για το Ηγουμενοσυμβούλιο
Ο Ηγούμενος
Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης