4 ασθενείς στη κλινική Covid του νοσοκομείου Ιεράπετρας

10:26 π.μ. - Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Δευ, 01/26/2022
Image: 4 ασθενείς στη κλινική Covid του νοσοκομείου Ιεράπετρας

Το μεγαλύτερο βάρος» σηκώνει το ΠΑΓΝΗ, με 50 συνολικά ασθενείς, ενώ στα νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης καταγράφονται μηδενικές οι νοσηλείες

Με μικρή μείωση καταγράφονται σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου οι νοσηλείες κορωνοϊού συγκριτικά με τα στοιχεία της Παρασκευής 29 Ιουλίου. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο πήραν εξιτήριο 7 ασθενείς.

Πιο αναλυτικά την Παρασκευή νοσηλεύονταν 127 άτομα, ενώ σήμερα καταγράφονται συνολικά 120 νοσηλείες. Από τους 120, οι 112 βρίσκονται σε κλινική Covid και 8 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 7 είναι διασωληνωμένοι.

Το μεγαλύτερο βάρος» σηκώνει το ΠΑΓΝΗ, με 50 συνολικά ασθενείς, ενώ στα νοσοκομεία Σητείας και Νεάπολης καταγράφονται μηδενικές οι νοσηλείες.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των νοσηλειών:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 50 ασθενείς, 45 σε κλινική Covid, 5 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 24 ασθενείς, 23 σε κλινική Covid, 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 30 ασθενείς, 28 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και οι 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 6 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.

Αύξηση κρουσμάτων από το φθινόπωρο...

«Είναι πολύ σημαντικό να ανοσοποιηθούμε όλοι το φθινόπωρο, που θα υπάρξει συγχρωτισμός», επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ερωτηθείσα για το πόσο κοντά είμαστε στο τέλος της πανδημίας.

«Τα κρούσματα ανέβηκαν, έχουν κατέβει λίγο πλέον και πιστεύουμε ότι θα αρχίσουμε σιγά-σιγά την αποκλιμάκωση (...). Έχουμε αντιιικά φάρμακα, φαίνεται ότι δουλεύουν, όσοι κάνουν νόσηση και έχουν προβλήματα πρέπει να τα συνταγογραφήσουν και να προφυλαχθούν. Πιστεύω ότι το καλοκαίρι μας θα βελτιωθεί», τόνισε.

«Είναι σημαντικό στον συγχρωτισμό να γίνεται χρήση μάσκας, ειδικά όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και όσοι ζουν με ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές (...). Όλοι χρειαζόμαστε μια φυσιολογικότερη ζωή, γιατί δυόμισι χρόνια τώρα κανείς δε ζει φυσιολογικά. Χρειάζεται μια προσοχή, αλλά όχι μέτρα με διοικητικά πρόστιμα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε: «Έχουμε ήδη δει αποκλιμάκωση και σε τουριστικές περιοχές. Αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, θα μπει (...). Είναι σημαντικό ότι πλέον είμαστε ανοσοποιημένοι, οι περισσότεροι από εμάς. Θα είμαστε λιγότερο ευάλωτοι από εδώ και πέρα».

Η ίδια σημείωσε ότι η ίωση αυτή μας έχει εκπλήξει πολλές φορές, με νέες μεταλλάξεις και ιώσεις, ότι είναι «πολύ σημαντικό να ανοσοποιηθούμε όλοι το φθινόπωρο», καθώς και ότι πρέπει να έχουμε πρόσφατη ανοσοποίηση για να είμαστε ασφαλείς.

Τα εμβόλια

«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο», είπε. Αναφερθείσα δε στη στρατηγική για τα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένονται, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων τον χειμώνα, ετοιμάζονται δύο ειδών πολυδύναμα εμβόλια, από τις Pfizer και Moderna.

«Πιθανότατα θα έρθει πρώτα αυτό με την αρχική παραλλαγή μαζί με τη μετάλλαξη “Όμικρον 1” και μετά αυτό με τις “Όμικρον” 4 και 5», είπε. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το «πιο πριν» διαθέσιμο εμβόλιο είναι το καλύτερο. «Αν με ρωτήσετε αν θα κάνω εμβόλιο τον Σεπτέμβριο, η απάντηση είναι “ναι”, ενώ στο ποιο θα κάνετε, η απάντηση είναι “όποιο έχω στη διάθεσή μου”», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και τα επόμενα τον Νοέμβριο. Προσωπικά δε θα περιμένω τον Νοέμβριο για το εμβόλιο των “Όμικρον” 4 και 5, θα κάνω τον Σεπτέμβριο με ό,τι έχω στη διάθεσή μου (...). Γενικά δεν υπάρχει παρενέργεια από ένα παραπάνω εμβόλιο», τόνισε η κ. Γκάγκα. «Ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πολεμική που εκφράζεται κατά του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι η απώλεια παιδιών που δεν εμβολιάζονται. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το κλίμα (...). Ξεκινάει σύντομα και παιδικό εμβόλιο, ωστόσο οδηγίες δε γνωρίζω ακόμα», ανέφερε ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Θέλει χρόνο...

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως οι ιοί όπως ο κορωνοϊός παίρνουν τον χρόνο τους έως ότου «δαμαστούν».

«Χρειάζεται συνολικά η παγκόσμια κοινότητα να χαράξουμε μια άλλη πορεία-στρατηγική, κάτι που εξάλλου επισημαίνουμε συνεχώς τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρέπει να κλείσουμε τις “τρύπες” που υπάρχουν στην ανοσία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό στην Αφρική, για παράδειγμα. Αυτές δίνουν χώρο σε πολλές παραλλαγές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε: «Έως τώρα κάθε περιοχή κοιτά το πρόβλημα τοπικά και όχι σφαιρικά, ώστε να “κλείνουν οι τρύπες”. Τα μέσα υπάρχουν. Να καινοτομήσουμε σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση. Το Fade Out του κορωνοϊού θα επιτευχθεί όταν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτές τις “τρύπες”», κατέληξε.

Διακοπές με μάσκα

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών.

«Έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι διαχειρίσιμη. Όμως, ο κορωνοϊός είναι εδώ, όπως και οι υποπαραλλαγές που προκαλούν υψηλό πυρετό», τόνισε. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις εικόνες από τα λιμάνια της χώρας, με τους δεκάδες νέους που ταξιδεύουν φορώντας μάσκα.

«Σωστά ξεκινά ο κόσμος τις διακοπές με μάσκα. Έχει γίνει συνείδηση πλέον ότι η μάσκα σώζει ζωές», είπε και σημείωσε ότι είναι αναμενόμενα τα κρούσματα αυτόν τον καιρό, όταν οι νέοι θα ταξιδέψουν, θα βγουν, θα χορέψουν. Ωστόσο, συμβούλευσε να συνδυάσουμε τη λογική με τη διασκέδαση, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό πριν φύγει κάποιος για διακοπές, αλλά και αφού γυρίσει από αυτές να κάνει ένα rapid test. Σε ερώτηση για το εάν έχει σκοπό να εντάξει και άλλες δραστηριότητες στο πρόγραμμα πέρα από τα νοσοκομεία, απάντησε: «Δεν αποφασίζω εγώ, αλλά ο πρωθυπουργός...».

neakriti.gr