Καύσωνας: Γιατί απαγορεύονται οι ψεκασμοί του δάκου;

2:47 μ.μ. - Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2019
02:09 μ.μ. - Σάβ, 07/47/2019
Image: Καύσωνας: Γιατί απαγορεύονται οι ψεκασμοί του δάκου;

Το καλοκαιρινό σκηνικό των τελευταίων ημερών είχε θετική επίδραση

Σύμμαχος των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης απέναντι στον δάκο της ελιάς είναι ο καιρός των τελευταίων ημερών, αφού οι θερμοκρασίες από 32 βαθμούς και πάνω κάνουν δύσκολη τη ζωή τού επιβλαβούς εντόμου. Αυτό ξεκαθάρισε χθες στη “Νέα Κρήτη” η ερευνήτρια-εντομολόγος του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, αναφερόμενη σε χαμηλούς δακοπληθυσμούς φέτος, λόγω του βαρύ χειμώνα από τη μια, και των αυξημένων θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών από την άλλη, που έρχονται σε ένα κρίσιμο στάδιο, βοηθώντας την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.
 
Μάλιστα, τόνισε ότι απαγορεύεται να κάνουμε με τέτοιες θερμοκρασίες δολωματικούς ψεκασμούς, αφού ο δάκος δε θα μπορέσει να πετάξει για να καθίσει πάνω στο δόλωμα με το εντομοκτόνο και τη μελάσα. «Με θερμοκρασίες από 32 βαθμούς και πάνω, ο δάκος σταματάει τη δραστηριότητά του. Δηλαδή δεν πετάει, δεν μπορεί να πάει να ωοτοκήσει. Και αν έχουμε παρατεταμένες θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου, τότε σε περίπτωση που ο δάκος έχει αφήσει αβγά ή εάν έχει αφήσει αβγά ή εάν έχουν προχωρήσει τα πρώτα προνυμφικά στάδια, τότε έχουμε τη θνησιμότητά τους. Και τέτοιες παρατεταμένες θερμοκρασίες έχουμε τις τελευταίες μέρες», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η Αργυρώ Καλαϊτζάκη. Σε ό,τι αφορά τους δολωματικούς ψεκασμούς κατά του δάκου, «όταν έχουμε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες, πάλι δε χρειάζονται αυτοί οι ψεκασμοί. Απαγορεύονται. Γιατί το έντομο δεν είναι δραστήριο. Οπότε δε θα πάει να κάτσει πάνω στο δόλωμα να φάει και να ψοφήσει. Και χάνει και το φάρμακο ουσιαστικά τη δράση του»...
 
 
Επίσης, όταν έχουμε τόσο υψηλές θερμοκρασίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κρήτη, οι υγρασίες είναι σε χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν ευνοείται η εξάπλωση του δάκου, σύμφωνα με την κ. Καλαϊτζάκη. 
Για την κατάσταση των δακοπληθυσμών στην Κρήτη, η ίδια μας μιλάει πρώτα για τον νομό Χανίων, όπου και δραστηριοποιείται ερευνητικά. «Τώρα αρχίζει λίγο να ανεβαίνει ο πληθυσμός του δάκου στον νομό Χανίων. Μέχρι τώρα δεν είχαμε καθόλου πληθυσμούς. Είχαμε κάτω του ορίου για να ψεκάσουμε. Και ουσιαστικά τώρα θα αρχίσει η πρώτος δολωματικός στις μεσοπρώιμες και τις όψιμες περιοχές. Έχει γίνει μόνο στις πρώιμες περιοχές. Μόλις τελειώσει ο μίνι καύσωνας, θα ξεκινήσει», πρόσθεσε η κ. Καλαϊτζάκη. 
Σε ό,τι αφορά τον νομό Ρεθύμνου, μας είπε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) μιλούσα με τη διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης, που μου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός στις πρώιμες περιοχές, ενώ σε κάποιες περιοχές έχει γίνει και δεύτερος ψεκασμός, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει η χοντρολιά που είναι πιο ευαίσθητη. Και γενικά σε όλη την Κρήτη φέτος σε σχέση με πέρυσι οι πληθυσμοί είναι χαμηλότεροι. Ξεκινήσαμε με χαμηλούς πληθυσμούς λόγω ενός ψυχρού χειμώνα που είχαμε και των βροχοπτώσεων. Τώρα, οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε αυτή την εβδομάδα πάλι θα μας ωφελήσουν, γιατί και τον δάκο θα σταματήσουν και αν υπάρχουν κάπου αβγά, πάλι μπορεί να έχουμε θνησιμότητα σε αυτά»...
 
Κλιματική αλλαγή και δάκος
 
Να υπενθυμίσουμε μελέτη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το 2014, σύμφωνα με την οποία: τα ελαιόδεντρα της Μεσογείου - και της Ελλάδας - θα είναι από τις λίγες καλλιέργειες που θα ευνοηθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και θα εμφανίσουν αυξημένη απόδοση και κερδοφορία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα Ιταλών επιστημόνων.
Μια μέση άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 1960 και 2050 θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ελαιοδέντρων, ενώ παράλληλα θα δυσκολέψει την επιβίωση της μύγας του δάκου (Bactrocera oleae), του χειρότερου εχθρού της ελιάς, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιώσιμης Διαχείρισης των Αγροοικοσυστημάτων του Κέντρου Ερευνών Casaccia της Ρώμης. 
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, εκτιμά ότι στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου παράγεται το 97% των ελιών παγκοσμίως, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατά 4,1% κατά μέσο όρο την παραγωγή και κατά 9,6% τα καθαρά κέρδη των ελαιοπαραγωγών.
 
 
neakriti.gr