Προβληματισμοί και απο τους Αστυνομικούς για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων

10:13 π.μ. - Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016
10:08 π.μ. - Τρί, 23/13/2016
Image: Προβληματισμοί και απο τους Αστυνομικούς για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων

Επιστολή προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου

Εκφράζοντας προβληματισμούς για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στο νομό Λασιθίου.
 
Αναφέρουν:
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Με τη συζήτηση περί μετακίνησης προσφύγων στην Κρήτη να είναι σε εξέλιξη, κι έχοντας προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, τόσο μεταξύ των φορέων, όσο και εντός των κόλπων της κοινωνίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου θεωρεί υποχρέωσή της να τονίσει κάποιους παράγοντες που ενδεχομένως δεν έχουν συνυπολογιστεί. Η αριθμητική δύναμη του αστυνομικού προσωπικού είναι ήδη περιορισμένη και με πολλές δυσκολίες καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες αστυνόμευσης και περιπολιών. Το σενάριο μεταφοράς 2.000 προσφύγων στην Κρήτη έρχεται να δυσχεράνει περαιτέρω τον ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό επίπεδο, στον οποίο θα προστεθεί η αρμοδιότητα φύλαξης των 2.000 ανθρώπων, είτε ως στατική δύναμη για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε για την διεκπεραίωση των εγγράφων τους.
 
Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι στο Νομό Λασιθίου η Διεύθυνση της Αστυνομίας λειτουργεί με κενά αστυνομικού προσωπικού που αγγίζουν το 30% και λόγω της ιδιαιτερότητας του νομού – καθώς έχει τρία μεγάλα αστικά κέντρα (Άγιο Νικόλαο , Ιεράπετρα και Σητεία) – η υπάρχουσα Αστυνομική δύναμη είναι αναγκαστικά κατανεμημένη με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες της να υπολειτουργούν. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την αύξηση της εγκληματικότητας, το αστυνομικό προσωπικό στο νομό Λασιθίου δεν επαρκεί ούτε καν για να επανδρώσει περιπολικό, πόσο μάλλον για άλλα καθήκοντα και αρμοδιότητες. Είναι το φιλότιμο των αστυνομικών τελικά, που υπερβαίνουν τον εαυτό τους και πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια, δουλεύοντας περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο χωρίς, όπως θα γνωρίζετε να πληρώνονται για αυτό, κι έτσι ο νομός Λασιθίου κατατάσσεται μεταξύ των ασφαλέστερων της χώρας.
 
Η δημιουργία ενός Κέντρου Κράτησης ή Φιλοξενίας Προσφύγων, είτε αυτό είναι ανοιχτό ή κλειστό, αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για το ήδη καταπονημένο Αστυνομικό προσωπικό που σίγουρα αδυνατεί να επωμιστεί. Επομένως μία τέτοια απόφαση φέρνει την αστυνομία της Διεύθυνσής μας με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλμα: Η ανάληψη της φύλαξης των προσφύγων στα υπό σχεδιασμό Κέντρα, αποδυναμώνει την προστασία του Πολίτη; Γιατί και τα δύο μαζί … δε γίνονται.
 
Αναγνωρίζουμε ότι η όποια απόφαση σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος για στελέχη της πολιτικής ηγεσίας μπορεί να συνεπάγεται πολιτικού κόστους, ωστόσο το κόστος για τους λιγοστούς αστυνομικούς του Λασιθίου έγκειται στη σωματική τους ακεραιτότητα και την ίδια τους τη ζωή, έχοντας μάλιστα απέναντί τους και την οργή της τοπικής κοινωνίας. Όσο για το διόλου απίθανο ενδεχόμενο, τα Κέντρα Προσφύγων να μην πληρούν τις προϋποθέσεις, και πάλι οι αστυνομικοί θα πρέπει να διαχειριστούν και να αποκρούσουν τις τυχόν εξεγέρσεις προσφύγων (περιστατικά τα οποία έχουν ήδη συμβεί σε κέντρα κράτησης στην υπόλοιπη Ελλάδα).
 
Για αυτούς τους λόγους σας καλούμε να επανεξετάσετε όλα τα δεδομένα, να λάβετε υπόψη τη βούληση των κοινωνιών που θα κληθούν να φιλοξενήσουν και να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες αλλά και τα αντικειμενικά (και χρονίζοντα) προβλήματα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου με την απόφαση σας, να μη θέσετε την Αστυνομία του Λασιθίου μεταξύ σφύρας και άκμονος.
 
Για το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Ν. Λασιθίου
 
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Χ. ΚΑΡΤΣΑΚΗΣ Πέτρος Ν. ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ