Η πρώτη παραλία για ΑμΕΑ στην Ιεράπετρα

10:43 π.μ. - Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015
10:02 π.μ. - Τρί, 03/43/2015
Image: Η πρώτη παραλία για ΑμΕΑ στην Ιεράπετρα

Με χαρά άκουσα τελευταία, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Ιεράπετρας, ότι δόθηκε επιτέλους λύση για την ολοκλήρωση της κατασκευής της παραλίας ΑΜΕΑ στην Ιεράπετρα, με την παράληλη τοποθέτηση του seatrac, ένα πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης στη θάλασσα.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός (seatrac), είναι φορητός, αυτόνομος ενεργειακά (δουλεύει με ηλιακή ενέργεια), είναι μια Ελληνική πατέντα μιας ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, που ολοκληρώθηκε το 2012, ενώ στις 17-Σεπ.-2013 κέρδισε το Α' Βραβείο καινοτομίας από τον ΣΕΒ και έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σε 22 παραλίες στην Ελλάδα.(www.tobea.gr).
 
 
Ο πρώτος μηχανισμός στη Κρήτη απ' ότι φαίνεται, θα τοποθετηθεί στην Ιεράπετρα.
 
Πιστεύω πως η συγκεκριμένη παραλία, στη θέση που επιλέχθηκε, όπως θα διαμορφωθεί οριστικά, θα διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα, θα γίνει ένας πόλος έλξης για ΑμΕΑ και των συνοδών αυτών, ενώ θα προκαλέσει και το ενδιαφέρον τουλάχιστο σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο από τουριστικά γραφεία, που ασχολούνται αποκλειστικά με την ξενάγηση ΑμΕΑ και Ηλικιωμένων. Η πόλη μας ως γνωστό, προσφέρεται στο σύνολο της, γι' αυτές τις κατηγορίες τουριστών, λόγω του ότι είναι επίπεδη ενώ επιλέγεται ως τουριστικός προορισμός από Βόρειες Χώρες, κυρίως αρχές και τέλος της τουριστικής περιόδου, (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο – Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
 
Ως τουριστικό προϊόν για την Ιεράπετρα, πέραν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ως τόπος, έχομε επιπλέον, Βραβευμένες Χρυσές παραλίες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο (www.eucc.net), με προσβασιμότητα από όλους και για όλο το χρόνο.
(Υ.Γ. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την διαμόρφωση συνολικά 6 παραλιών για ΑμΕΑ & Ηλικιωμένους σε αστικές και περιαστικές παραλίες του Δήμου μας. Τελωνείο, Waikiki, Γρα-Λυγιά, Μύρτος, Μ.Παραλία, Μ.Γιαλός)
 
Σωμαράκης Γιώργος