Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στο λάδι μετά το Πάσχα

12:01 μ.μ. - Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
12:09 μ.μ. - Τρί, 04/01/2018
Image: Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στο λάδι μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα και όσο πλησιάζουμε στην καλοκαιρινή περίοδο έρχονται αυξήσεις στην τιμή παραγωγού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Μετά το Πάσχα και όσο πλησιάζουμε στην καλοκαιρινή περίοδο έρχονται αυξήσεις στην τιμή παραγωγού του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, είτε το θέλουν οι Ιταλοί είτε όχι, λόγω της έλλειψης που υπάρχει φέτος στην παγκόσμια αγορά του προϊόντος, και οι σημερινές τιμές που διαμορφώνουν μια μέση τιμή που δεν ξεπερνάει τα 3 ευρώ το κιλό θα αυξηθούν, αρκεί οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί να διαχειριστούν σωστά τον κόπο τους.
 
Τις αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις κάνουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” οι πρόεδροι συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και καλοί γνώστες της αγοράς του κρητικού ελαιολάδου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει επιτέλους να δουν, από τώρα και μετά, πώς θα οργανωθούν καλύτερα για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του χρυσοφόρου αγαθού του ευλογημένου δέντρου της ελιάς μας!
 
Αμέσως μετά το Πάσχα, εξάλλου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση η νεοεκλεγείσα διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, με πρόεδρο τον πυρηνελαιουργό, με δραστηριότητα στην Πελοπόννησο, Μανόλη Γιαννούλη, και αντιπρόεδρο τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη. 
 
«Κανένας λόγος μείωσης των τιμών» 
 
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΕΔΟΕ, Ανδρέας Στρατάκης, τόνισε κατηγορηματικά πως κανένας λόγος δε συντρέχει για μείωση των τιμών παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου από τώρα και μετά. Αντίθετα συντρέχουν λόγοι αύξησης μετά το Πάσχα, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε. «Σήμερα το ελαιόλαδο έχει τιμή παραγωγού 3 ευρώ, έχει τιμή 3,05, έχει τιμή 3,10, αλλά έχει και τιμές κάτω από τα 3 ευρώ. Όμως από τώρα και μετά δε συντρέχουν λόγοι να μειωθεί η τιμή. Όλα είναι παιχνίδια τα οποία παίζονται σε βάρος των παραγωγών, λόγω των ημερών, λόγω της συγκυρίας. Από ’κει πέρα, στην τιμή θα πρέπει και ο παραγωγός να κινείται διαφορετικά. Δηλαδή π.χ. δεν είναι ανάγκη ο παραγωγός από την αρχή να κρατάει απούλητο το λάδι του. Θα πρέπει να τιμολογεί σταδιακά και τμηματικά την ποσότητά του ούτως ώστε να επιτύχει μια μεσοσταθμική τιμή».
 
 
Ο Ανδρέας Στρατάκης στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι, «όταν το λάδι ήταν στα 3,50 και στα 3,60 ευρώ το κιλό, έπρεπε ο παραγωγός να τιμολογήσει μια ποσότητα. Αυτή τη στιγμή το λάδι έχει μια πτωτική τάση. Η πτωτική τάση δεν οφείλεται στο ελαιόλαδο. Είναι παιχνίδια τα οποία παίζονται σε βάρος των παραγωγών κάθε χρόνο. Εγώ είπα και ξαναλέω, και θα το πω χίλιες φορές, ότι οι ποσότητες που φέτος έχουν παραχθεί δεν καλύπτουν τις παγκόσμιες ανάγκες. Άρα, θένε-δε θένε, αυτοί που θέλουν το λάδι, θα πρέπει να το πληρώσουν για να το πάρουν. Ποιο λάδι όμως; Εγώ μιλάω πάντα για εκείνους τους παραγωγούς που έχουν τα λάδια στα χέρια τους. Στις αποθήκες τους. Για τους παραγωγούς που έχουν αφήσει τα λάδια τους στα ελαιουργεία και δεν έχουν στη διάθεσή τους τίποτα περισσότερο από ένα απλό χαρτάκι, δεν μπορώ να πω τίποτα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει ζήτηση». 
 
«Να μη βιάζονται να πουλήσουν» 
 
Στην ίδια κατεύθυνση μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, όμως, και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Να δίνει ο παραγωγός σταδιακά το λάδι του. Και να μην πουλάει σε καμία των περιπτώσεων κάτω από τα 3 ευρώ τις τρεις γραμμές», λέει ο συνδικαλιστής. «Μέσα από έναν πανικό που δημιουργείται, επωφελούνται όσοι εμπορεύονται το λάδι. Αλλά υπάρχουν και σοβαροί έμποροι. Και η σοβαρότητά τους καθορίζεται από το χρόνο και από τη στάση τους. Άρα ο κόσμος να τους προτιμάει. Το ελαιόλαδο έχει μια σταθερή πορεία. Και θεωρώ ότι θα έχουμε ανάκαμψη. Αλλά όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον παραγωγό».
 
 
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί τους παραγωγούς «να εξοπλιστούν από τώρα και μετά, για να είναι έτοιμοι του χρόνου, με κατάλληλες δεξαμενές, ανοξείδωτες. Όχι πλαστικά βαρέλια. Όχι πλαστικές δεξαμενές. Όχι πήλινα. Μπορούμε όταν θα βρίσκουμε καλή τιμή να το δίνουμε το λάδι. Αν δε βρίσκουμε, να το έχουμε αποθηκεύσει. Και σε καμία περίπτωση δεν το “σκοτώνουμε” σε κακές τιμές...». 
 
«Θεωρώ ότι θα έχουμε ανάκαμψη» 
 
«Μετά το Πάσχα θεωρώ σίγουρη την ανάκαμψη», λέει στην εφημερίδα μας και ο ιδιώτης ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης. «Αλλά δεν μπορώ να πω πότε. Και ούτε πρέπει να περιμένουμε την Τρίτη του Πάσχα το λάδι να πάει στα 3,5 ευρώ. Σήμερα η μέση τιμή είναι λίγο πιο κάτω από τα 3 ευρώ, αλλά η τιμή θα ανέβει, εκτιμώ κι εγώ», λέει χαρακτηριστικά.
 
 
Όσο για τις προτάσεις του προέδρου του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, Μανόλη Φραγκάκη, ως προς την αλλαγή του τρόπου εμπορίας ελαιολάδου, ο ίδιος είναι απολύτως σύμφωνος. «Εγώ εφαρμόζω την αγορά του ελαιοκάρπου από τον παραγωγό μέσα από τη μέθοδο του “κοινού σωρού”. Και συμφωνώ και με την εμφιάλωση του λαδιού σε πεντάλιτρα και σφραγισμένα δοχεία. Ο κ. Φραγκάκης μιλάει για μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Ισπανοί. Και συμφωνώ κι εγώ», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Αλμπαντάκης.
 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Φραγκάκης, στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει ο ελαιοπαραγωγός να πουλάει τον ελαιόκαρπό του και όχι το ελαιόλαδο. «Έχετε δει ποτέ τον αμπελουργό να πουλάει το μούστο του;», διερωτάται σχετικά ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, για να στηρίξει τη θέση του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου.
 
 
neakriti.gr