19 τα «ύποπτα» δείγματα για μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Κρήτη

8:41 μ.μ. - Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021
08:01 μ.μ. - Τρί, 19/41/2021
Image: 19 τα «ύποπτα» δείγματα για μετάλλαξη του κορωνοϊού στην Κρήτη

Εντός 5 ημέρων αναμένεται η επιβεβαίωση ή διάψευση από την Αθήνα

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Κρήτη και συγκεκριμένα «ανήκει» σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στο Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης έχουν ανιχνευθεί συνολικά 19 ύποπτα δείγματα για μετάλλαξη του ιού.

Τα 19 αυτά δείγματα, κατά την διαδικασία που προβλέπεται, στάλθηκαν σήμερα στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών) για περαιτέρω ανάλυση και εντός 5 ημέρων, αναμένεται η απάντηση για το αν τελικά τα 19 αυτά «ύποπτα» δείγματα, είναι πράγματι θετικά στο νέο στέλεχος του ιού.

Η πρώτη εκτίμηση του εργαστηρίου είναι πως τις τελευταίες ημέρες, περίπου το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αναλύονται, θεωρούνται «ύποπτα» για να ανήκουν στην μετάλλαξη του ιού.

Αν υπάρξει επιβεβαίωση από το ΙΙΒΕΑΑ της Αθήνας για την θετικότητα των 19 υπόπτων δειγμάτων στο νέο στέλεχος του ιού, τότε θα μιλάμε για σίγουρη διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται πως το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης και ένα ακόμη εργαστήριο στην Αθήνα, αποτελούν τα μοναδικά εργαστήρια στην χώρα που αυτή την ώρα διαθέτουν την τεχνογνωσία να ανιχνεύσουν την μετάλλαξη στο γονιδίωμα της ακίδας του ιού και κατά συνέπεια να επαληθευτεί αν ένα δείγμα είναι θετικό στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Πηγή Νέα Κρήτη