Χρυσή: Άνθρακας θα μείνει το διαμάντι της Μεσογείου αν συνεχιστεί η αδιαφορία και η μετατόπιση ευθυνών

17.07.2017 11:54

Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του hxonews.gr Φωτό - Βίντεο

Το γνωστό ρητό μια φωτογραφία ίσον με χίλιες λέξεις φαίνεται πως ταιριάζει στην περίπτωση της νήσου Χρυσής  αφού αυτά που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του hxonews.gr  αποδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί. Ελλιπής λιμενικές υποδομές, σπασμένοι ξύλινοι διάδρομοι,  σκουπίδια σε σακούλες και μη, ελάχιστες χημικές τουαλέτες για να εξυπηρετούνται χιλιάδες επισκέπτες, κέδροι που ξεραίνονται, κέδροι «στολισμένοι» με αιώρες, τραπεζάκια με την ψησταριά δίπλα τους, υπολείμματα υλικών κατεδάφισης, κλειστές καντίνες. Αυτά και πολλά ακόμη κατέγραψε ο φακός το περασμένο Σάββατο σε ένα επιτόπιο ρεπορτάζ. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι εάν θέλουμε εμείς, οι μελλοντικές γενιές  αλλά και οι επισκέπτες να απολαμβάνουμε και στο μέλλον τις όμορφες παραλίες και το μοναδικό κεδρόδασος της Χρυσής, ότι είναι αναγκαιότητα επιτέλους να μπει μια τάξη.


Είναι πολλά τα λεφτά...
 
Η έρευνα έδειξε ότι σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ αποφέρει στους επιχειρηματίες  η  επαγγελματική  δραστηριότητά τους γενικότερα  γύρω  από αυτό που λέμε νησί. Πλοιοκτήτες, δρομολόγια, καντίνες , ομπρέλες, ξαπλώστρες  κλπ.  Εκτιμάται επίσης ότι ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε πέρυσι τους 140.000 περίπου.  Τα έσοδα του δήμου, ο οποίος έχει την ευθύνη της καθαριότητας ,  είναι το ανταποδοτικό τέλος του ενός ευρώ. 
 Κίνδυνος για τους περιπατητές ο ξύλινος διάδρομος


Οι κέδροι ξερένωνται..! Κάντε κάτι πρίν να είναι αργά!
Οι «στολισμένοι» κέδροι


Όταν οι κέδροι γίνονται προσάναμμα


 
Τη νήσο Χρυσή επισκέφθηκε πρόσφατα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Ασπραδάκης μετά από καταγγελίες για  θέματα που σχετίζονται μ ε την καθαριότητα  και την αποκομιδή και απομάκρυνση των απορριμμάτων. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι  γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί καθαρό το νησί και σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο. Τα απορρίμματα θα απομακρύνονται από το νησί ,δεν θα καίγονται, όπως επίσης και τα απόβλητα από τις τουαλέτες.  Πρόσθεσε ότι οι  διαδικασίες για τη δημοπράτηση παραλιών και καντινών δεν είναι ευθύνη του δήμου και γίνονται ηλεκτρονικά  από την Περιφερειακή  Δ/νση  Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης. Για το πρόβλημα  που υπάρχει με  τους κέδρους  οι οποίοι καταστρέφονται πιθανόν από μύκητα  ή βακτήριο  είπε ότι ο δήμος  προχώρησε σε  προγραμματική Σύμβαση με τον Ελληνικό Οργανισμό «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) για να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει  Ο κ. Ασπραδάκης τόνισε ότι τη λύση  στα πολλά και ποικίλα προβλήματα θα τη δώσει η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης όπου πρωταρχικό λόγο θα έχει ο Δήμος σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Ασπραδάκη:

 


Την αναγκαιότητα σύστασης φορέα διαχείρισης επεσήμανε και ο αντιδήμαρχος  κ. Αργύρης Πανταζής. Ωστόσο όμως  οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου  μετά από δουλειά αρκετών μηνών έχουν μελετήσει  μια πρόταση  για τις ανάγκες του νησιού που δίνει λύσεις για θέματα που έχουν να κάνουν με τη σίτιση ,  βοηθητικούς  χώρους ,  αποθήκες, χωροθέτηση τουαλετών  κλπ ώστε να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επισκέπτες. Η πρόταση  έχει σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  εδώ και 20 ημέρες και αναμένουν την έγκριση, τις προτάσεις ή τις αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή: