Εγκρίθηκε η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

9:56 π.μ. - Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015
09:02 π.μ. - Τετ, 25/56/2015
Image: Εγκρίθηκε η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

Η έγκριση του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Ιεράπετρας για την πενταετία 2015 – 2019, η δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης Υγείας, αλλά και η Επιβολή Τελών Εδάφους και Υπεδάφους ήταν θέματα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Φραγκούλη παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός του επιχειρησιακού προγράμματος βασικός σκοπός του οποίου είναι η προώθηση της ανάπτυξης του δήμου σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα, το οποίο εξειδικεύεται σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης στοχεύει, όπως αναφέρθηκε, τόσο στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, όσο και στην προώθηση της εσωτερικής ανάπτυξης του δήμου ως οργανισμού, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασιών. Παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δήμου σε τομείς, όπως ο πρωτογενής και δευτερογενής, ο τουρισμός, η διαχείριση απορριμμάτων, το περιβάλλον, η οδοποιία και οι συγκοινωνίες, ο κοινωνικός τομέας, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός κ.α, το στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς και το όραμα για τους παραπάνω τομείς και αποτελεί βασικό εργαλείο, όπως επισημάνθηκε για την άσκηση του αναπτυξιακού ρόλου του δήμου.
 
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα ένα άλλο σημαντικό θέμα που αφορά στη δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) στον Δήμο Ιεράπετρας. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας, κ. Αντώνης Πετράς πρόκειται για μια δομή που θα συντονίζει την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες της Ιεράπετρας, θα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και βέβαια θα αναπτύσσει δραστηριότητες αγωγής και προαγωγής της υγείας. Συγκεκριμένα πρόκειται να προσφέρει ενημέρωση και συμβουλευτική καθοδήγηση για την πρόληψη νοσημάτων, προσυμπτωματικούς και προληπτικούς ελέγχους και οργάνωση προγραμμάτων μαζικού ελέγχου, συμβάλλοντας έτσι στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών μέσα από υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής.
 
Παράλληλα, στα εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και το θέμα της επιβολής τέλους χρήσης κοινοχρήστου χώρου για τη χρήση εδάφους και υπεδάφους εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, θέμα που είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για τέλος που θα επιβάλλεται στους ήδη χρησιμοποιούμενους κοινόχρηστους χώρους για την τοποθέτηση από κοινωφελείς επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες, υποσταθμών ΔΕΗ, ΑΤΜ τραπεζών, στύλων, ταχυδρομικών κουτιών, τηλεφωνικών θαλάμων κ.α.
 
Όπως τονίστηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, μέσω της επιβολής του συγκεκριμένου τέλους ο δήμος μπορεί να αποκομίσει έσοδα αναγκαία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Στην ουσία πρόκειται για τέλη που επιβάλλονται ήδη σε άλλους δήμους και ανήκουν στα θεσμοθετημένα έσοδα που πρέπει να εισπράττονται, εφόσον μέχρι τώρα οι δαπάνες για τη συντήρηση των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων λόγω χρήσης του εδάφους και του υπεδάφους βάρυναν κατά κύριο λόγο το δήμο και όχι τους χρήστες των εν λόγω χώρων, οι οποίοι είναι και οι ωφελούμενοι.