Αφήνουν την Τουρκία και έρχονται στην Κρήτη

6:30 μ.μ. - Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016
06:07 μ.μ. - Δευ, 18/30/2016
Image: Αφήνουν την Τουρκία και έρχονται στην Κρήτη

Μαζικές είναι οι ακυρώσεις τουριστικών πακέτων που προορίζονταν για τη γειτονική Τουρκία, οι οποίες άρχισαν μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής να διαδέχονται η μία την άλλη από μεγάλα διεθνή τουριστικά γραφεία της Γερμανίας (πρωτίστως) και των αγορών της Δυτικής Ευρώπης, με τους ταξιδιώτες που είχαν επιλέξει την Τουρκία για τις διακοπές τους να ανησυχούν, να προβληματίζονται, αλλά και όσοι είχαν ήδη φτάσει εκεί να ζητούν τώρα να φύγουν κακήν κακώς.

Τα πρώτα απτά τουριστικά "κέρδη", λόγω της μετατόπισης κρατήσεων από την Τουρκία προς άλλους προορισμούς, κάνουν αρκετά αισιόδοξους τους Έλληνες τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες για τις προοπτικές που διανοίγονται, και πατώντας πάνω στο μότο «άλλο Ελλάδα, άλλο Τουρκία» ετοιμάζονται για τη μεγάλη "έφοδο".

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι κέρδη θα αποφέρει στον τουρισμό της χώρας μας όλη αυτή η αναταραχή στην Τουρκία και τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν πλέον επεκταθεί στο σύνολο της γείτονος, λειτουργώντας ως καμπανάκι κινδύνου για μεγάλα πακέτα και αποτρεπτικά από το να επιλεγεί ως ένας ήσυχος τουριστικός προορισμός, αλλά και το πώς θα απορροφηθούν από εδώ και στο εξής τα κύματα των ακυρώσεων.

Η Κρήτη - και η Ελλάδα γενικότερα - ως προορισμός θέτει υποψηφιότητα για να λειτουργήσει εναλλακτικά ως προορισμός διακοπών για πολλούς υποψήφιους Ευρωπαίους - και όχι μόνο - ταξιδιώτες και οι τουριστικοί πράκτορες περιμένουν νέες μεγάλες εισροές, παρά το ότι τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία εμφανίζουν ήδη μεγάλη πληρότητα.

Και αν οι Γάλλοι είναι πλέον επιφυλακτικοί στο να πάνε διακοπές, αρκετά ενθαρρυντικό για ένα νέο μεγάλο κύμα αφίξεων στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί δε σταματούν τις διακοπές εξαιτίας του τρομοκρατικού κινδύνου, επιλέγοντας άλλους προορισμούς, όπως τουριστικά θέρετρα της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας.


Είμαστε πλήρεις

«Ο τουρισμός απαιτεί ειρηνικές συνθήκες και η παροχή ασφάλειας είναι σημαντικός παράγοντας στην απόφαση κάποιου να ταξιδέψει, πόσω μάλλον όταν πρόκειται να πάει διακοπές. Και το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια και τα όσα έγιναν στην Τουρκία σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον τουρισμό. Είναι γεγονότα που μας ανησυχούν πολύ. Και παρόλο που η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι, όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

Ωστόσο, ήταν φυσικό και αναμενόμενο να υπάρξουν ακυρώσεις πακέτων αλλά και πτήσεων προς την Τουρκία μετά από όλο αυτό. Ο κόσμος έχει φοβηθεί και είναι σίγουρο ότι θα μας ζητηθεί να καλύψουμε τη ζήτηση που σημειώνεται για άλλους προορισμούς. Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία και καταλύματά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι γεμάτα, περιμένουμε ότι μετά από αυτό το γεγονός θα έχουμε ροή κρατήσεων που μέχρι πρότινος προορίζονταν για την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης.

«Αρκεί μόνο να πούμε ότι σε πρακτορείο της Γερμανίας σημειώθηκαν ήδη πάνω από 2.000 ακυρώσεις πακέτων για την Τουρκία μέσα στο σαββατοκύριακο. Έχουν έρθει κάποιοι επιπλέον επισκέπτες και περιμένουμε κι άλλους, όμως αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία μας σημειώνουν μεγάλη πληρότητα και θα είναι κάπως δύσκολο να καλύψουμε την όποια παραπάνω ζήτηση υπάρξει. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, ωστόσο από την άλλη δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για αρνητικές εξελίξεις, που μόνο κακό μπορεί να μας κάνουν. Η τρομοκρατία προβληματίζει τον κόσμο.

Τον κλείνει στα σπίτια του και μειώνει τις διακοπές. Θέλω, όμως, να πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι, γιατί αυτό χρειαζόμαστε όλοι», επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης και τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης.


Όπου φύγει-φύγει οι τουρίστες

Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία αποτέλεσε ένα ακόμη χτύπημα για τον τουρισμό της περιοχής, με τους τουρίστες να αλλάζουν προορισμό. Λόγω μάλιστα της όλης κατάστασης που επικρατεί στη γείτονα χώρα, η Etihad Airways προσφέρει σειρά επιλογών για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει πακέτο με προορισμό από και προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ και η Aegean ακύρωσε προγραμματισμένες πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.

Η Lufthansa, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, είχε ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς την Τουρκία, ενώ δωρεάν ακύρωση ή αλλαγή των τουριστικών πακέτων για την Τουρκία προσφέρουν στους πελάτες τους πολλοί μεγάλοι γερμανικοί τουριστικοί οργανισμοί. Ακόμη και τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και επιθυμούν να διακόψουν την παραμονή τους μπορούν να το κάνουν.


Πούτιν σε Ερντογάν: «Να μείνουν ασφαλείς οι Ρώσοι τουρίστες»

Την αγωνία των Ρώσων που βρίσκονται στην Τουρκία εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε έναν μήνα αφότου έκλεισαν το κεφάλαιο της κρίσης με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα τουρκοσυριακά σύνορα, ο Πούτιν δήλωσε, βάσει ανακοίνωσης του γραφείου Ερντογάν, πως στέκεται δίπλα στην «εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας».

Παράλληλα όμως, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ζήτησε από τον Ερντογάν να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων τουριστών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που εξέδωσε αντίστοιχα το Κρεμλίνο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Ερντογάν πως θεωρεί απαράδεκτες τις αντισυνταγματικές ενέργειες και τη βία στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα για την αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στη χώρα.

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα, όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές, με πληροφορίες στη Μόσχα να κάνουν λόγο για συνάντηση πιθανώς τον Αύγουστο.

Μαρία Αντωνογιαννάκη
neakriti.gr