Αντιδράσεις του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ για τις δηλώσεις του Δημάρχου Ιεράπετρας

9:00 π.μ. - Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021
09:06 π.μ. - Τρί, 29/00/2021
Image: Αντιδράσεις του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ για τις δηλώσεις του Δημάρχου Ιεράπετρας

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γ. Μανουσάκης στον Ηχώ 99,8

Αντιδράσεις, συζητήσεις και ανακοινώσεις έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο μετακίνησης γιατρού αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ώστε να καλυφθούν εκεί, ανάγκες. Ο κ. Γιώργος Μανουσάκης πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μίλησε στον Ηχώ 99,8 με αφορμή την νέα ανακοίνωση του συλλόγου σχετικά με τη μετακίνηση του αναισθησιολόγου (Δείτε παρακάτω).

Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας τοποθετήθηκε δημόσια για τη συγκεκριμένη μετακίνηση και μάλιστα με απειλές, ωστόσο δεν έγινε κάποια αντίστοιχη κίνηση για την κλειστή ΜΕΘ covid στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου που είναι και η μόνη στον Νομό ή όταν μετακινήθηκε γιατρός από την Ιεράπετρα σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Τόνισε ακόμα πως εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων σε προσωπικό, να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να στελεχωθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ σχετικά με το πρόβλημα στο αναισθησιολογικό τμήμα του ΓΝΑΝ

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (6-1) στις 28/6/21 να εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το πρόβλημα στο αναισθησιολογικό τμήμα του ΓΝΑΝ:

Μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδ. Καλαντζάκης έδωσε μία ημέρα διορία στο διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου να ανακαλέσει την απόφαση μετακίνησης αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Είναι πρωτόγνωρο και απαράδεκτο οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις και την κατανομή του προσωπικού των Νοσοκομείων Λασιθίου, να πρέπει να λαμβάνονται υπό το καθεστώς απειλών, εκβιασμών και διοριών από τοπικούς παράγοντες που δεν έχουν άμεση γνώση και επαφή με τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, υπό την πίεση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας των πολιτών του νομού.

Αν τελικά η απόφαση ανακληθεί, όπως φημολογείται, και δοθεί άλλη προσωρινή λύση, το πολιτικό συμπέρασμα που θα προκύψει θα είναι ότι το ΓΝΑΝ είναι μεν το Κεντρικό Νοσοκομείο του νομού Λασιθίου σε επίπεδο ροής περιστατικών και φόρτου εργασίας του προσωπικού, όμως σε επίπεδο λήψης αποφάσεων κεντρικό νοσοκομείο είναι αυτό της Ιεράπετρας και πραγματικός διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων είναι ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης. αφού καμιά απόφαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την υποβάθμιση της λειτουργίας του κεντρικού νοσοκομείου του νομού και των υπόλοιπων υπηρεσιών υγείας χαμένοι είναι όλοι οι πολίτες του νομού και κερδισμένοι είναι όσοι παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίας υγείας, είτε στο Λασίθι, είτε στο Ηράκλειο, κάτι που συμπίπτει με τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Ακόμη θα θέλαμε εν συντομία να απαντήσουμε στις ανακρίβειες που γράφονται και λέγονται τις τελευταίες ημέρες για τους αναισθησιολόγους του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, οι οποίοι είναι τρεις (και όχι 4 όπως ανέφερε λανθασμένα ο υποδιοικητής κ. Καλλιονάκης) και οι οποίοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκτελούν παραπάνω εφημερίες από όσες ορίζει η νομοθεσία, και με το φιλότιμο και την προσπάθεια τους κρατούν ανοιχτό το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Αντίθετα το Νοσοκομείο Ιεράπετρας ανήκει σε άλλη εφημεριακή ζώνη (τρίτη) και εκεί οι εφημερίες που επιτρέπονται από τη νομοθεσία για κάθε γιατρό είναι κατά 30% περισσότερες από το ΓΝΑΝ. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να δοθούν από τη διοίκηση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων ν. Λασιθίου στη δημοσιότητα στοιχεία για τους αριθμούς των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων που εκτελούνται στα δύο Νοσοκομεία, για να βγάλει η κοινωνία του νομού Λασιθίου τα σωστά συμπεράσματα για το τί ακριβώς συμβαίνει με το θέμα αυτό.

Ως ΔΣ ζητούμε να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών και μείωση της φορολογίας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό και προς το ιδιωτικό σύστημα, και έτσι ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν επιτέλους σωστά όλα τα Νοσοκομεία.

Βεβαίως οι ανάγκες υγείας των πολιτών του νομού Λασιθίου πρέπει να καλυφθούν άμεσα με τον τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα προβλήματα στη λειτουργία του κεντρικού Νοσοκομείου του νομού Λασιθίου επηρεάζουν την παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους του κατοίκους του νομού.

Γι΄αυτό ζητούμε να διασφαλιστεί η πληρέστερη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, τουλάχιστον στα πιο κρίσιμα τμήματα και κλινικές, με νέες προσλήψεις στις κρίσιμες ειδικότητες κατά παρέκκλιση των διαδικασιών και άμεσα. Βεβαίως για την ώρα προέχει μια προσωρινή βιώσιμη λύση για το νοσοκομείο μας με τη συνδρομή και τη βοήθεια και από τα άλλα Νοσοκομεία του νομού, τουλάχιστον για το κρίσιμο χρονικό διάστημα που απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Eκ του ΔΣ