Αλλαγές στο πλαίσιο της ΕΥΠ - «Ανοίγει» η Βουλή στις 22 Αυγούστου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

9:20 π.μ. - Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022
09:08 π.μ. - Τετ, 10/20/2022
Image: Αλλαγές στο πλαίσιο της ΕΥΠ - «Ανοίγει» η Βουλή στις 22 Αυγούστου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ - Η Κυβέρνηση έφερε χθες Τρίτη, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να ενισχύσει την διαφάνεια

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις ανακοινώσεις του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από πλευράς ΕΥΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ» αναφορικά με τη παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η ΠΝΠ αφορά στην επαναφορά του μέτρου ασφαλείας που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018», με την οποία τα αιτήματα της ΕΥΠ εγκρίνονταν και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Συζητήσεις στη βουλή

Η προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για το μείζον θέμα, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει το πιθανότερο στις 25 Αυγούστου, ενώ στις 22 του μηνός στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί επίσης και η ημέρα της εκ νέου συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στη διάρκεια αυτής θα οριστούν ημερομηνίες για:

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Την σύγκληση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας

Την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το εύρος της μπορεί να ανοίξει χρονολογικά (σίγουρα απο την περίοδο από το 2015 λένε πληροφορίες) με στόχο να φανεί πως οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΥΠ στο παρελθόν διαχειρίστηκαν τέτοιες παθογένειες, αν τις διαχειρίστηκαν και όχι για να γίνει συμψηφισμός ή εκμετάλλευση γεγονότων.

Τα 4 πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ που προτείνει η κυβέρνηση

Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει καθυστέρηση», εντούτοις η αποδοχή από τη ΝΔ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, αντιμετωπίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα των δύο μονομάχων που θα ενταφιάσει την ουσία του θέματος και θα διευκολύνει το στόχο τους δια της μάχης των εντυπώσεων.

dikaiologitika.gr