Πέτσας για κορωνοϊό: «Φρένο» σε μετακινήσεις από νομό σε νομό στις γιορτές – «Δε νομίζω ότι αποτύχανε τα μέτρα»

11:27 π.μ. - Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
11:12 π.μ. - Παρ, 04/27/2020
Image: Πέτσας για κορωνοϊό: «Φρένο» σε μετακινήσεις από νομό σε νομό στις γιορτές – «Δε νομίζω ότι αποτύχανε τα μέτρα»

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους παρακολουθούν μία σειρά από δείκτες όσο αφορά την πορεία της πανδημίας

Στους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει η αποκλιμάκωση στον αριθμό κρουσμάτων που θα περίμεναν οι επιστήμονες αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ ταυτόχρονα έβαλε «φρένο» σε όσους ελπίζουν ότι θα μπορούν να μετακινηθούν από μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη στη διάρκεια των γιορτών.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους παρακολουθούν μία σειρά από δείκτες όσο αφορά την πορεία της πανδημίας.

Είναι ενθαρρυντικό όπως είπε, ότι υπάρχει μείωση των κατειλημμένων απλών κλινών κοροναϊού στα νοσοκομεία αλλά , πρόσθεσε πως οι ΜΕΘ πιέζονται ακόμη.

Αναφέρθηκε στον δείκτη της θετικότητας, ο οποίος βαίνει μειούμενος αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί.

«Δε νομίζω ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ όσο αφορά τις μετακινήσεις από μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη, σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι θα επιτραπούν».

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για την πιθανότητα τοπικών lockdown το επόμενο διάστημα, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κυρώσεις και εμπάργκο όπλων για Τουρκία

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα ελληνορουρκικά καθώς και στην προοπτική κυρώσεων στην Τουρκία στην επικείμενο Σύνοδο Κορυφής.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Για τις μεν κυρώσεις είπε ότι βρίσκονται στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνόδο του Νοεμβρίου.

Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας “δείχνει” τον δρόμο και στην ΕΕ.

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε κυρώσεις ή σε απειλή για κυρώσεις, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πως πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ.

«Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα»

Εξήγησε πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απάντησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

in.gr