Ανησυχία από την «έκρηξη» κρουσμάτων παρά τα lockdown - Οι σκέψεις για Ηράκλειο και Ρέθυμνο

7:56 π.μ. - Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021
07:02 π.μ. - Τετ, 24/56/2021
Image: Ανησυχία από την «έκρηξη» κρουσμάτων παρά τα lockdown - Οι σκέψεις για Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών στην Κρήτη

Τι και αν Ηράκλειο, Αττική και άλλες περιοχές βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown, τα κρούσματα κορωνοϊού δε λένε να μειωθούν, πράγμα που δίνει τροφή στα σενάρια που θέλουν τα μέτρα να συνεχίζονται και να μη βγαίνουμε τόσο εύκολα από τα δύσκολα. Έτσι λοιπόν χθες, νέα έκρηξη κρουσμάτων έκανε την εμφάνισή της, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.147 νέα κρούσματα, με 59 από αυτά να εντοπίζονται στην Κρήτη σε σύνολο 55.543 μοριακών και rapid tests, με τον ιό να είναι και πάλι σε έξαρση και στο νησί μας, όπως όλα δείχνουν.

Αναλυτικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.147, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Το 86,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13,26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 2.147 κρούσματα, 59 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 32 στο Ηράκλειο, 3 στο Λασίθι, 18 στο Ρέθυμνο και 6 στα Χανιά.

Νεκρός 85χρονος

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει η λίστα των νεκρών και στο νησί μας, καθώς χθες πάλι την τελευταία του πνοή άφησε ένας ηλικιωμένος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και νοσηλευόταν. Ο 85χρονος άνδρας είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου. Αιτία θανάτου του 85χρονου, ο οποίος αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα, είναι - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Στο Βενιζέλειο

Να σημειωθεί πως, μετά τα κρούσματα στην Ορθοπαιδική Κλινική, συναγερμός σήμανε και στην Ογκολογική Κλινική του Βενιζελείου. Όπως επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Τερζάκης, πρόκειται για δύο ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην κλινική. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον διοικητή, το πρώτο περιστατικό αφορά σε 74χρονο που νοσηλεύτηκε στην κλινική, πήρε εξιτήριο και λόγω εμπύρετου έγινε τεστ COVID που βγήκε θετικό. Έτσι επανήλθε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην Κλινική COVID.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά σε 57χρονο που νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο και εντοπίστηκε μετά από ιχνηλάτηση. Ο ασθενής μεταφέρθηκε επίσης στην Κλινική COVID και έγινε απολύμανση του χώρου. Προβληματισμός όμως επικρατεί για τους υπόλοιπους ογκολογικούς ασθενείς της κλινικής, που έτσι κι αλλιώς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να προστατεύονται διπλά από τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τα κρούσματα στην Ορθοπαιδική, αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς ιού SARS-COV2 εντός του Γ.Ν. "Βενιζέλειο-Πανάνειο", με το νοσοκομείο, καθώς φαίνεται, να "σηκώνει" μεγάλο βάρος των νοσηλειών με κορωνοϊό, καθώς μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας νοσηλεύονταν 27 άτομα, στους οποίους προστέθηκαν 2 ακόμα, και συγκεκριμένα στην Κλινική COVID.

Αρνητικά τεστ στο Ασήμι

Με μεγάλη προσέλευση πολιτών πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για τον COVID-19 στο Ασήμι, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Σε έλεγχο υποβλήθηκαν 266 πολίτες (μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές και νέοι) και όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.

Στα Χανιά

Προληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) για COVID-19 πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη από την Κινητή Μονάδα (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χανίων. Συνολικά διενεργήθηκαν πάνω από 120 διαγνωστικοί έλεγχοι και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά στο σύνολο των δειγμάτων.

«Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι προτεραιότητα για εμάς και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία και την ασφάλειά τους», επισήμανε σε δήλωσή της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι προληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη, στο παλιό Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας, στον Γαλατά (οδός Ελ. Βενιζέλου).

Τα τεστ σε Ηράκλειο και Γαρίπα θα κρίνουν το μέλλον των μέτρων

Τα τεστ που θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ στο κέντρο του Ηρακλείου και στη Γαρίπα του δήμου Μινώα Πεδιάδας την Πέμπτη, αναμένεται να καταδείξουν τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάντως, δεν υπάρχει σκέψη, από πλευράς Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, να μπει ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο "κόκκινο", καθώς θεωρούν ότι τα θετικά κρούσματα στην ενδοχώρα είναι διαχειρίσιμα.

Στόχος των ειδικών, προκειμένου να έχουν μία πληρέστερη εικόνα, είναι τα τεστ που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο να ξεπεράσουν τα 1.000, ενώ αναμένουν και τα αποτελέσματα των τεστ στη Γαρίπα.

Αυτοί οι δύο παράγοντες θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Επιτροπής αύριο Πέμπτη.

Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι πολύ δύσκολο ο δήμος Ηρακλείου να "βγει" από το "κόκκινο", παρότι εντοπίζεται κάμψη στα κρούσματα.

Βασικός λόγος για την παραμονή του Ηρακλείου στο "κόκκινο" είναι πως το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου πιέζεται από τις νοσηλείες. Εάν οι νοσηλείες μειωθούν, τότε και θα εξεταστεί η έξοδος του δήμου από το "κόκκινο".

Οι σκέψεις των ειδικών για το Ρέθυμνο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί θεωρούν πως τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου - τόσο στην πόλη, όσο στην ενδοχώρα - έχουν αποδώσει.

Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα εξόδου του νομού από το "κόκκινο", ακόμη. Πάντως, η κατάσταση αναμένεται να επανεξεταστεί αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

Θετικός ο Μανόλης Κονταρός

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο Μανόλης Κονταρός, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο δημοφιλής καλλιτέχνης με ανάρτησή του στο Facebook. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Θα ήθελα να ενημερώσω φίλους και γνωστούς ότι πριν από λίγο τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ που έκανα με έδειξαν θετικό στη νόσο των καιρών μας. Ελπίζω να μην είμαι αιτία να έχει κολλήσει κάποιος που με συναναστράφηκε τις τελευταίες ημέρες.

Είμαι αισιόδοξος, με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών, ότι θα βγω αλώβητος από αυτή την περιπέτεια και θα είμαι σύντομα υγιής. Μείνετε ασφαλείς και προστατέψτε την υγεία των γύρων σας. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο».

neakriti.gr