Ανεξέλεγκτες οι φωτιές στα νότια του νομού Ρεθύμνου: Εκκενώνονται η Μέλαμπες!

8:41 μ.μ. - Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022
08:07 μ.μ. - Παρ, 15/41/2022
Image: Ανεξέλεγκτες οι φωτιές στα νότια του νομού Ρεθύμνου: Εκκενώνονται η Μέλαμπες!

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης - Στο πύρινο μέτωπο και ο Περιφερειάρχης - Τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες στα νότια του νομού Ρεθύμνου εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς οι φωτιές που ξέσπασαν στο Ροδάκινο και μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης εξακολουθούν να μαίνονται. Μάλιστα, το δεύτερο μέτωπο που ξεκίνησε από την Κρύα Βρύση και πέρασε στην Ορνέ έφτασε πλέον στις Μέλαμπες έχοντας θέσει σε πλήρη συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήδη το χωριό έχει αρχίσει να εκκενώνεται, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112!

Την ίδια ώρα, πολλοί κάτοικοι καλούν τις αρχές ζητώντας οδηγίες για την εκκένωση. Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ασφαλές να απομακρύνεται ο κόσμος με κατεύθυνση προς την Κρύα Βρύση.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πύρινο μέτωπο λόγω και της φοράς των ανέμων ενδέχεται να κινηθεί προς την Αγία Γαλήνη.

Λόγω της πυρκαγιάς έχει κλείσει ο δρόμος Αγία Γαλήνη - Σπήλι.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Λιμενικό προκειμένου να μεταφερθούν στην Αγία Γαλήνη πλωτά μέσα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση και του εκεί οικισμού. Εξάλλου, σκάφη που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλακιά, λόγω της πυρκαγιάς στο Ροδάκινο μετακινούνται προς την Αγία Γαλήνη.

Πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη, μαζί με εθελοντές και με τη συνδρομή των ΟΤΑ που διαθέτουν οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση. 

hxonews

Φωτογραφία από Νικακης Γιαννης via Facebook

Στην περιοχή μάλιστα έχει οργανωθεί Συντονιστικό Κέντρο για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων και από άλλες περιοχές της χώρας.

Και στα δύο πύρινα μέτωπα καταβάλλονταν από το μεσημέρι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών και από αέρος, καθώς ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν στα Canadair να συμμετάσχουν στην επιχείρηση πυρόσβεσης.

hxonews

Την περιοχή του Κόρακα στο Ροδάκινο επισκέφθηκε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται τα εξής:

"Στην μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.Μαζί με τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ρεθύμνου Νίκο Μανουσάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όπου εξελίσσεται μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης".

hxonews

Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive η Ορνέ εκκενώθηκε μερικώς, και πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης απομακρύνθηκαν συνολικά 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ υπάρχει διαβεβαίωση από την Π.Υ. πως δεν απειλούνται οι κατοικημένες περιοχές. 

hxonews

Κατά την επιχείρηση πυρόσβεσης στην Ορνέ τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. 

hxonews
hxonews

Φωτογραφία από Νικακης Γιαννης via Facebook

Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο μέτωπο που έχει ξεσπάσει στην παραλία του Κόρακα στο Ροδάκινο. Στην περιοχή όμως λειτουργούν καταλύματα και ταβέρνες και αρκετός είναι ο κόσμος που είχε σπεύσει για μπάνιο στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε εγρήγορση τις πυροσβεστικές δυνάμεις που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Φωτογραφίες via goodnet.gre-mesara.grΔια-SOS-τε τη Μεσαρά, κεντρική φωτογραφία από Νικακης Γιαννης via Facebook

Πηγή :Creatalive