6 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

9:55 π.μ. - Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Πέμ, 28/55/2022
Image: 6 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Καλύτερός παρουσιάζεται σήμερα ο χάρτης των νοσηλειών στο νησί, συγκριτικά με τα στοιχεία του προηγούμενου 24ωρου

Σταδιακή αποκλιμάκωση παρατηρείται στις νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου, καταγράφονται συνολικά 127 ασθενείς, ενώ πριν ένα 24ωρο νοσηλεύονταν 140.

Πιο αναλυτικά από τους 127 ασθενείς, οι 115 βρίσκονται σε κλινική Covid και 12 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών «σηκώνει» το ΠΑΓΝΗ, με 44 συνολικά ασθενείς, ενώ στο νοσοκομείο της Νεάπολης δεν καταγράφεται κανένας ασθενής.

Αναλυτικά οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 44 ασθενείς, 36 σε κλινική Covid, 8 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 7 είναι διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 26 ασθενείς, 24 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και οι 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 35 ασθενείς, 33 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και οι 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 8 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 7 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 1 ασθενής σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.

«Όχι» σε νέα μέτρα πριν το φθινόπωρο

«Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού πριν τον Σεπτέμβριο» επανέλαβε σε μία ακόμη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το νέο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε αποκλιμάκωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο μοντέλο που ακολουθείται». Σημείωσε μάλιστα ότι «αυτό το κύμα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, ενώ έστειλε μήνυμα στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν τώρα».

«Περιμένουμε από τις εταιρείες να έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οπότε ο χρόνος που θα φτάσουν είναι πάρα πολύ κρίσιμος ειδικά για να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες, όχι μόνο για την προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά και από την απλή μόλυνση. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι τώρα ο χρόνος για τους ευάλωτους πληθυσμούς να εμβολιαστούν. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα ότι είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, καθώς πρέπει να προστατευτούν από τη βαριά μόλυνση και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν», ανέφερε.

Για την εβδομαδιαία ενημέρωση, τόνισε ότι μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό όχι από θέμα επιλογής, αλλά από θέμα πραγματικότητας, καθώς η νόσηση του πληθυσμού δε μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες.

«Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο συστάσεων και όχι υποχρεωτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα, αλλά καθημερινά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε», πρόσθεσε.

Για τα εμβόλια

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τόνισε ότι και η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι. «Πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων», εκτίμησε ο υπουργός, κάνοντας γνωστό ότι «οι παραγγελίες της χώρας μας μεταφέρθηκαν για παράδοση το φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά εξήγησε ότι το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι’ αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει μόνο επικουρικό χαρακτήρα, αλλά να μπει από την αρχή στο πρόγραμμα για να υπάρχουν περισσότερες κλίνες», είπε.

Σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4.000 νοσηλευτές, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πρόωρη επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή».

Αύξηση επαναλοιμώξεων

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στις επαναλοιμώξεις, και οι οποίες, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έφτασαν στο 19%. Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η πτώση της ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και η διαφυγή των νέων παραλλαγών από την ανοσία δημιουργούν αργή αποκλιμάκωση, αλλά και πολλές επαναλοιμώξεις.

«Αυτή τη στιγμή, η πτώση στη διασπορά είναι λίγο πιο αργή από αυτή που είχαμε προβλέψει ότι θα ήταν. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μεγάλη διαφυγή από την ανοσία σε σημαντικό ποσοστό. Επίσης, είναι γύρω στις 4.000 με 5.000 κρούσματα ημερησίως, τα οποία είναι ουσιαστικά επαναλοιμώξεις. Οπότε είναι σημαντικό ποσοστό αυτό. Η πτώση της ανοσίας είναι σημαντική αυτή τη στιγμή, γιατί αυξάνει τις επαναλοιμώξεις. Η ανοσία που είχε επιτευχθεί έχει αρχίσει να χάνεται», τόνισε.

Η αύξηση στους θανάτους κατά 38% είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι επιστήμονες, όπως επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Εγώ περίμενα να ήταν 36 ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων και ήταν 38. Το περίμενα να ήταν λίγο καλύτερο αυτό το νούμερο. Αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί τις επόμενες 5 με 6 μέρες στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Την επόμενη εβδομάδα μάλιστα θα δούμε λίγο πιο υψηλούς αριθμούς», σημείωσε.

Τι πρέπει να γίνει

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και να επαναφέρουμε τα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς, όπως λέει, οι αυξημένες τουριστικές ροές του Αυγούστου μπορεί να επιβραδύνουν σημαντικά την αποκλιμάκωση της πανδημίας: «Πρέπει να κάνουμε κάτι: είτε παραπάνω εμβολιασμό, είτε - εκτός από τις μάσκες, που είναι προφανές αυτό - να κάνουμε περισσότερα τεστ. Και στις πύλες εισόδου της χώρας, ώστε να περιορίσουμε τις μολυσματικές τουριστικές εισροές. Επιλέγουμε να μην το κάνουμε, είναι φυσιολογικό το αποτέλεσμα που βλέπουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δοκιμές εμβολίων κατά των υποπαραλλαγών της «Όμικρον»

Η Pfizer Inc και η BioNTech SE ανακοίνωσαν την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ότι έχουν ξεκινήσει μεσαίου επιπέδου δοκιμές επί τροποποιημένου εμβολίου κατά της Covid-19, που αντιμετωπίζει τόσο τις αρχικές παραλλαγές όσο και την υποπαραλλαγή BA.2 Omicron.

Το εμβόλιο βρίσκεται σε αρχική μελέτη επαλήθευσης της ιδέας (proof-of-concept) για τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων. Εκτιμάται ότι οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 από κοινού αποτελούν σχεδόν το 95% των υποπαραλλαγών που κυκλοφορούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουλίου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ζήτησε τον περασμένο μήνα από τις εταιρείες να παρασκευάσουν εμβόλια που θα αντιμετωπίζουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή οι κυρίαρχες, για πιθανή ενισχυτική δόση το φθινόπωρο.

neakriti.gr