Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για τις Δημοτικές Εκλογές

2:26 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019
02:04 μ.μ. - Τετ, 24/26/2019
Image: Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για τις Δημοτικές Εκλογές

Για ποιους λόγους ξεχωρίζουν αυτές οι δημοτικές εκλογές

Αυτές οι δημοτικές εκλογές ξεχωρίζουν για δύο λόγους: 
 
 
Ο πρώτος είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη Ι, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την αποσύνδεση των εκλογών των Δημοτικών Ενοτήτων από το κεντρικό ψηφοδέλτιο και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στο εσωτερικό των δήμων. 
 
Το νέο εκλογικό σύστημα, εκτός του ότι είναι δίκαιο, δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και ανάγκες, να ασχοληθούν με τις υποθέσεις του τόπου τους. Μέχρι σήμερα αυτοί ήταν αναγκασμένοι ή να απέχουν ή να συμμετέχουν στα πλαίσια προσωποκεντρικών σχηματισμών, εξυπηρετώντας διαφορετικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, η αύξηση των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων και η αποσύνδεση των εκλογικών τους διαδικασιών από τις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές εκλογές χωρίς ανούσιους διχασμούς.
 
 
Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις προοπτικές του κάθε τόπου μετά το τέλος των μνημονίων και των ασφυκτικών και αντικοινωνικών περιορισμών.
 
 
Να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και οργάνωσης της ζωής μας, που δεν θα επαναλαμβάνει τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Που θα στηρίζεται στη διαφάνεια και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών. Αυτή η συζήτηση και η αντιπαράθεση πρέπει να γίνει με προγράμματα και προτάσεις και να μην χαθεί πίσω από προσωπικές και μικροκομματικές συγκρούσεις.
 
 
Με αυτές τις σκέψεις η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, αφού συζήτησε την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τις Δημοτικές εκλογές, αποφάσισε να μην δώσει ιδιαίτερη υποστήριξη σε καμία υποψηφιότητα στους Δήμους του Λασιθίου.
 
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή δεν διακρίνουμε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεων. Όμως η παραδοσιακή λογική των “χρισμάτων” οδηγεί στη μετατροπή της προγραμματικής συζήτησης και αντιπαράθεσης που είναι αναγκαία σε κάθε δήμο, σε σύγκρουση κομματική και εμποδίζει τις συγκλίσεις. Τα “χρίσματα” τα δίνει με την ψήφο του ο λαός και όχι τα κόμματα. Μπορούμε πολύ πιο εύκολα να συμφωνήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από “τα κάτω” παρά με συμφωνίες από “τα πάνω”.
 
 
Σήμερα, το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Φιλόδημος Ι και ΙΙ κ. α.) αλλά και οι νέοι θεσμοί διαχείρισης και συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο (ΦΟΔΣΑ, Φορείς διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί, Ενεργειακές Κοινότητες κ. α.),
πρέπει να αξιοποιηθούν, με στόχο την δίκαιη ανάπτυξη κάθε δήμου και κάθε δημοτικής ενότητας αλλά και την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Η αδιαφάνεια και η διαπλοκή πρέπει να πάψουν να καθορίζουν την μοίρα του τόπου μας.
 
 
Καλούμε όλους τους πολίτες του Λασιθίου να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση και την αντιπαράθεση για το μέλλον του τόπου μας και να κρίνουν με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και την αξιοπιστία των λόγων και των προτάσεων.
 
 
Οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλουν σε κάθε  δήμο στην ανάδειξη των προβλημάτων, στην ανάπτυξη του προγραμματικού διαλόγου και στη σύγκλιση των δυνάμεων που στοχεύουν στη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον.
 
 
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ