Δήμος Ιεράπετρας: Από τις 13 γαλάζιες σημαίες στις 2!

11:35 π.μ. - Τρίτη, 21 Μαΐου 2019
11:05 π.μ. - Τρί, 21/35/2019
Image: Δήμος Ιεράπετρας: Από τις 13 γαλάζιες σημαίες στις 2!

Γράφει ο Παύλος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός, πιστοποιημένος επιθεωρητής του προγράμματος Γ.ΣΣ

Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 45 χώρες, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.
 
Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. Το 2019 η Ελλάδα έχει 515 βραβευμένες ακτές, 15 μαρίνες και 4 σκάφη αειφόρου τουρισμού που κέρδισαν τη “Γαλάζια Σημαία.
 
Ο δήμος Ιεράπετρας, έχασε φέτος άλλες 4 σημαίες. Έτσι, από τις 13 σημαίες που είχαμε διαχρονικά κάποια στιγμή, φτάσαμε στις 2. (Μύρτος, Ιεράπετρα 1, Ιεράπετρα 2, Χρυσή 1, Χρυσή 2, PETRA MARE, TYLISSOS BEACH, OSTRIA RESORT, Sunshine Kreta & Sunshine Crete Village, PORTO BELISSARIO, Αγιά Φωτιά, Ανάληψη, Λαγούφα προ διχοτόμηση Μακρύ Γιαλού). 
 
Όλες οι δημοτικές αρχές, ανεξαιρέτως, δεν είχαν δώσει το βάρος που θα έπρεπε σε αυτόν τον θεσμό. Δυστυχώς, την πολυτιμότητα στη διαφήμιση τους δεν έχουν αντιληφθεί ούτε οι ξενοδόχοι της περιοχής μας. Ο δήμος Αγίου Νικολάου έχει βραβευθεί με 26 Γ.Σ εκ των οποίων οι 10 είναι ξενοδοχείων. Ο δήμος Σητείας έχει βραβευθεί με 10 Γ.Σ εκ των οποίων οι 3 σε ξενοδοχεία. Στην Ιεράπετρα μείναμε με 2 Γ.Σ και αυτές δύο ξενοδοχείων, του Kakkos Bay και του Sunshine Kreta & Sunshine Crete Village. 
 
Η πληροφορία από την ΕΕΠΦ είναι ότι δεν υποβλήθηκαν φέτος φάκελοι υποψηφιότητας. Στο παρελθόν τις χάναμε είτε λόγω κακοδιαχείρισης (ο δήμος) είτε διότι τα ξενοδοχεία δεν υπέβαλαν φάκελλο. Κόστος: 300 ευρώ η αίτηση και κάποια χρήματα, όχι λίγα, για την οργάνωση της ακτής. Ωστόσο αν ο εξοπλισμός της ακτής αγοραστεί μία φορά και συντηρείται και φυλάσσεται, επανατοποθετείται την επόμενη χρονιά πάλι στην ακτή χωρίς μεγάλο έξοδο για δήμο και ξενοδόχους. Δυστυχώς, διαχρονικά κυρίως ο δήμος, ούτε φύλασσε τον εξοπλισμό ούτε τον συντηρούσε. Αποτέλεσμα να δαπανώνται αρκετά χρήματα άσκοπα. 
Η επόμενη δημοτική αρχή, όποια και να είναι, θα πρέπει με σοβαρότητα να δει τον θεσμό αυτόν. Όχι μόνο να γίνει μια πανστρατιά ενημέρωσης στα ξενοδοχεία να υποβάλλουν αιτήσεις και να οργανώσουν τις ακτές τους, αλλά και ο δήμος να πάρει πίσω τις σημαίες που έχασε και να κερδίσει και νέες, μπορεί ακόμη και 10 ακόμη (π.χ Θόλος, Παχιά Άμμος, Γρα Λυγια, BLUE SKY, DESSOLE BLUE STAR RESORT, KORALI, ΑΛΑΤΣΙ, CORIVA, Γαλήνη/Αχλιά, Καλαμοκανιάς) και να φτάσουμε στις 22 Γ.Σ, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε με έργα και όχι με λόγια, αυτό που λέμε, ότι η περιοχή μας στηρίζεται σε δύο πυλώνες, τον αγροτικό και τον τουριστικό. 
 
Οργανωτικά, επειδή συμμετείχα μέχρι πριν ένα χρόνο στο ΝΠΔΔ Περιβάλλον του δήμου Ιεράπετρας και είχαμε την ευθύνηρ πληρωμής του παραβόλου για την Γ.Σ, είχα σημειώσει αλλεπάλληλες φορές την κακή οργάνωση που διαχρονικά είχε ο δήμος για αυτόν τον θεσμό. Άλλος πλήρωνε το παράβολο (ΝΠΠΔ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ), άλλος έφτιαχνε τον φάκελλο και τον υπέβαλε (Επιτροπή Γ.Σ με ανάθεση της διαδικασίας σε κάποιον υπάλληλο), άλλος οργάνωνε τον εξοπλισμό στις ακτές (Υπηρεσία περιβάλλοντος...σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία!). Μόνο να συνεννοηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σίγουρο είναι ότι θα συμβούν ατυχήματα.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την κ. Δαρεία Βουρδουμπα, συντονίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκ μέρους της ΕΕΠΦ του εν λόγω προγράμματος, με ενημέρωσε ότι οι ακτές που δεν έλαβαν Γ.Σ φέτος, μπορούν να οργανωθούν κανονικά και στον πίνακα να μπει η καρτέλα "ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΚΤΗ ΓΑ ΤΟ 2020". Αν θέλει ο δήμος, μπορεί να οργανώσει κι άλλες ακτές, να βάλει και σε άλλες την σχετική καρτέλα στον πίνακα, ώστε το 2020 όχι μόνο να παρθούν πίσω οι 4 ΓΣ που χάθηκαν αλλά και πολλές περισσότερες.
 
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την επόμενη δημοτική αρχή να οργανώσει καλύτερα τα πράγματα.
 
ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, εκπαιδευτικός, πιστοποιημένος επιθεωρητής του προγράμματος Γ.ΣΣ