Αναμένονται χιονοπτώσεις και σε χαμηλό υψόμετρο

9:07 π.μ. - Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016
09:12 π.μ. - Τετ, 28/07/2016
Image: Αναμένονται χιονοπτώσεις και σε χαμηλό υψόμετρο

Θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου

Η σημαντική επιδείνωση του καιρού που αναμένεται να επηρεάσει την Κρήτη  από την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου οφείλεται στην ταχεία εισβολή μίας ιδιαίτερα ψυχρής αέριας μάζας από τη Βόρεια Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας.
 
Όπως φαίνεται από τις εικόνες η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή επηρεάζει σταδιακά την Κρήτη από την Τετάρτη το μεσημέρι, ολοκληρώνοντας την αποκατάσταση της μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι.



Η ψυχρότητα αυτής της μάζας που εκτιμάται ότι θα έχει θερμοκρασίες κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου ( στα 1500 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους), αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες θα αποδώσουν σημαντικό ύψος χιονιού σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ λόγω ψυχρότητας της ατμόσφαιρας χιονόστρωση θα σημειωθεί και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Σε πεδινές περιοχές ή και παράκτιες ζώνες αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το  χιονόνερο ή πρόσκαιρα και κάποιες χιονονιφάδες.




Τα σημαντικότερα όμως προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων περίπου όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν αποκλεισμοί περιοχών.
 
Η διατήρηση της ψυχρής αέριας μάζας για μεγάλο χρονικό διάστημα θα προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή και φαινόμενα παγετού στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ στην Κρήτη θα διατηρήσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων καθώς και των χαμηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα όμως στις ορεινές ζώνες όπου οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.
 
Προβλήματα όμως αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν και οι Θυελλώδεις άνεμοι που θα κάνουν έντονη την εμφάνιση τους από την Πέμπτη το μεσημέρι. Η ένταση τους ενδεχομένως θα ξεπερνά ακόμη και τα 8 Μποφώρ, ιδιαίτερα την Πέμπτη το βράδυ, προκαλώντας έτσι μια ανησυχία για απαγόρευση απόπλου των πλοίων.
 
Από την Παρασκευή όμως αναμένεται και οι άνεμοι να διατηρηθούν μεν ενισχυμένοι αλλά με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 8 Μποφώρ. Υψηλός αναμένεται όμως να είναι και ο κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού και ιδιαίτερα της δυτικής Κρήτης.
 
Προσοχή χρειάζεται και στον καιρό της Τετάρτης, μιάς και οι βροχές που αναμένεται να σημειωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο ξεκίνημα ουσιαστικά της κακοκαιρίας,  θα έχουν πρόσκαιρη ένταση κατά τόπους, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με περιοχές που πιθανά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Κρήτη, αλλά και για τα ύψη κυματισμού των πλοίων που ταξιδεύουν από Κρήτη για Πειραιά  είναι στη διάθεση σας στην ιστοσελίδα : meteocrete.gr