14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων

6:10 μ.μ. - Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020
06:09 μ.μ. - Τρί, 01/10/2020
Image: 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων

Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής:

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους όλα τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης, με την χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 14, όπως υποστήριξε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών συμπολιτών μας, ενώ η Υπουργός επεσήμανε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει», συνέχισε απευθύνοντας έκκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν άμεσα με τις οικογένειές τους.

Η έναρξη του διδακτικού έτους θα βρει όλους τους μαθητές στις αίθουσες, με τα μέτρα πρόληψης να είναι αυξημένα, κατά την υπουργό. Στο πλαίσιο αυτό η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με την Υπουργό να είχε επισημάνει ότι αυτή θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους τους μαθητές άνω των 4 ετών.

Η χρήση μάσκας θα αφορά τους εσωτερικούς χώρους ενώ, όπως διεμήνυσε η Ν.Κεραμέως, θα διατίθενται δωρεάν από το ίδιο το υπουργείο τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια σχολεία. Τα μέτρα θα εξετάζονται ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις και ενδέχεται να γίνουν ελαστικότερα ή αυστηρότερα, με βάση αυτά τα δεδομένα.

Τα σχολεία προβλέπεται να λάβουν εγκύκλιο όπου θα αποσαφηνίζεται ο τρόπος λειτουργίας των σχολικών ιδρυμάτων, υπό τις νέες συνθήκες, όπως επεσήμανε η υπουργός, ενώ θα υπάρχει και ανάλογη δημοσίευση των οδηγιών του ΕΟΔΥ στο διαδίκτυο.

Για την καλύτερη κατανόηση των νέων συνθηκών ανακοινώθηκε επίσης η επίσκεψη γιατρών στα σχολεία ώστε να αποσαφηνιστεί ο σωστός τρόπος εφαρμογής των προληπτικών μέτρων.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε και το αγαθό της Υγείας και το αγαθό της Εκπαίδευσης. Από αυτή την κρίση θα βγούμε πιο δυνατοί», κατέληξε η Ν. Κεραμέως.

Μάλιστα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι πραγματοποίησε την ολοκλήρωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην πλειοψηφία τους είχαν ήδη γίνει γνωστά την προηγούμενη περίοδο.

Αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής:

  1. η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στα παιδιά από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Δημοτικού, μαζί με την εξαιρετικά σημαντική υγιεινή των χεριών και τον τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων,
  2. η εκτεταμένη ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (μέσω επικαιροποιημένων οδηγιών ΕΟΔΥ, ενημερωτικών βίντεο και συνεδριών με ιατρούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία της χώρας μέσω συνεργασίας του Υπ. Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο),
  3. η επέκταση του Ολοήμερου σχολείου για να καλύψει περισσότερους μαθητές μέχρι τις 4 μμ και, συνεπώς, να περιορίσει τον συγχρωτισμό τους με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλ. παππούδες και γιαγιάδες – η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα και απευθύνει ευρεία πρόσκληση για αξιοποίησή του από τους γονείς,
  4. με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντισηπτικών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων της χώρας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ,
  5. δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ,
  6. πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού πολλών μαθητικών ομάδων,
  7. η προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων,
  8. οι σχολικοί εορτασμοί ανά τμήμα,
  9. οι μαθητικοί διαγωνισμοί με τήρηση μέτρων προστασίας,
  10. η μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών και συνεδρίων,
  11. οι επισκέψεις (π.χ. σε δημόσια κτήρια, μουσεία) ανά τμήμα,
  12. η διενέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο, και εφόσον τα αθλήματα είναι ομαδικά, σε μικρές σταθερές ομάδες,
  13. η μη πραγματοποίηση σχολικών πρωταθλημάτων,
  14. τα εργαστήρια, οι υπολογιστές και τα μουσικά όργανα με πρόβλεψη για καθαρισμό υλικών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση,
  15. η ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού, λύση που και περιορίζει την πόση νερού απευθείας από τη βρύση (και άρα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού) και συνιστά λύση ωφέλιμη για το περιβάλλον.