Μονόδρομος η ενιαία διαχείριση για το ελαιόλαδο

10:57 π.μ. - Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
10:12 π.μ. - Πέμ, 12/57/2019
Image: Μονόδρομος η ενιαία διαχείριση για το ελαιόλαδο

Εμμένει στη θέση της συναίνεσης η Ένωση Σητείας - Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των Ενώσεων από όλη την Κρήτη

Συμφώνησαν σε ενιαίες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών οι πρόεδροι των Ενώσεων απ όλη την Κρήτη που συνεδρίασαν σήμερα στη Σητεία. Ανοιχτό παραμένει όμως το θέμα της ενιαίας διαχείρισης του λαδιού, με την διαφορετικότητα στην ποιότητα ανά περιοχή να επιβάλλει την αναζήτηση,σε πρώτη φάση, κοινού πλαισίου για τη συζήτηση που θα περιλαμβάνει αναλυτική επιστημονική παρουσίαση και τεκμηρίωση , και στη συνέχεια την απαραίτητη συναίνεση συνεταιρισμών και ενώσεων αλλά και μεμονωμένων παραγωγών.

Μια πολύ δύσκολη επιχείρηση που αν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πράγμα που δεν μπορεί να το εξασφαλίσει κανείς, είναι η αναγκαία συνθήκη για να συναινέσει η Ενωση Σητείας σε ενιαία διαχείριση, με τον πρόεδρο της Μανώλη Μαυροματάκη να παραμένει σταθερός στην άποψη που είχε εκφράσει πριν από ένα μήνα περίπου στην πρώτη συνάντηση των Ενώσεων της Κρήτης στο Ηράκλειο.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Σητείας σημείωσε και πάλι στις ιδιαιτερότητες του ελαιολάδου ανά περιοχή , αναφέρθηκε στις περιοχές που έχουν πιστοποιηθεί με ΠΟΠ, ζήτησε πλαίσιο με συγκεκριμένες προτάσεις και επέμεινε στην ανάγκη διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Από τον ίδιο έγινε σαφές πως μια θετική του ψήφος για την ενιαία διαχείριση του λαδιού της Κρήτης θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μετά από διαβούλευση , συναινέσουν σε κάτι τέτοιο.

Διαφωνία υπήρξε και στο θέμα της ετικέτας Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, με τον Μ. Μαυροματάκη να δηλώνει απογοητευμένος από το σχετικό φάκελο προώθησης του θέματος από την Περιφέρεια.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του προέδρου της Ενωσης Ηρακλείου Σταύρου Γαβαλά, που τάσσεται υπέρ της κοινής διαχείρισης με το σκεπτικό πως η ισχύς βρίσκεται στην ένωση των δυνάμεων, μέσα στη γενικότερη κρίση αλλά και τα ειδικά προβλήματα των ελαιοπαραγωγών η οργάνωση μπορεί να δώσει τη λύση, με σεβασμό στα προϊόντα ΠΟΠ κάθε περιοχής και όχι με εκμηδενισμό τους.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Μπάμπης Δραγασάκης, αναφέρθηκε στην ανάλογη σύσκεψη που έγινε στην Ιεράπετρα, υποστηρίζοντας πως η πρόταση για ενιαία διαχείριση οδηγεί σε μια προστατευτική ομπρέλα που δεν θα κλείσει δρόμους, αλλά θα ανοίξει καινούργιους.

Και οι δυο έφεραν ως παράδειγμα τις ανάλογες κινήσεις από άλλες χώρες, ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως στο τέλος θα βρεθεί κοινός παρανομαστής.

Υπήρξαν και ομόφωνες αποφάσεις στη σύσκεψη που αφορούν κυρίως θεσμικά θέματα και τη λειτουργία των συνεταιρισμών.

 style100fm.gr