Στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν σεισμοί έως 8 Ρίχτερ υποστηρίζει ο καθηγητής Π. Βαρώτσος

11:07 π.μ. - Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017
11:12 π.μ. - Τετ, 27/07/2017
Image: Στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν σεισμοί έως 8 Ρίχτερ υποστηρίζει ο καθηγητής Π. Βαρώτσος

Την εκτίμησή του ότι στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν σεισμοί της τάξεως των 8 Ρίχτερ εξέφρασε ο καθηγητής φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος μιλώντας στα ΤΕΙ Αθήνας

Στο αμφιθέατρο Φυσικής, στο πλαίσιο της μαθητικής  εκδήλωσης της Ένωσης Φυσικών με τίτλο «Οι φυσικές επιστήμες μας μαγεύουν».
 
Ο καθηγητής παρουσιάζοντας σε μαθητές γονείς και επιστήμονες τη μέθοδο της ομάδας ΒΑΝ, αλλά και επισημαίνοντας τους πως τη μέθοδο αυτή χρησιμοποίησαν και στον σεισμό του Μεξικού του περασμένου Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, τόνισε πως σεισμούς τέτοιου μεγέθους μπορεί να έχουμε και στην Ελλάδα λόγω της σειμσικότητας της χώρας μας.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαρώτσος «Στην Ελλάδα το 1926 είχαμε το σεισμό των 8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του νότου, στην Ρόδο, ενώ είκοσι χρόνια πριν είχαμε ανάλογο σεισμό στα Κύθηρα.  
Γίνονται λοιπόν σεισμοί τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας, όπως αυτός του Μεξικού. Και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε οι σεισμολόγοι το αποκλείουν. 
 
Αυτό που δεν μπορεί να έχουμε είναισεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ όπως είχαμε στην Ιαπωνία». Ο κ. Βαρώτος εξήγησε κατά την 45λέπτη ομιλία του την μεθοδολογία ΒΑΝ και πως με μια νέα μέθοδο που ακολουθεί πλέον η ομάδα του μπορούν να βρουν και το χρόνο ενός σεισμού. 
Συγκεκριμένα είπε: «Αυτή τη στιγμή η ομάδα ΒΑΝ μπορεί να προσδιορίσει το επίκεντρο ενός επικείμενου σεισμού, εν συνεχεία το μέγεθός του και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το χρόνο του επικείμενου σεισμού. Πηγαίνουμε στην περιοχή που έχουμε εντοπίσει ότι επίκειται σεισμός και με τη νέα μέθοδο που την αποκαλούμε μέθοδο φυσικού χρόνου, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε καλύτερα το χρόνο του επικείμενου σεισμού. Δηλαδή καταγράφουμε όλα τα μικρά σεισμικά γεγονότα τα αναλύουμε με αυτή την καινούργια μέθοδο του φυσικου χρόνου και έχουμε και το χρόνο».
 
Ως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της ομάδας ΒΑΝ ο κ. Βαρώτσος ανέφερε την πρόγνωση που είχε κάνει η ομάδα του στο σεισμό της Μεθώνης το 2008 που είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και έγινε στις 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βαρώτσος η ομάδα του είχε λάβει προσεισμικά σήματα από τις 14 Ιανουαρίου του 2008 ότι επίκειται σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Ελλάδας. Ελέγχοντας τα στοιχεία η ομάδα του κ. Βαρώτσου την 1η Φεβρουαρίου 2008 κατέγραψε σε εργασία που δημοσιεύτηκε ότι περίμεναν σεισμό κοντά στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ ο σεισμός έγινε στις 14 του ίδιου μήνα. 
Ο κ. Βαρώτσος εξήγησε επίσης ότι η ομάδα του συγγραφή εργασίες και τις δημοσιοποιεί μονάχα όταν γνωρίζει για επικείμενο σεισμό από 6 Ρίχτερ και πάνω γιατί όπως εξήγησε αυτή είναι η επίσημη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
 
Πηγή: ekriti.gr