Ο Γ. Κομιανός Γενικός Διευθυντής της Anthesis A.E. στον Ηχώ 99,8 για την tuta

12:02 μ.μ. - Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019
12:03 μ.μ. - Δευ, 04/02/2019
Image: Ο Γ. Κομιανός Γενικός Διευθυντής της Anthesis A.E. στον Ηχώ 99,8 για την tuta

Γιατί λέει όχι το Υπουργείο στην επιδότηση του κομφούζιο στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης

Μπορεί οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες να ήταν ευνοϊκές στην αποφυγή έντονων προβλημάτων από την tuta absoluta  στην τομάτα ο καιρός όμως βελτιώνεται και δεν αποκλείεται η κατάσταση να αλλάξει οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την αντιμετώπισή της.

Ο κ. Γιώργος Κομιανός Γενικός Διευθυντής της εταιρίας ANTHESIS μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους παραγωγούς επισημαίνοντας την αναγκαιότητα, μεταξύ άλλων, να διατηρούν το θερμοκήπιο καθαρό, να τοποθετούν εντομολογικά δίκτυα, να κάνουν συνεχώς αυτοψία στο θερμοκήπιο ώστε εαν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα κ.α. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους λόγους που δεν έχει ενταχθεί η θερμοκηπιακή τομάτα στο επιδοτούμενο πρόγραμμα Κομφούζιο για καταπολέμηση της Tuta absoluta ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα  εφαρμόζεται στις δενδροκαλλιέργειες, ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές. Τόνισε καταρχάς θα πρέπει το Υπουργείο να επανυποβάλει αίτημα στην Ε.Ε.



Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ποσό  της επιδότησης στις δενδροκαλλιέργειες δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα  90 ευρώ το στρέμμα. Το ποσό αυτό για τις δενδροκαλλιέργειες είναι μια σημαντική κάλυψη. Στην περίπτωση της Tuta  στην τομάτα είναι πολύ χαμηλό το ποσό αυτό και δεν καλύπτει τις ανάγκες του παραγωγού. Επιπλέον μετά από 3 χρόνια συμμετοχής στο πρόγραμμα υπάρχει η δέσμευση για τους ενταγμένους καλλιεργητές να μην χρησιμοποιούν χημικά για την καταπολέμηση του  συγκεκριμένου εχθρού την tuta δηλαδή  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προτίθενται να στήσουν κάποια πειραματικά για τα επόμενα δυο χρόνια για να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί το έντομο χωρίς τη χρήση χημικών. Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αναμένονται να δρομολογηθούν  και οι  επόμενες κινήσεις, σημείωσε ο κ. Κομιανός.
 
Ακούστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8: