1000 ευρώ πρόστιμο και χωρίς επιδότηση θα μείνουν οι παραγωγοί που δεν θα πιστοποιήσουν το ψεκαστικό τους

9:41 π.μ. - Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017
09:12 π.μ. - Σάβ, 09/41/2017
Image: 1000 ευρώ πρόστιμο και χωρίς επιδότηση  θα μείνουν οι παραγωγοί που δεν θα πιστοποιήσουν το ψεκαστικό τους

Ο υπεύθυνος της ΑgroΑναπτυξιακής, γεωπόνος Πλατής Μιχαήλ στον Ηχώ Fm 99,8

 
Η ηλεκτρονική εφαρμογή «Συνταγής χρήσης γεωργικών Φαρμάκων» τίθεται σε εφαρμογή την 18η Σεπτεμβρίου 2017 και από την ημερομηνία αυτή και έπειτα , αν δεν δοθεί παράταση,   η πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα διενεργείται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή και έχει εξασφαλιστεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.
 
Ο χρήστης ή ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να τα καταγράφει σε ημερολόγιο ενυπόγραφα.
 
Επισημαίνεται ότι στη συνταγή χρήσης Γεωργικού φαρμάκου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.
 
Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων αναφέρει ο γεωπόνος  κ. Πλατής Μιχαήλ υπεύθυνος της ΑgroΑναπτυξιακής    είναι απαραίτητη σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά, τα δασικά, και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, για τις οποίες όμως ισχύει η υποχρέωση της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης. Οι ποσότητες  φαρμάκων που θα συνταγογραφούνται  θα είναι ανάλογες των στρεμμάτων που θα καλλιεργεί ο παραγωγός για αυτό είναι αναγκαία και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων
 
 
 
Προσθέτει στη συνέχεια ότι πλέον είναι υποχρεωτικός και  ο έλεγχος των ψεκαστικών  μηχανημάτων τα οποία θα πρέπει να περνούν από ΚΤΕΟ και η  μη πιστοποίηση επισύρει τα ανάλογα πρόστιμα από την κείμενη νομοθεσία.
 
Υπάρχουν όμως και θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν όπως το ότι δεν μπορεί  γεωπονικά μαγαζιά που εμπορεύονται φάρμακα να συνταγογραφούν κιόλας , ότι δεν υπάρχουν για όλες τις ασθένειες εγκεκριμένα φάρμακα, ότι το  πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης  δεν απαιτείται για τη χρήση λιπασμάτων.   
 
Στα θετικά της ορθολογικής χρήσης είναι ότι στόχο έχει να μπλοκάρει την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, να περιορίσει ή και να παύσει το παραεμπόριο και τη διακίνηση παράνομων  φαρμάκων , ο παραγωγός  θα γνωρίζει ότι έχει πάρει το σωστό σκεύασμα , με την ημερομηνία λήξης   του κτλ
 
Ακολουθεί συνέντευξη Μ. Πλατή :