Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον Ηχώ - Ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

5:44 μ.μ. - Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
05:12 μ.μ. - Σάβ, 14/44/2019
Image: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον Ηχώ - Ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών και πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ενεργειακό και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο μίλησε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99.8 ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως τόνισε η Τουρκία δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο όπως η Ελλάδα. Προβάλλει ισχύ, δύναμη, έχει αυξήσει το ΑΕΠ της, από την άλλη όμως έχει αποξενωθεί από τους γείτονές της. Οι εξελίξεις στο ενεργειακό δημιούργησαν νέα δεδομένα. Με τον αγωγό πχ που ενώνει Ισραήλ -Ευρώπη αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Τουρκία αισθάνεται να ασφυκτιά. Θέλει λοιπόν να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς πχ προσεγγίζοντας τη Λιβύη. Απέναντι σε αυτούς τους αντιπερισπασμούς η Ελλάδα έχει διπλωματικές συμμαχίες , έχει όμως και αποτρεπτικές δυνάμεις Πολεμική Αεροπορία, πολεμικό ναυτικό, στρατό. Θα πρέπει δε να ενισχυθεί η φωνή της Ευρώπης, ότι έχει δική της άμυνα. Και η Ευρώπη να εγγυάται πως τα σύνορα κάθε χώρας - μέλους της είναι και δικά της, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σε άλλο σημείο είπε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε εξ αρχής στις επαφές με τον Ερντογάν να θέσει τα θέματα αυτά όπως και το προσφυγικό. Επεσήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τα οικονομικά ή μια συμφωνία μέσω Χάγης με την Τουρκία εάν δεν ξεκαθαρίσουν πρώτα, νομικά και με βάση το δίκαιο της θάλασσας, ζητήματα όπως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, να προωθηθούν εκ μέρους της χώρας μας συμμαχίες, να ασκηθούν πιέσεις όταν η Τουρκία παρανομεί και να επιβάλλονται κυρώσεις και να εξεταστεί και το θέμα των όπλων προς την γειτονική χώρα.

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο να είμαστε ενωμένοι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση. Από πλευράς τους θα ασκούν κριτική όπου είναι αναγκαίο, κριτική δημιουργική, με προτάσεις.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Κατρούγκαλου: