Ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την ΕΑΣ Ιεράπετρας

8:23 π.μ. - Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017
08:03 π.μ. - Παρ, 10/23/2017
Image: Ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την ΕΑΣ Ιεράπετρας

Δείτε εδώ

1. Έρχονται αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας
Σε πιο ριζικές αλλαγές προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα στα δημόσια Ταμεία προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της χαμηλής εισπραξιμότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», το υπουργείο Οικονομικών, μόλις δυο χρόνια μετά τη θέσπιση των υφιστάμενων προστίμων, μελετάει την αλλαγή τους με γενναίο «κούρεμα» και συγκεκριμένα σε μειώσεις σε πρόστιμα για φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ανακριβείς δηλώσεις στην εφορία.
2. Έκδοση εγκυκλίου για τη δενδροκομική εκμετάλλευση δασικών ειδών σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα
Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλος διευκρινιστική εγκύκλιος που αποστέλλεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι είναι δυνατή η δενδροκομική εκμετάλλευση και επιδότηση εκτάσεων που στον δασικό χάρτη εμφανίζονται με τον χαρακτήρα ΔΔ.
Πρόκειται για εκτάσεις που εκμεταλλεύονται δενδροκομικά με είδη όπως οι καστανιές, οι αγριελιές, οι καρυδιές ή άλλα δασικά είδη, οι οποίες τελούν σε νόμιμη εκμετάλλευση που προκύπτει από πράξεις της διοίκησης (όπως για παράδειγμα παραχωρητήρια). Για αυτές τις εκτάσεις ο δασικός χάρτης δικαίως προσδίδει τον χαρακτήρα ΔΔ, δεν παύει, όμως, να υπάρχει νόμιμη χρήση αυτών και δύναται να είναι ενταγμένες, για παράδειγμα, και στο ΟΣΔΕ.
3. Διαγραφή προκαταβολής φόρου για μπλοκάκια που έκλεισαν
Στη διαγραφή της προκαταβολής φόρου που «χρεώθηκε» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να προχωρήσουν οι εφορίες, εφοσόν έχουν κλείσει από τα τέλη του προηγούμενου έτους τα βιβλία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εφορίες οφείλουν να διαγράψουν από το εκκαθαριστικό σημείωμα την προκαταβολή φόρου η οποία μάλιστα ανέρχεται στο 100% του φόρου.
Οπως φαίνεται, η φορολογική διοίκηση δεν περίμενε τη μαζική διακοπή εργασιών, με αποτέλεσμα να μην προβλέψει στο βασικό έντυπο Ε1 κωδικό τον οποίο θα μπορούσαν να συμπληρώσουν όσοι προχώρησαν το 2016 σε διακοπή εργασιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί στις δηλώσεις του 2018 που θα αφορούν τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.
Το λάθος της φορολογικής διοίκησης διορθώνεται με διευκρινιστική εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία ορίζει ότι εφόσον έχει γίνει διακοπή, για παράδειγμα στις 31 Δεκεμβρίου 2016, και δεν έχει μεσολαβήσει η έναρξη νέας δραστηριότητας, η προκαταβολή φόρου η οποία βεβαιώθηκε θα πρέπει να διαγραφεί.
4. ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, σήμερα στις 28/09/2017:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τις περιπτώσεις:
•Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων),
•Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β' ζώνης Ψυχικού.
Οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογουμένους.
Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατομμύρια ευρώ.
 5. Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β' κύκλος)
Υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους, σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σε ποιους απευθύνεταιΑπόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή κάτοχοι αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από  ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Επίσης, πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμένες από το Υπ. Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες και απόφοιτοι Μουσικών Εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος (το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την 1/1/1995). Μπορούν να συμμετέχουν:
Κατηγορία Δικαιούχων Α:  Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης), υφιστάμενοι επιχειρηματίες που θα συστήσουν νέα εταιρία με ανέργους ή μισθωτούς.
6. ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.459 ανέργων νέων ηλικίας 18-24
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 14,40 ευρώ και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα. Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού ή/και μη μισθολογικού κόστους και δεν υπερβαίνει το ποσό των 2.880 ευρώ για το σύνολο της πράξης για κάθε ωφελούμενο.
Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη 1.459 ανέργων, ηλικίας 18-24 ετών.
Όπως γράφει το dimosio.gr, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του 9μηνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).
7. Έτσι θα υπολογίζονται οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων
Στη συντονιστική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, παρουσιάζεται το πρώτο σχέδιο υπολογισμού των νέων αντικειμενικών αξιών από την αρμόδια ομάδα εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ομάδας αφού έλαβαν τα απαραίτητα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τους συμβολαιογράφους, αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν στη δημιουργία ενός μοντέλου για τον υπολογισμό των τιμών ζώνης με βάση τις πραγματικές αξίες που ισχύουν σήμερα.
Μάλιστα, χρησιμοποίησαν πιλοτικά μια περιοχή των Αθηνών, στην οποία καταγράφεται κάποια κινητικότητα αγοραπωλησιών (συγκριτικά με άλλες περιοχές όπου οι πράξεις αγοραπωλησιών είναι ελάχιστες τα τελευταία χρόνια).
Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν τα στοιχεία τιμών ακινήτων που έχει στη βάση δεδομένων της η Τράπεζα τη Ελλάδας και τα στοιχεία αγοραπωλησιών από την Ενωση Συμβολαιογράφων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία μισθώσεων που έχει στη ηλεκτρονική της βάση η ΑΑΔΕ με στόχο να διαπιστώσουν την τιμή ενοικίασης στην εν λόγω εξεταζόμενη περιοχή ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να προκύψει, όπως αναφέρουν, μια «υπονοούμενη αξία» των ακινήτων.
 
8. Στο προσκήνιο ο φόρος στο διαδίκτυο από 29/9
Τα ποσά συναλλαγών που διαφεύγουν τη φορολόγηση μέσω του διαδικτύου είναι τεράστια και η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να τα βάλει πάση θυσία υπό τον έλεγχό της. Πολύ περισσότερο όσα αφορούν σε γιγάντιους τζίρους αμερικανικών πολυεθνικών...
Σχεδόν αμέσως μετά την πρώτη σημαντική συζήτηση στο τελευταίο Eurogroup στο Ταλίν, η Κομισιόν κωδικοποίησε τις υπάρχουσες προτάσεις και τις κατέθεσε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. (ECOFIN). Οι εναλλακτικές φορολόγησης του διαδικτύου είναι σύμφωνα με την Κομισιόν τρεις και η καθεμία έχει τις δικές της τεχνικές δυσκολίες. Η πρώτη αφορά στην ενιαία φορολόγηση του τζίρου που κάνουν οι διαδικτυακές πολυεθνικές σε κάθε χώρα, η δεύτερη έχει τη μορφή ενός φόρου στην πηγή της διαδικτυακής συναλλαγής και η τρίτη έχει τη μορφή ενός τέλους σε κάθε διαδικτυακή δραστηριότητα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμόζεται η καθεμία εξ αυτών έχουν παρουσιασθεί σε ένα κείμενο έντεκα σελίδων, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ταλίν από τους εκπροσώπους των 28 χωρών της Ε.Ε.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι όλες αυτές οι διαδικασίες και όσες ακόμα χρειασθεί να γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, στοχεύουν στο να είναι έτοιμη η Ε.Ε. να πάρει απόφαση τον Δεκέμβριο και να δρομολογήσει τις διαδικασίες φορολόγησης από το 2018!
9. Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται ριζικές αλλαγές από τον Οκτώβριο
Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα - Η Ελλάδα σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον Οκτώβριο ξεκινάει να προσαρμόζεται στο μοντέλο της ΕΕ - Το ρεύμα πριν φτάσει στον καταναλωτή θα "περνάει" από τέσσερις αγορές
Ενώπιον ριζικών αλλαγών στη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, την αύξηση της διαφάνειας και την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος βρίσκεται η χώρα.
Ενώ πριν λίγα χρόνια η ΔΕΗ είχε την αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές, σήμερα ιδιώτες παραγωγοί διαθέτουν δυναμικό άνω των 2.500 μεγαβάτ (χωρίς να υπολογίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), έχει εγκατασταθεί στρατηγικός επενδυτής στον ΑΔΜΗΕ (μεταφορά), περισσότερες από 15 εταιρίες δραστηριοποιούνται στην προμήθεια (λιανική) και σύντομα δημιουργούνται τέσσερις νέες αγορές από τις οποίες θα «περνά» διαδοχικά η ηλεκτρική ενέργεια πριν καταλήξει στους καταναλωτές.
 
 
ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ