Κοινωνικό μέρισμα 2018: Σήμερα η απόφαση με τα κριτήρια - Τι θα προβλέπει

9:11 π.μ. - Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018
09:04 π.μ. - Πέμ, 12/11/2018
Image: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Σήμερα η απόφαση με τα κριτήρια - Τι θα προβλέπει

Δεν πρόκειται να ανοίξει σήμερα το koinonikomerismagr για αιτήσεις, καθώς η ενεργοποίηση αναμένεται τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Τάγαρης, η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ όπως ήταν γνωστό ως τώρα, επρόκειτο να ανοίξει σήμερα Τρίτη 4 Δεκεμβρίου.
 
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 είπε ότι: «Ο στόχος για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν η Τρίτη. Εκτιμώ ότι το άνοιγμα θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας».
 
Όπως είπε, «αναμένουμε την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να γίνουν οι τελικές δοκιμές, να ενημερωθούν τα κείμενα, και προς το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει να ανοίξει η πλατφόρμα».
 
Σήμερα Τρίτη αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Συνολικά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση το κοινωνικό μέρισμα θα κυμανθεί από 250 έως 1.350 ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους θα γίνουν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.
 
Βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι.
 
Δηλαδή έως 9.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 27.000 ευρώ για νοικοκυριό µε δύο ενήλικα και πέντε ή περισσότερα ανήλικα µέλη. Λαµβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδηµα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγµατικό ή τεκµαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, µετά την αφαίρεση των εισφορών. Στα περιουσιακά κριτήρια αναµένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός µερίσµατος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειµενικών αξιών.
 
Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet.
 
Επομένως, ο δικαιούχος θα πρέπει να εισάγει τους κωδικούς που έχει για το taxis – δηλαδή το user name και το password, όπως θα ζητηθεί.
 
Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ένα email έτσι ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τις υπηρεσίες. Καθώς το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, θα ζητηθεί ο αριθμός ΑΜΚΑ
 
Ενήλικα τέκνα, γονείς, συγγενείς ή φίλοι που φιλοξενούνται δεν μπορούν να λάβουν οι ίδιοι το κοινωνικό μέρισμα. Το μέρισμα θα το λάβει ο υπόχρεος του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί εφόσον αθροιστικά όλα τα εισοδήματα των μελών που ζουν κάτω από την ίδια στέγη είναι εντός των προαναφερόμενων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
 
Το κοινωνικό μέρισμα είναι εδώ και μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική αίτηση. Υπάρχει ωστόσο μια κατηγορία δικαιούχων που θα πάρει τα χρήματα χωρίς να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Χωρίς αίτηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, θα πάρουν τα χρήματα όσοι είναι άνω των 70 ετών.
 
Τα άτομα αυτά, όπως είπε στην κρατική τηλεόραση ο αιτήσεις Αναστάσιος Τάγαρης θα πληρωθούν κανονικά τα χρήματα στις 14 Δεκεμβρίου μέσω μιας διαδικασίας που θα τρέξει αυτόματα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι και συγγενείς των ατόμων αυτών είναι πως εάν η πληρωμή δεν γίνει στις 14 του μήνα τότε υπήρξε κάποιο πρόβλημα και έτσι θα χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία της αίτησης.
 
 
 
dikaiologitika.gr