Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα

8:06 π.μ. - Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016
08:12 π.μ. - Τρί, 20/06/2016
Image: Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα

Ο ένοπλος ο οποίος δολοφόνησε χθες το απόγευμα τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία σε επίθεση μέσα σε μια γκαλερί όπου μιλούσε ο Αντρέι Καρλόφ ήταν αστυνομικός και ανήκε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της Άγκυρας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η δολοφονία προκάλεσε «βαθιά» θλίψη στην Τουρκία και σημείωσε ότι διαπράχθηκε ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης.
 
Ο Σόιλου επιβεβαίωσε επίσης ότι τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, αλλά κανένας τους δεν είναι σοβαρά και ο ένας πήρε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.
 
Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και ότι είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.
Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα πως ο δράστης είπε κάτι «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης». Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να φώναξε «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνεις εδώ», «μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τ’ αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε», «όποιος έχει ευθύνη θα πληρώσει» και «Αλλάχου Άκμπαρ».
 
Πούτιν: Να μάθουμε ποιός κρύβεται πίσω από τη δολοφονία
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την δολοφονική επίθεση για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.
«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν. 
«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.   
Χαρακτήρισε την δολοφονία μια «πρόκληση» με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες. 
 
"Απάνθρωπη δολοφονία"
 
Άγρια και απάνθρωπη δολοφονία, χαρακτήρισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ , Μαρία Ζαχάροβα , την επίθεση κατά του πρεσβευτή της χώρας στην Άγκυρα, Αντρέι Κάρλοφ .
Ήταν μια τρομοκρατική πράξη, οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν , αναφέρει η Μ . Ζαχάροβα .
Το τρομοκρατικό αυτό κτύπημα μπορεί να αποτελεί προβοκάτσια με στόχο να πλήξει την άνοδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Αν πράγματι είναι έτσι  τότε θέλω να πιστεύω ότι οι οργανωτές αυτού του βάρβαρου πλήγματος δεν θα πετύχουν το στόχο τους και δεν θα έχουμε νέα περίοδο ψύχρανσης  των σχέσεων με την Τουρκία , τονίζει ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας , Λεονίτ Σλούτσκι .
Εν τω μεταξύ θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Μόσχα η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με θέμα την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και ήδη έφθασε στη ρωσική πρωτεύουσα  ο Τούρκος ΥΠΕΞ , Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 
«Εκτιμώ πως παρά την τρομερή τραγωδία που εκ των πραγμάτων θα επισκιάσει τις συνομιλίες αυτές  η Μόσχα και η Άγκυρα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία για όλα τα θέματα της ατζέντας που συμφωνήθηκαν» , εκτίμησε ο Λεονίτ Σλούτσκι .
 
 
Εκτός κινδύνου ο ομογενής που τραυματίσθηκε
 
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο ομογενής, Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ο οποίος τραυματίσθηκε στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ζιμπιρικάκης φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι,  χειρουργήθηκε και νοσηλεύται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του . 
Τον τραυματία ομογενή επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.
 
Υπό κράτηση η μητέρα και η αδελφή του δράστη
 
Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση σήμερα την αδελφή και τη μητέρα του ενόπλου που πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρεσβευτή σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
Οι δύο γυναίκες κρατούνται στην επαρχία του Αϊδινίου, στη νοτιοδυτική Τουρκία.
 
 
Τα θανάσιμα πυρά κατά του πρέσβη
 
 
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά και απεβίωσε μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.
 
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Hürriyet στο Διαδίκτυο, ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας για τη Ρωσία σε μια γκαλερί στην Άγκυρα. 
Κατά τη Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία εκτίμησε πως πρόκειται για μια επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής.
Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, υπάρχουν πολλοί ακόμη τραυματίες από τα πυρά.
 
Oι πληροφορίες για το δράστη
 
Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία, του Αντρέι Καρλόφ, φέρεται σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μπήκε στη γκαλερί όπου γινόταν μια έκθεση φωτογραφίας με αστυνομική ταυτότητα.
Μια φωτογραφία που μεταδόθηκε από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζει ανθρώπους πεσμένους στο δάπεδο.
Στο σημείο φέρεται κατά δημοσιεύματα που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik να έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk μετέδωσε ότι ακούστηκαν κι άλλα πυρά στον χώρο όπου διαπράθχθηκε η επίθεση.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ο δράστης μίλησε «για το Χαλέπι» και είπε ότι ήθελε «εκδίκηση».
 
Νεκρός ο δράστης
 
Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
 
Μαρτυρία
 
Ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και τον δολοφόνησε μίλησε «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης», όπως αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε ο Κιλίτς.
 
Ενημερώθηκε ο Πούτιν
 
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση ενός ενόπλου εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.
Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ είναι νεκρός.
 
Ποιός ήταν ο Ρώσος πρέσβης
 
Διπλωμάτης καριέρας με πολυετή θητεία από διάφορες θέσεις στο διπλωματικό σώμα της πρώην ΕΣΣΔ και πλέον της Ρωσίας, ήταν ο 62χρονος πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ που έχασε ήδη  τη μάχη για τη ζωή του, στην Άγκυρα. 
Ο Αντρέι Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης. Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία.  Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.
Ειδικότερα, είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της πρώην ΕΣΣΔ στην Κορέα και στη συνέχεια της Ρωσίας, επί σειρά ετών και από διάφορες θέσεις. Αργότερα  υπηρέτησε στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα καθήκοντα πρεσβευτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013. Ήταν  παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού. 
 
Καταδικάζει η Ουάσιγκτον
 
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία νωρίτερα σήμερα.
Ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ υπέκυψε στα τραύματά του μετά την επίθεση που δέχθηκε από έναν ένοπλο ενώ εκφωνούσε ομιλία σε μια γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα.
«Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του. 
«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του», πρόσθεσε.
 
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας
 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία υπέκυψε στα τραύματά του, έκανε λόγο περί τρομοκρατικής ενέργειας και διεμήνυσε πως η ρωσική διπλωματία θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», είπε η Ζαχάροβα.
«Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
Καταδικάζει η Ελλάδα
 
Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την «ειδεχθή δολοφονία» του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανάρτηση στο τουίτερ, το ΥΠΕΞ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ. 
 
Συρία: Απεχθές έγκλημα
 
Η Συρία, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, καταδίκασε σήμερα την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «απεχθές έγκλημα». 
«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 
«Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ. 
Ο άνδρας που πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Άγκυρα μίλησε για το «Χαλέπι» κι είπε ότι ήθελε να πάρει «εκδίκηση», περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
 
Καταδικάζουν διεθνείς οργανισμοί και διπλωμάτες
 
Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, έκρινε πριν από λίγο ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία», είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Την ίδια άποψη εξέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φατίχ Εκέ: «η σφαίρα εναντίον του πρεσβευτή (της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι) Καρλόφ δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο. Είχε επίσης στόχο τις τουρκορωσικές σχέσεις», έγραψε.
Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Γκι-μουν.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter και τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».
Τον φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας «ειδεχθούς» επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» κι εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό».
 
Πατέρας ενός παιδιού ήταν ο πρέσβης
 
Πατέρας ενός παιδιού ήταν ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ, που έχασε την ζωή του στην επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο σε έκθεση φωτογραφίας. Υπηρετούσε στην Άγκυρα από τον Ιούλιο του 2013.
Ο θάνατος του πρέσβη επιβεβαιώθηκε αρχικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και στην συνέχεια από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Ιμπραχίμ Καλίν,  ο Πρόεδρος της Τουρκίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον ενημέρωσε για την δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα.
Ο δράστης της επίθεσης φέρεται να είναι ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας , απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης, γεννημένος στο Αιδίνιο.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σ΄ έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.
Την έκθεση φωτογραφίας, όπου έγινε η επίθεση επισκέφθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας ενώ αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών, .
        Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημερώθηκε για την δολοφονική επίθεση κατά την πτήση του προς την Μόσχα, όπου αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για την Συρία.
        Την επίθεση καταδίκασε και ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία με την Ρωσία.
 
 
Ο δράστης είχε αποταχθεί μετά το πραξικόπημα
 
 
Ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς που δολοφόνησε τον ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ήταν πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την "τρομοκρατική οργάνωση" του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικός, παρουσιάζοντας πλαστή ταυτότητα. 
Φώναξε η "Ρωσία θα βιώσει την εκδίκηση για την Συρία", πριν ανοίξει πυρ. 
Ο Αλτιντάς έπεσε νεκρός από τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο της αστυνομίας και εντοπίστηκε πάνω του μια αστυνομική ταυτότητα.
 
Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Πούτιν
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε σήμερα στον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με την τρομοκρατική ενέργεια η οποία στοίχισε τη ζωή του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, του Αντρέι Καρλόφ, ανακοίνωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για του δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση», δήλωσε ο Καλίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

tanea.gr